Отидете към основна версия

5 693 28

Чий е цар Самуил?

  • българия-
  • цар самуил-
  • македония

Ревизират Самуилова България в учебниците в Македония и България

Самуиловата държава е първа тема за ревизиране в учебниците в Македония и България. Това е било изяснено по време на разговори в българо – македонската комисия, съобщи македонската телевизия „Сител“.

Българските представители са изразили недоволство от това, че Самуиловата държава е представена като македонска, а македонските представители не са доволни от българизацията на Самуиловото царство. Очаква се да бъдат добавени източници и аргументи, за да няма различно тълкуване.

Македонските представители искат още Македония да бъде извадена от списъка с български региони в учебниците по история у нас.

Според македонският професор Драган Георгиев има място за подобряване на учебниците.

„Ще търсим прецизно използване за възприятието спрямо другия. Например как македонският народ е представен в българските учебници и как българският е представен в нашите учебници“, заяви Георгиев.

Предстои обсъждане на въпроси свързани с античността ни Илинденското въстание. Планира се и съвместно отбелязване на годишнини на Кирил и Методи и Самуил. Това ще става обаче само при специални поводи.

През следващите два месеца членовете на комисията ще трябва писмено да представят всички забележки спрямо учебното съдържание. Всичко трябва да бъде изяснено в София до края на ноември.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Голяма крачка за Македония

    Македония ще започне преговори с НАТО на 18 и 19 октомври. Това обяви говорителят на македонското правителство Миле Бошняковски, цитиран от Times Маке ...
    10.10.2018
    10 210
    27
  • Сърбия подкрепя Македония и Гърция

    Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че подкрепя споразумението между Гърция и Македония, съобщи МКД. Според Вучич споразумението е добро ...
    05.10.2018
    2 492
    8
  • На всички им писна от Македония

    Помните ли онзи стар виц от времената на социализма? За хипопотама, който бил затънал до шията в калта. Всъщност, май не беше точно кал, но поне цветъ ...
    05.10.2018
    27 009
    73
  • В Македония поискаха оставката на Заев

    Опозиционната македонска партия ВМРО – ДПМНЕ настоява за оставка на македонското правителство, съобщи Македония Times. Заместник – пред ...
    04.10.2018
    2 416
    11
Новини по държави: