Last news in Fakti

22 Юни, 2017 20:48 3 298 14

Договорът между България и Македония – на три езика

  • зоран заев-
  • македония-
  • договор-
  • българия-
  • езици-
  • македонски-
  • английски-
  • добросъседство

България е първата страна, която призна Македония, припомни македонският премиер

Договорът между България и Македония – на три езика - 1
Снимка: БТА

Договорът за добросъседство с България ще бъде подписан на три езика - английски, македонски и български. Това заяви македонският министър-председател Зоран Заев, цитиран от македонската информационна агенция МИА.

Ако бъде договорен, документът ще бъде подписан и на нашия официален македонски език и под него ще стои подписът на българския премиер. Това е важно за Македония, защото е признаване на нашия език, допълни Заев.

След срещата между него и българският министър-председател Бойко Борисов в София стана ясно, че двете съседни страни ще подпишат договор за добросъседство.

„България е първата страна, която призна Република Македония под конституционното й име. Чрез този договор България иска искрено да премахне тегобите, които съществуваха между двете съседки, за да подкрепи Македония по пътя й към Европейския съюз“, заяви Зоран Заев по време на правителствено заседание в Скопие.

Той отговори на обвиненията на депутати от ВМРО-ДПМНЕ, според които се крие съдържанието на договори и по този начин се накърняват македонските национални и държавни интереси. Заев подчерта, че напредъкът на Македония към ЕС и НАТО е от императивно значение.

„България признава нашата специфика и няма проблем с това, но същевременно не можем да кажем, че нямаме част от общата история тук, на Балканите, в Европа или подобно. Да не предрешаваме нещо, което би било доста неизгодно по такива въпроси, които са от общ интерес за стратегическия ни избор - ЕС и НАТО. Затова нека бъдем наистина внимателни“, подчерта премиерът.

По отношение на учебниците по история, Заев заяви, че трябва да се произнесат експертите. „Ние, политиците, нека да създадем обстановка за изграждане на приятелство. Изграждайки приятелство, на нашата страна й трябват съседите и повече приятели", посочи македонският премиер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пазарен Либерализатор

    14 1 Отговор
    Македонския език с македонска азбука ли ще го пишат?

    Коментиран от #14

  • 2 PST

    12 2 Отговор
    Какво искаме от този млад човек!И той се е хванал за главата заради същите червени чугуни. каквито си ги имаме и тук !
  • 3 непознат

    1 2 Отговор
    Това ся различните букви от българския/j,г от горе ма точка,имат буква, дж,и к с точка

    Коментиран от #8

  • 4 Барчо

    7 1 Отговор
    Що не са включили и на албански? Нищо де! Следващия път.

    Коментиран от #13

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 стоян георгиев

    3 5 Отговор
    нищо няма да излезе от цялата работа ,но нека си почешем езиците.македонските тикви ще се опитат отоново да ни прецакат и работата ще си остане под крушата.този заев е от партията на бившите комунисти.именно тези безродници трепаха българите в македония ,а сег се сетили че ще имаме доборосъседство.няма да стане 1000%.
  • 8 Биляна от Рила

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "непознат":

    Научи си историята и няма да питаш! Преди 1913 г. как са пишели?
  • 9 misli posle govori

    6 0 Отговор
    От езикова гледна точка, нямаме македонски език.Македонският език е на практика диалект част от българския език(от т.н западни говори започващи от град Плевен до Охриското езеро на юг до Воден и Кукуш(Гърция) на запад и север до Босилеград, Димитровград, Пирот(Сърбия), Видинско, Кулско, Трънско(България).

    Те ако имат желание да пратят историци и езиковеди, целият свят на македонизма ще рухне в рамките седмица.По този въпрос нещата са ясни, един народ две държави, след време ще има и по-добра сетнина- обединен цял един народ.Нужни са просто няколко фази на изчистване на тези въпроси.
    Цялата тая драма и промяната на самосъзнанието на хората там е свързана с терор и избиване на учителите от сърбите след 1913г.
    Поне 2000 учители са убити, на тяхно място са изпратени сръбски учители, които първоначално се опитват да им внушат, че са "прави сърби"(т.е истински сърби) от времето на крал Урош...Стеван... и други щуротии.
    Тази политика се проваля, тогава почва друго нещо, да се внушава, че хората там са "македонци"- автохтонно(местно, коренно население), унищожават се всички открити исторически артефакти, където пише българи и българин.Учат децата, че българите са татари, монголо-татари.
    Фактите са, че татарите се появяват едва през 1240г., когато за пръв път Иван Асен ІІ, ги разбива в днешна Румъния, след един грабителски поход срещу Унгария(т.н маджари).Въпреки всичко българи от там спасяват част от историческото наследство.(Проверете в нет-а за Битолския
  • 10 misli posle govori

    4 0 Отговор
    Битолския надпис от цар Гаврил-Радомир.

    Той пише, че поправя Битолската крепост за спасение на българите, а не на македонците:

    Тук Ви давам линк към онези други, оцелели исторически паметници от Република Македония освен Битолския надпис, Воденският надпис, Самуиловият надпис от село Герман Преспанско, надписа при Филипи, царСимеоновите колони при Солун:
    http://samoistina.com/2/nadpisi-makedonia.htm

    Това е то "Концлагерът" Македония и какво е останало от него до днес
  • 11 misli posle govori

    3 0 Отговор
    https://www.fakel.bg/index.php?t=3231
    Това е статия от един историк г-жа Тъпкова, която описва историята около Битолския надпис с необходимата библиографска литература по въпроса.
    ....Намерен е през декември 1956 година в Македония при събарянето на Чауш джамия в гр. Битоля, която вероятно е градена с камъни от Битолската крепост. В него владетелят съобщава за обновяването на Битолската крепост и упоменава, че е цар на България и "българин по род". Информация за откритата плоча се разчува незабавно в града и е изнесена в България с помощта на македонския българин Панде Ефтимов. По това време той среща в Битоля свой съгражданин, който му разказва, че на един строеж, са открили мраморен камък с някакви надписи по него. На следващата сутрин те отиват на строежа, където Панде вижда надпис на който се разчита думата ”българин”. Прави няколко снимки с фотоапарата си и отнася материалите в българското посолство в Белград, заради което впоследствие е осъден.Снимка на надписа е изпратена в България и през 1959 г. от друг местен човек - Георги Калоянов, на професор Александър Бурмов, който прави публикация за надписа в сп. „Пламък”.
  • 12 Хасан

    0 0 Отговор
    Ех а така ли беше преди....имаше мир ,справедливост,уважение..всеки можеше да ходи или в джамия или в ...
  • 13 Јордан

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Барчо":

    Гледајте си вие вашите роми,оставите албанците
  • 14 Јордан

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пазарен Либерализатор":

    Да,се разбира.
Новини по държави: