Last news in Fakti

11 Май, 2018 08:42 4 769 27

Два хеликоптера излетяха за Боян Петров

  • боян петров-
  • хеликоптери-
  • алпинист-
  • българин-
  • китай-
  • полет-
  • деян петков

От екипа на алпиниста не губят надежда

Два хеликоптера излетяха за Боян Петров - 1
Снимка: Facebook

Двата непалски хеликоптера, които ще облетят района около връх Шиша Пангма, където се предполага, че се намира Боян Петров, са излетели тази сутрин от летището в Катманду и вече са на китайска територия. Това каза Деян Петков от екипа на експедицията на Боян Петров.

„Всички в базовия лагер са излезли по маршрута. Имат и собствена организация кой, кога и как да тръгне", добави Петков. „Надеждата на всички е Боян да е в Лагер 2", уточни той пред БНР.

Петков обясни, че заради плътна облачна покривка не е направена сателитна снимка на района, но е поръчана нова снимка: „С нея можем да видим някакви обекти, които смятаме, че са неестествени за терена, който е там. Разчитаме на хората в планината, на хеликоптерите и снимката е още нещо, което да помогне в работата. Шансовете на Боян намаляват всеки ден, обаче ние сме оптимисти и се надяваме на добър завършек на всичко това“.

Петков заяви, че акцията по спасяването на алпиниста не се нуждае от допълнителни средства към момента: „Боян има добра застраховка, имаме хора, които ни подкрепят. Проблемът е, че застрахователите изплащат сумите след определен период, а за съжаление в Непал или там на място, трябва да се разплаща с хората в кеш. Затова набираме средства, за да може услугите да се заплатят на момента. Към момента имаме достатъчно средства за реакция на момента".

Трети хеликоптер остава на непалска територия в близост до границата за снабдяване с гориво на двата хеликоптера, които ще извършват спасителната операция. Вчера българското външно министерство обяви, че българското посолство в Пекин е получило разрешение за полет на хеликоптери, които да се включат в спасителната акция на алпиниста Боян Петров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    7 1 Отговор
    След дъжд качулка
  • 2 Гост

    17 4 Отговор
    Давайте хора търсете го. Това е човекът вдъхновил с духа си милиони хора по света. Истински се надявам да успеят в спасителната операция.
  • 3 Мачо Пичо

    2 3 Отговор
    Славните спасители изпълзяха най-сетне, след 8 дена назландисване, от базовия лагер.
  • 4 ай стига бе

    7 18 Отговор
    Ако ще и две катафалки да тръгнат все ми е тая.Пускам ТВ и на всеки канал само без на комедийните говорят за тоя по всички радия същата работа,даже и по чалга радиото прекъсват за новини и говорят за тоя.Е как бе как да ги игнорирам тия новини за този титан,великан и не зна какъв си там,вече не знам кой си ден?

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Нина

    13 7 Отговор
    Ако може хейтърите да замълчат и да си влязат в дупката!
  • 6 Гост

    20 4 Отговор

    До коментар #4 от "ай стига бе":

    Помисли ли малко защо говорят за него, а не за теб? Стискам палци човекът да е добре и спасителните операции да имат успех.
  • 7 Doni Brasko

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "ай стига бе":

    Същото е и Националната лотария с тази разлика, че нея я дават и по комедийните канали, но не виждам някой да роптае
  • 8 Човек

    18 3 Отговор
    Никой не говори за КТБ, над 4 милярда откраднати пари!!!!
    В Кипър убиват българки като мухи....
    Къде са нашите ПСЕВДО Журналисти?!?!!!! Или да ги наричаме платени марионетки...!!!!!!!!!!
    Не може само за този алпинист да говорят, тръгнал е по собствена инициатива, държавата не го е пратила там, болен и физически неспособен да катери, доста глупаво от негова страна и от страна на екипа му, явно същите лумпени, като него... Да българин е и не може да го игнорираме, но да спрат да ни занимават с тази безсмислица, дето основната и цел е отклоняване на обществото от важните теми и събиране на пари за жена му (която показва явно, че въобще не е притеснена, при условие, че за всички е ясно, че вече няма как да е жив)...

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 шерпа

    1 0 Отговор
    Щом като има няколко стотин дози инсолин има надежда,но едва ли е в лагер 2.Дано е успял до слезе надолу....
  • 11 Диди

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Колега,спри се малко с обиждането.Факт е,че всеки ден пишат за този алпинист.Никой не е писал,че иска алпиниста да бъде намерен мъртъв.
  • 12 Какво

    8 1 Отговор
    Интересно ми е защо не се вдига такъв шум когато дете или млад човек страдащ от заболяване има нужда от помощ - за животоспасяваща операция например ? Те къде остават - майната им така ли ?
    Естествено че и аз искам да го открият жив и здрав но как би било възможно това ?
    Другия ми въпрос е - как по дяволите облитайки с хеликоптер ще разберат къде е Боян , след като в подножието на върха има над 100 трупа разположени/останали на различни места ? Същото важи и за сателитната снимка ?
  • 13 Какво

    2 0 Отговор
    Нека някой по-запознат да каже какви са разтоянията в метри/километри/денивелация/време за изминаване - между отделните лагери .
    Всички говорят - лагер еди кой си еми кажете колко далеч са един от друг мама му стара за да добие човек представа

    Коментиран от #20

  • 14 Спасителя

    4 0 Отговор
    Без поне един самолетоносач диабетика няма да бъде спасен.
  • 15 Никой не е безсмъртен

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Може да е и най добрият алпинист на света но не и безсмъртен!! Един ден всеки ще си замине от този свят, ти, аз и всички останали.
  • 16 Иванов

    7 0 Отговор
    Моля се на Бог, този човек да го намерят жив и да го спасят!

    Коментиран от #17

  • 17 Петя П

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Иванов":

    Надявам се и вярвам, че е жив някъде, защо не и на лагер 3 или скрит някъде, може би изчаква и той хубаво време, ако има достатъчно лекарство, без храна се издържа, вода от някой лед там, а може да няма достатъчно сили да се движи и ако е успял да се скрие в някоя дупка и окопал добре, просто чака жив да го намерят, но все пак може да е жив и все още вярвам, че е някъде там! Да не се отказват да го търсят и да използват всяка възможност при хубаво време, дано не се подценяват и най-малките шансове да е някъде скрит, може да има нужда от помощ като счупен крак или друго! Знам, че без спален чувал и на разреден въздух без кислородна маска е много трудно на тези условия, но винаги има изключения, има хора и хора! Боян е правил изумителни неща, затова съм оптимистка за намирането му! С малко късмет и цялото старание на хората ще го открият! Приятен ден на всички!
  • 18 йорбалу карбус

    2 0 Отговор
    АЗ ПЪК СИ МИСЛЯ ЧЕ Е НА ВЪРХА И ТАМ Е ПОЧИНАЛ ДОСТОЙНО, ЗАБИВАЙКИ ЗНАМЕТО НА КЛЕТАТА БЪЛГАРИЯ
  • 19 123;)

    5 0 Отговор
    Имам съмнения,относно поведението на жена му и тесен кръг хора около тази история.От една страна,коментарите и по медиите,от друга,становището на специалисти в тази област,отсъствието на Боян толкова дни в условия невъзможни за оцеляване толкова дни.Жена му заяви при изчезването му,че няма такива финансови възможности,а днес каза,че е обещала доста голяма сума,ако го свалят жив!Определени медии,непрекъснато правят плошни репортажи!Приковаха вниманието ни само върху това,дори не споменаха нищо за останалите учасници от групата.
    Искам да намекна,че както мистериозно изчезна,така мистериозно може да се появи!
    Опитайте се през зимата,да си облечете термо грейката,и се заровете в снега при -10гр. в снега в Борисовата градина, и след две седмици излезте от там жив и здрав!Боян е бил на 6000м при -30гр. с диабет,липса ка кислород,вода и храна.Опитах се,да бъда обективе...
  • 20 Doni Brasko

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Какво":

    Къде беше вчвра и защо не коментира нищо под статията за заловените в Пловдив, които са откраднали1 млн от НЗОК. Ето го отговора на въпроса защо не се пише?
  • 21 ХАХА

    3 0 Отговор
    На всякъде има Бай Ганьоски манталитет това трябваше да се направи още на 1-2 ден а не след дъжд качулка!
  • 22 ГосТ

    0 1 Отговор
    Масовата българска нагласа по този случай, трябва да стане световно достояние. Все още, някои хора във Франция и Япония да кажа,мислят че сме хора. Не аборигени. Англичаните и германците ни знаят много добре. Разбира се, събеседвайки с чужденци,аз им разказвам за живота в бг. Достатъчно е,да им кажа за заплатите на учените,отношението към природата,любимата музика и това че нямаме дори собствена селскостопанска продукция,да не говорим за индустрия. Като имам време, ще помисля да разпространя обществената нагласа по тази тема. Трябва да се знае. България, наистина е много болна. Може пък да помогнат.
  • 23 filo

    0 1 Отговор
    Може и сам да си дойде. Като цяло ми писна на оная работа да ме занимават с някакъв авантюрист, който е решил сам да се закопае и сега от сутрин до вечер ме занимават с него, баста.
  • 24 Антон

    4 2 Отговор
    Търсят трупа на Боян Петров!
    И ми писна да ме занимават с него от всички медии.
    Отишъл доброволно там, на частни начала, не като представител на официална българска експедиция. Отделил се от групата на своя глава, когато останалие му колеги решават да се върнат поради лошо време, зарязвл и сателитния телефон. Бабаитлък! Жена му с цялата си наглост дайте пари!
    Какво да кажат всички родители на болни деца, бедни пенсионери, тежко болни млади хора. Борят се ежедневно със страданията и болестите си. 99.9% от тях не занимават общесъвото с проблемите си, медиите не се интересуват от тях, зарязани от държавата , но те стискат зъби и се борят за работата си и оцеляването си. И най-съществения момент е че тези хора не са избрали доброволно този си живот, такава им е съдбата. А г-н Боян Петров зарязъл жена си, дето си/децата си и тръгнал съвсем умишлено на гибел. И после ние сме дребни души и скотове, защото гледаме обективно.
    Еколози, планинари ала бала.шменти капели, поинтересувайте се тези защитници на природата колко тонове боклук оставят след тях под върховете.
    Айде у лево с 200 !

    Коментиран от #26

  • 25 Анонимен

    1 0 Отговор
    Бог да го прости.
  • 26 Doni Brasko

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Антон":

    Човек не трябва само да дрънка по форумите и да посочва проблемите, ние всички ги виждаме. Кажи какво си направил, за да подобриш положението на поне един от тези хора. А като не те интересува какво става с Боян моля не чети, смени канала, запуши си ушите, застреляй се, ако другото не стига.
  • 27 Николай

    0 0 Отговор
    Има ли друг диабетик в света,който да е качвал Еверест?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания