Last news in Fakti

9 Май, 2018 08:51 3 460 18

Радослава Ненова: Нямаме време за бюрокрация, Боян е някъде и чака – има часове, а не дни

  • боян петров-
  • алпинист-
  • хималаи

Хеликоптер в Непал чака разрешение от Китай да се включи в издирвателната операция, като МВнР трябва да окажат натиск в ситуацията

Радослава Ненова: Нямаме време за бюрокрация, Боян е някъде и чака – има часове, а не дни - 1
Снимка: Ладислав Цветков, bTV

„Поддържам връзка с министъра на външните работи Екатерина Захариева и премиера Бойко Борисов. Трябва да се действа много бързо и нямаме време за бюрокрация. Трябва натиск, за да се задействат наистина бързо нещата. Ако Боян Петров е някъде и чака, той има часове, а не дни”, каза жената до алпиниста Радослава Ненова.

Боян Петров изчезна под връх Шиша Пангма при опит да го изкачи. Организирана е мащабна издирвателна акция, която ще продължи и днес.

„Спира ни единствено лошото време. Опитваме се да вдигнем и хеликоптер, но е голям проблем разрешението от Китай този хеликоптер да дойде от Непал. Най-важното е Външно да задейства това разрешение и този хеликоптер да тръгне”, поясни Ненова.

По думите ѝ машината е заредена и чака в Непал, за да може да излети в момента, в който има разрешение.

Отново, ако времето позволява, сателит ще направи снимка на склоновете на Шиша Пангма, за да може ако Боян е разпънал някъде палатката си това да се използва за ориентир при издирването.

„Един живот зависи от бързината, с която ще се реагира”, каза Ненова.

„Боян не би поел излишен риск, не би си играл на безсмъртие. Ако е тръгнал към върха е видял, че това нещо е по силите му. Той е добре подготвен, знае си границата, има опит и не предприема безумни неща”, категорична е Ненова.

Вчера група от шест човека е издирвала Боян в планината, като към тях днес ще се присъединят спасители от Китай. „Надяваме се да е във втория лагер – там има всичко необходимо за оцеляване. Той знае, че другите хора са оставили храна, газ и кислород”, посочи Ненова.

Тя каза, че не знае защо Боян е оставил сателитния си телефон в лагера. „Той е много стриктен, не забравя. Може да е разчитал на това, че хората, които са след него, ще ги срещне по трасето. Не мога да гадая”, каза Ненова.

„Шансовете на Боян Петров се дължат на неговата изключителна подготовка. Той много добре познава височинния алпинизъм, познава рисковете и себе си. Боян би могъл да се справи в доста трудни ситуации”, категорична е Петя Колчева, първата българка изкачила Еверест.

„Боян е изключително умерен, разумен и опитен. Досега всеки осемхилядник го е изкачвал от втория си опит. При реален риск и заплаха, той предпочита да се върне, да има една по-консервативна позиция, заради което той е толкова успешен. Надявам се и сега това да е случаят”, допълва Колчева.

Тя уточни, че всяка една спасителна акция струва пари, но до момента не са им искани пари.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ooo

    15 2 Отговор
    Желая ви да е жив и да се върне ! Ама кой го накара да тръгне сам нагоре в такова време ...
    Дано е жив ..
  • 2 вес

    31 9 Отговор
    Пак ли държавата ще плаща за поредния луд на другия край на света

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Сиромаха

    15 5 Отговор

    До коментар #2 от "вес":

    Обзалагам се че тази ще гушне ЯКА ЗАСТРАХОВКА.
  • 4 КАЙМАТА

    16 4 Отговор
    НЕМОА СЕ ОТВОРЯ КВА Е ИДЕЯТА ДА СЕ КАЧА И КЪВ ЩЕ ГО ДИРЯ ТАМ ДА СЕ КАЖЕ БЯХ ТАМ СТРАННО ХОБИ
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Зорлем

    16 4 Отговор

    До коментар #2 от "вес":

    Странното е, че май никой от тези преди да хукне на някъде за нещо не пита държавата за разрешение, но после същата държава изведнъж е абсолютно задължена да вземе мерки.

    Май, май е нужно да се припомня, че държавата не е майка, а е мащеха!
  • 7 Лимонад

    27 1 Отговор
    Едни хора се правят на катерачи, там където едни шерпи всеки ден обикалят нагоре надолу да търсят и влачат някой.... каква е целта - никой не знае...

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ГосТ

    11 11 Отговор
    Мишоциии,от държавата се иска дипломация с Пекин за най добрият ни алпинист. Пари не се искат. Застраховката покрива всичко. Вие не сте нито социалисти нито капиталисти се видя. Едни алчни и злобни човечета,нищо повече. Алпинистите са герои в белия свят-и в социалистическия и в капиталистическия. Но така е, по нашите земи смелост,доблест и чест не съществуват. Та ние предадохме Левски и Ботев, и всички са се криели като мишоци при думата борба за освобождение, а аз очаквам съпричастност за алпинист.
    Един пример: в Англия, освен сър Алекс Фъргюсън има и сър Крис Бонингтън. Проверете кой е втория,защото съм сигурен, че не знаете. К'во ли знаете изобщо?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 додо

    24 1 Отговор
    Да, за слава - лична и на страната, но това не го прави по-полезен от всеки друг, който скромно и без шум създава всеки ден ползи за тази страна, без претенции за неповторимост.
  • 12 Гоуст

    3 12 Отговор
    Злоба, завист, гледане в паницата на другия и клюки. Черти, присъщи на хора от социализма. Не случайно е имало и такава професия.
    Моля напишете си годините и докажете, че греша
  • 13 Зорлем

    11 3 Отговор

    До коментар #10 от "ГосТ":

    И каква точно е практическата полза и смисъл за човечеството, и България в частност, от това да изкачиш n на брой планински върхове, със или без кислород, за една година? Подчертавам - практическата полза.
  • 14 Къртев

    3 3 Отговор
    Силна жена!
    С всичко, друго Бог разполага!
  • 15 гост

    4 3 Отговор
    Не че нещо, но тя защо не е там да го търси, щом е опитна алпинистка? Дано го намерят, но обстоятелствата са много съмнителни, за да е нещо случайно. Щом е толкова опитен, то няма как да си остави телефона и оборудването просто така. Да се надяваме, че е жив.

    Коментиран от #16

  • 16 Възмутен

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Защото някой е длъжен да е жив и здрав и тук заради децата, умнико! Голям въпрос, няма що!
  • 17 54321

    0 3 Отговор
    В момента държавата има много по-важни задачи от това да дири некъв планинар. Първо ще иде да спаси някоя костенурка в кресненското дефиле. После некоя пеперуда пак там. Нали техния живот е по-важен от този на обикновенните хора. Поне такава теза защитава същия този убавец, дето сега ще трябва да спасява държавата ни. Ааа забравих за уникалните мури над Банско. Ще спасим и тях и чак след това мож е да спасявяаме "зеления" мафиот.

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове