Отидете към основна версия

4 542 23

Спасители от Китай се включиха в издирването на Боян Петров

  • боян петров-
  • алпинист-
  • непал-
  • хималаи

Акцията по издирването във вторник приключи без резултат

Днес продължава издирването на изчезналия в Хималаите роден алпинист Боян Петров. В 6:30 сутринта местно време са тръгнали нагоре трима шерпи със спасители от Китай и са стигнали почти до лагер 1. Днес, ако времето позволява, те трябва да достигнат до лагер 2, заяви пред БНТ Деян Петков, близък на Боян.

Спасителният екип може да нощува и в лагер 1 и в лагер 2, но те трябва да преценят и възможността за връщане. Изпратеният хеликоптер трябва да бъде от Непал, защото в Китай няма такъв, който да може да лети на тази височина, каза още той.

Във втори лагер може да оцелее много дълго време според нас. В трети лагер дори да не е добре запасен с храна, вероятно има продукти от стари експедиции, които да са замръзнали. Ако е в някакъв лагер, е възможно да е оцелял. Ако не е в лагер, може да си е направил заслон някъде, надява се Петков.

Акцията по издирването във вторник приключи без резултат. Шестимата спасители, които търсиха българина, не го намериха в първия лагер под върха. Те трябваше да пренощуват там и да продължат към лагер 2. Това обаче се оказа невъзможно заради изключително лошото време.

Боян Петров изчезна по време на експедиция по изкачването на 8-хилядника Шиша пангма, като няма връзка с него от 3 май.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини