9 Май, 2018 11:10 4 523 23

Спасители от Китай се включиха в издирването на Боян Петров

  • боян петров-
  • алпинист-
  • непал-
  • хималаи

Акцията по издирването във вторник приключи без резултат

Днес продължава издирването на изчезналия в Хималаите роден алпинист Боян Петров. В 6:30 сутринта местно време са тръгнали нагоре трима шерпи със спасители от Китай и са стигнали почти до лагер 1. Днес, ако времето позволява, те трябва да достигнат до лагер 2, заяви пред БНТ Деян Петков, близък на Боян.

Спасителният екип може да нощува и в лагер 1 и в лагер 2, но те трябва да преценят и възможността за връщане. Изпратеният хеликоптер трябва да бъде от Непал, защото в Китай няма такъв, който да може да лети на тази височина, каза още той.

Във втори лагер може да оцелее много дълго време според нас. В трети лагер дори да не е добре запасен с храна, вероятно има продукти от стари експедиции, които да са замръзнали. Ако е в някакъв лагер, е възможно да е оцелял. Ако не е в лагер, може да си е направил заслон някъде, надява се Петков.

Акцията по издирването във вторник приключи без резултат. Шестимата спасители, които търсиха българина, не го намериха в първия лагер под върха. Те трябваше да пренощуват там и да продължат към лагер 2. Това обаче се оказа невъзможно заради изключително лошото време.

Боян Петров изчезна по време на експедиция по изкачването на 8-хилядника Шиша пангма, като няма връзка с него от 3 май.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SAAB

    13 2 Отговор
    Какви лагери , каква храна .......кислорода е важен !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Въпросче

    6 7 Отговор
    Въпреки че съм пълен аматьор си мисля, че преди да отида дори на Боровец първото нещо което правя е да погледна прогнозата за времето!!!!
    Може да не съм запознат но толкова ли няма метео служби там, които да казват какво ще бъде времето примерно две седмици напред и да тръгнеш в момент когато прогнозата е добра????

    Коментиран от #4, #9

  • 4 Гост

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "Въпросче":

    Ква прогноза...какви чудеса.....там времето се променя за минути.....
  • 5 355

    13 2 Отговор
    Кефа си има цена в края на краищата!
  • 6 SDEЧЕВ

    25 2 Отговор
    Лек му сняг на човека. На младежите пожелавам да прочетат "Дон Кихот" по няколко пъти преди да се захващат със смъртоносни авантюри. Няма вече непокорени върхове остават само върхове в знанието. Малко са загиналите в борбата за знание. Самоубийството не е героизъм.
  • 7 Българин

    17 1 Отговор
    Искренно се надявам да е жив, но шансовете са по-малко от 5%.

    Липса на кислород, лошо време, студ, вятър, непредвидени обстоятелства, които са го спрели, мина ли са 6 дни, а това е много време.
    Все още има надежда за Боян Петров!

    Лека му пръст на Христо Проданов, той също беше смел българин. остана някъде под Еверест 1984г.
  • 8 АЛПИНИСТ

    10 12 Отговор
    ТАКА Е КОГАТО ЧОВЕК СЕ ПЕРЧИ ДА Е ВЪРВЯЛ С ГРУПА НЕ ДА МИ СЕ ПРАВИ НА МНОГО ВЪРВЕЖЕН ПЪЛНИ АМАТИОРИ

    Коментиран от #12

  • 9 Иван

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Въпросче":

    Въпросче, наясно ли си за да ти дадат разрешително за изкачване колко време е нужно? И мислиш ли ,че на някой му пука като ти дава разрешително за изкачване което струва маса пари какво , ще е времето в този прозорец от 30 дни да речем и колко възможности, ще има алпиниста за изкачване след като поне 20=30 дни отнема организирането на височинните лагери само?Аз не съм алпинист, но знам,че реално им остават само един масимум два опита и това е ако не пак след 10 години.

    Коментиран от #15

  • 10 Гостенин

    10 2 Отговор
    Дори и да загине, ще го направи с достойнство. Защото истинските мъже са готови да умрат за това, в което вярват. Радвам се, че се пребори с катастрофата, защото такава смърт би тежала на нацията ни.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бостънският Удушвач!!

    6 0 Отговор
    При тия експедиции рискът е голям,много смелчаци загиват всяка година,който е тръгнал(и изпращачите му)са наясно с опасностите!!Дано оцелее човекът,но доста време мина,а в подобна среда часовете са от значение!!Надеждата умира последна,следя новините и ще се радвам на добра новина!!
  • 14 АЛПИНИСТ

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "аматьор":

    MОЖЕ ДА СЪМ НЕГРАМОТЕН ЕИ НО НЕ СЪМ ПРОСТ КАТО ПОВЕЧЕТО ОТ ВАС КОЛКО ИЗМРЯХТЕ ААА ЗАРАДИ ТОВА ЧЕ ИСКАТЕ ДА СЕ ДОКАЗВАТЕ И ТО САМИ Е ДОКАЗВАЙТЕ СЕ ВЪРХОВЕТЕ ЧАКАТ ТАКИВА СМОТАНЯЦИ
  • 15 ЛЕВСКИ

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    ДА СЛЕД 10Г НО ЖИВ
  • 16 ГосТ

    9 2 Отговор
    Един от шерпите,които участват в спасителната операция. Един от малкото изкачили всички осемхилядници (с кислород,но това не е толкова важно ):
    "На въпрос дали ще помогне в спасителната операция за нашия алпинист, той беше категоричен":
    "но той не е само ваш. Той ми е като брат. Той е един от най-добрите катерачи и истински джентълмен. Не само в България, но и в света. Така че ние също сме разстроени. Той е известен сред нас и е много мил човек“
  • 17 пешо

    9 3 Отговор
    стига сте ни занимавали с този човек бе!
    решил да си замине е, дай Боже да е жив,но избора е негов!
    голяяям въпрос по телевизии,сайтове и т.н. а хиляди ги избиват
    ежегодно по пешеходните пътеки и пътища БЕЗ ВИНА!
    е СТИГА ВЕЧЕ БЕ!
  • 18 Един грешник

    13 2 Отговор
    Нормално, едни го хвалят, други го плюят. Има обаче едно ВАЖНО нещо. Като искаш да си рискуваш живота, е твоя работа, обаче ако не въвличаш други хора!!! Десетки хора и огромни ресурси ще се хвърлят за да спасяват човек, който просто иска да докаже нещо на себе си. Не ми говорете за следване на мечти и издигане нависоко. Чудесно, но КОГАТО НЕ НАТОВАРВАШ ДРУГИ ХОРА.
    Това не е героизъм. Героизъм е да си стоиш в къщата и да си изхранваш семейството- ден подир ден. Геройче е малкото циганско момиче, което влезе в горящата си къща да спаси двете си по-малки братчета, и живо изгоря вътре. Герой е човекът, който спаси сума давещи се хора от потъналия автобус, а накрая сам се удави. ТОВА са нашите герои, - не политиците, и не алпинистите и не терористите.
    Мисля, че е много просто:
    Когато правиш нещо и за другите - това е похвално.
    Когато отнемаш нещо от другите - не толкова, нали?

    Коментиран от #22

  • 19 Баба

    5 2 Отговор
    Кой ще спасява хилядите бедни българи , подложени на геноцид в собствената им държава?
  • 20 Боян Петров

    0 3 Отговор
    Лошото е че батериите на аналния ми вибратор се изтощиха.

    Коментиран от #23

  • 21 Дано е жив и здрав

    3 0 Отговор
    Смел Българин!България е с Теб!
  • 22 ГосТ

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Един грешник":

    Нормално е, държавата да спонсорира този спорт,както във всички нормални държави. Тук не става въпрос за мечти, а за проект -14 осемхилядника без кислород. Български алпинисти не се бяха качвали нито на К2, нито на Канчендзьонга. Това е голям спорт,за големи хора. Пак ще повторя, всички нормални държави го спонсорират,а алпинистите им са национални герои-такъв е Тере за Франция, Бонати за Италия, Бул за Австрия,сър Крис Бонингтън за Англия,Бабанов за Русия,Щек за Швейцария, Кукучка за Полша и т.н.
    само малко примери. Разбира се, големите са много повече и всички са почитани в родните си страни.
    Виждам, че ние наистина сме много зле. За съжаление. Всичко опира до примитивните потребности.Все едно вчера са ни освободили от робство. Продължаваме да сме роби на злободневието.
    Не казвам, че хората за които пишете не са герои.но това са различни неща
  • 23 ГосТ

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Боян Петров":

    Брей,още един със същото име и фамилия!
    Като са ти свършили батериите,викни пак баща ти, да свърши работата на вибратора. Да не ти става навик само ;)