Отидете към основна версия

5 594 134

Дупките в теорията на руските „туристи“

  • сергей скрипал-
  • лъжи-
  • новичок-
  • великобритания-
  • русия-
  • туристи-
  • солсбъри

Кой лъже?

Снимка: БТА/ AP

Руските „туристи“ Александър Петров и Руслан Боширов за първи път се появиха пред медиите след обвиненията на британските служби, че стоят зад опита за убийство на бившия агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия. В интервю за RT те казаха, че са посетили Солсбъри като „туристи“, които искат да видят местната катедрала и Стоунхендж.

Британските служби обаче не вярват на думите им. Те разпространиха снимки и информация за дейността на двамата на британска земя. В тяхната теория има няколко спорни момента, пишат британските медии. Те обръщат внимание първо на времето, прекарано в града, в който живее Скрипал. Двамата руснаци са били там по-малко от два часа.

Те твърдят, че не са посетили туристическите забележителности, защото било „кално“. От записи на охранителните камери се вижда, че двамата слизат на ЖП гарата. „Искахме да се поразходим в центъра на града, но тъй като беше покрит със сняг, прекарахме само 30 минути там“, разказаха руснаците. В техните думи обаче няма особена логика. Катедралата се намира на малко над километър разстояние от гарата. За млади и здрави мъже като тях, не би представлявал никакъв проблем да стигнат до нея. Пеш разстоянието се взима за 15 минути.

Освен това по време на посещението им в града снеговалежът не е бил толкова обилен. Руснаците се движат и в противоположна посока на катедралата. Александър Петров и Руслан Боширов са заснети от камерите на бензиностанция, намираща се близо до къщата на Скрипал. След слизането си на гарата, те не тръгват към центъра на Солсбъри, а се насочват към жилищни квартали на северозапад. В района е и къщата на Скрипал. Руснаците заявиха, че е „възможно да са минали близо до неговата къща“, защото по думите им не знаели къде се намира тя.

Друго несъответствие в теорията им са техните визи. Те пристигат на Острова като туристи, но визите, които са им били издадени от Санкт Петербург, са за „бизнесмени“. Британският министър-председател Тереза Мей заяви, че в интервюто са изречени „лъжи и очевидни измислици“. Тя каза, че полицията е представила ясни доказателства, че именно двамата мъже – посочени от Лондон за агенти от руското Главно разузнавателно управление – стоят зад атаката. Кремъл отрича да има вина по случая. Сергей Скрипал и Юлия оцеляха атаката с нервнопаралитично вещество „Новичок“. Последиците от опита за убийство обаче няма да заглъхнат.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: