Отидете към основна версия

24 717 17

5 места, на които може да избухне Трета световна война

  • трета световна война-
  • война-
  • места-
  • украйна-
  • русия-
  • сащ-
  • нато-
  • риск-
  • китай

Ще ескалира ли напрежението между глобалните сили?

Снимка: Shutterstock

След анексирането на Крим дипломатическите отношения между Кремъл и западните страни достигнаха нива, невиждани от Студената война насам. Русия и НАТО си отправят взаимни обвинения в агресия и провокации. В световен мащаб все още има надежди, че дипломацията може да предотврати започването на Трета световна война. Въпреки това все още има горещи точки, на които сили мерят големите сили.

Избирането на Доналд Тръмп за президент на Съединените американски щати наля допълнително масло в огъня на несигурността. Напрежението на Корейския полуостров също остава високо, въпреки изгледите за постигане на устойчив мир между Сеул и Пхенян. Ето пет места на планетата, на които има риск да се стигне до въоръжен конфликт, който да даде начало на Трета световна война:

Северна Корея

След края на Корейската война през 1953 година Северна и Южна Корея не подписват мирен договор, а единствено примирие. Напрежението на Корейския полуостров се повиши до червено след ядрените и ракетни изпитания на режима в Пхенян. САЩ и Северна Корея дори си отправиха заплахи за взаимно унищожение. При една грешна стъпка в този регион Япония и Китай също могат да бъдат въвлечени в конфликта. На 12 юни е предвидена среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, която все още не е ясно дали ще се състои. Залогът на Корейския полуостров е голям.

Тайван

От десетилетия насам Тайван, или Република Китай, е сочен за място, на което винаги има риск от въоръжена конфронтация. Китай увеличи военната си дейност в региона, докато американците въоръжават Тайван и осъждат агресивните действия на китайските въоръжени сили. На фронта отново могат да се изправят двете големи суперсили Пекин и Вашингтон, които се стремят да поддържат дипломатически диалог, но всяка преследва интересите си.

Украйна

Ситуацията в Украйна остава напрегната. Заради конфликта в Източна Украйна и анексирането на Крим западните страни наложиха икономически санкции на Кремъл. Политическата нестабилност също повдига въпросителни за развитието на конфликта в страната. Украйна може да се окаже арена на пряк сблъсък между НАТО и Русия, който е гарант за Трета световна война.

Южният фланг на НАТО

Отношенията между САЩ и Турция на практика се сринаха след опита за военен преврат, защото турските власти поискаха екстрадицията на живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен, но получиха отказ. Освен това американските сили оказаха подкрепа на кюрдските милиции в Сирия, срещу които се сражава турската армия. Отдръпването на Турция от ЕС и САЩ, както и закупуването на руски зенитно-ракетни комплекси, могат да доведат до промяна в регионалния баланс, пише The National Interest. Разбира се нито Турция, нито Русия, нито САЩ искат да се стига до въоръжен конфликт. Турция обаче е ключов натовски играч и географското и разположение влияе на събитията в Сирия, Ирак, Иран и Балканите. Смяната на дипломатическата ориентация може да предизвика непредсказуеми събития.

Близкия изток

Конфликтите в Близкия изток винаги носят риск от ескалиране на напрежението между големите сили. Сирия е в гражданска война от 2011 година, а Иран и Саудитска Арабия се борят за влияние. За капак американският президент Доналд Тръмп премести американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, с което разгневи мюсюлманския свят. В глобален план светът остава непредвидимо място, на което една грешна стъпка може да се окаже пламъкът за разпалването на нова война. Да се надяваме това да не се случи.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини

  • Най-могъщите ядрени сили в света

    В света тлеят взривоопасни точки, на които дипломацията прави усилия да избегне въоръжен конфликт. След встъпването в длъжност на американския президе ...
    26.05.2018
    12 957
    21