Отидете към основна версия

4 773 27

Два хеликоптера излетяха за Боян Петров

  • боян петров-
  • хеликоптери-
  • алпинист-
  • българин-
  • китай-
  • полет-
  • деян петков

От екипа на алпиниста не губят надежда

Снимка: Facebook

Двата непалски хеликоптера, които ще облетят района около връх Шиша Пангма, където се предполага, че се намира Боян Петров, са излетели тази сутрин от летището в Катманду и вече са на китайска територия. Това каза Деян Петков от екипа на експедицията на Боян Петров.

„Всички в базовия лагер са излезли по маршрута. Имат и собствена организация кой, кога и как да тръгне", добави Петков. „Надеждата на всички е Боян да е в Лагер 2", уточни той пред БНР.

Петков обясни, че заради плътна облачна покривка не е направена сателитна снимка на района, но е поръчана нова снимка: „С нея можем да видим някакви обекти, които смятаме, че са неестествени за терена, който е там. Разчитаме на хората в планината, на хеликоптерите и снимката е още нещо, което да помогне в работата. Шансовете на Боян намаляват всеки ден, обаче ние сме оптимисти и се надяваме на добър завършек на всичко това“.

Петков заяви, че акцията по спасяването на алпиниста не се нуждае от допълнителни средства към момента: „Боян има добра застраховка, имаме хора, които ни подкрепят. Проблемът е, че застрахователите изплащат сумите след определен период, а за съжаление в Непал или там на място, трябва да се разплаща с хората в кеш. Затова набираме средства, за да може услугите да се заплатят на момента. Към момента имаме достатъчно средства за реакция на момента".

Трети хеликоптер остава на непалска територия в близост до границата за снабдяване с гориво на двата хеликоптера, които ще извършват спасителната операция. Вчера българското външно министерство обяви, че българското посолство в Пекин е получило разрешение за полет на хеликоптери, които да се включат в спасителната акция на алпиниста Боян Петров.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания