Отидете към основна версия

15 362 40

Турция оспори границите в Източното Средиземноморие

  • турция-
  • граници-
  • източното средиземноморие

Това е станало в официално писмо до ООН

Турция оспори правата на Гърция и Египет върху континенталния шелф в Източно Средиземно море, съобщи Liberal.gr.

Турските власти са изпратили писмо по въпроса до генералния секретар на ООН. Това стана след тристранна среща по въпроса между Гърция, Египет и Кипър.

В Анкара не са доволни от разговорите между Гърция и Египет. В момента турското правителство е в обтегнати отношения с египетските власти.

Недоволство предизвикват и разговорите между Египет и Кипър за построяване на газопровод кипърската икономическа зона до египетския бряг.

В писмото си, датирано от 27 март 2018 година, постоянният представител на Турция пред ООН Фериндун Синирлиоглу оспорва съществуването на „общи морски граници” между трите държави и потвърждава едностранната претенция на Анкара, както твърди Protothema, върху целия континентален шелф на запад от Кипър чак до гръцките острови Крит и Родос. Устните заявления, на които се позовава Турция, описват едностранната и, както я определя гръцкото издание, своеволна „делимитация“ на континенталния шелф в Източното Средиземноморие, който Анкара вярва, че трябва да бъде установен на базата на равноотстоящата линия между бреговете на Турция и Египет. „изхвърляйки“ Гърция и Кипър от района.

Според гръцките власти в писмото се правят референции за нелегалното гарантиране на правото на турска компания да добива въглероди в района на континенталния шелф между островите Родос и Кастелоризо. От там призовават Турция да спре нелегалните действия във водите край бреговете на Кипър.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Анкара към Атина: Внимавайте с провокациите

    Турският премиер предупреди Гърция да се въздържа от "провокации", след като гръцкият флаг беше издигнат на спорно безлюдно островче в Егейс ...
    16.04.2018
    2 525
    11
  • Спорът между Гърция и Турция не е проблем на НАТО

    Напрежението между Гърция и Турция в Егейско море не е проблем на НАТО. Това заяви генералният секрета на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от агенция ...
    15.04.2018
    2 984
    34
  • ЕС замразява Турция

    Европейската комисия ще обяви най-критичния си доклад, спрямо Турция, от както страната започна преговори за членство в ЕС, съобщи „Ройтерс&ldqu ...
    15.04.2018
    5 367
    37
Новини по държави: