Last news in Fakti

8 Октомври, 2018 10:20 5 673 28

Чий е цар Самуил?

  • българия-
  • цар самуил-
  • македония

Ревизират Самуилова България в учебниците в Македония и България

Самуиловата държава е първа тема за ревизиране в учебниците в Македония и България. Това е било изяснено по време на разговори в българо – македонската комисия, съобщи македонската телевизия „Сител“.

Българските представители са изразили недоволство от това, че Самуиловата държава е представена като македонска, а македонските представители не са доволни от българизацията на Самуиловото царство. Очаква се да бъдат добавени източници и аргументи, за да няма различно тълкуване.

Македонските представители искат още Македония да бъде извадена от списъка с български региони в учебниците по история у нас.

Според македонският професор Драган Георгиев има място за подобряване на учебниците.

„Ще търсим прецизно използване за възприятието спрямо другия. Например как македонският народ е представен в българските учебници и как българският е представен в нашите учебници“, заяви Георгиев.

Предстои обсъждане на въпроси свързани с античността ни Илинденското въстание. Планира се и съвместно отбелязване на годишнини на Кирил и Методи и Самуил. Това ще става обаче само при специални поводи.

През следващите два месеца членовете на комисията ще трябва писмено да представят всички забележки спрямо учебното съдържание. Всичко трябва да бъде изяснено в София до края на ноември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ттт

    10 0 Отговор
    Цар на Балканите !
  • 2 Все е Маке

    17 1 Отговор
    Не разбрах Въпроса !
  • 3 Пеньо

    19 1 Отговор
    Поредното потвърждение, че историята е най-субективната наука влияеща се силно от конюнктурата.
  • 4 куку руку ку

    66 3 Отговор
    Историята сама говори за себе си... Василий II- българоубиец, а не македоноубиец нали?
  • 5 гробар

    35 1 Отговор
    Питайте тия които подписваха един договор за добросъседство.
  • 6 ...

    21 1 Отговор
    Е че вие не знаете ли? Самуил е имал две държави по едно и също време и ги е владеел заедно с клонинга си...ццц, колко сте невежи значи
  • 7 ГосТ

    32 1 Отговор
    На всичкото отгоре, след всичко,ще дадат и историята ни на тая измислена държавника 😂
    Спете спокойно българи ;)
  • 8 1914

    40 1 Отговор
    Тия нещо не са добре! "македонски народ"????????? област от европа в която направиха измислена държава на 50год. а те чак пък народ станаха тия смешници!?!?!?!?
  • 9 Али Пача

    22 1 Отговор
    Тъй като за турците всичко което се е случило на Балканите, дори преди Омир, е турско, той със сигурност е турчин. Хасан ще обясни подробно.

    Коментиран от #14

  • 10 Салам Алеко

    28 1 Отговор
    Едно им кажете! Василий Втори е първият цар от династията на "Македоните" ! Оттам нататък , ако Самуил е македонец, значи е имало гражданска война! И каква е ролята на 14 000 ослепени българи?

    Коментиран от #11

  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    19 0 Отговор

    До коментар #10 от "Салам Алеко":

    Точно "гражжданска война" е тезата на македонистите. Македонистките лъжи с десетки години са усъвършенствани и шлифовани до "блясък".

    Коментиран от #12

  • 12 Салам Алеко

    12 0 Отговор

    До коментар #11 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ясно, те удрят на това че жена му е гъркиня! Не знаех че тази теза преследват!
  • 13 стоян георгиев

    25 5 Отговор
    самуил е цар на българия, от рода на крум и наследник на роман на българския престол.единственото му македокско е че преместил столицата в охрид.няма за какво да има дилеми в тази ситуация,а и извън македония никъде няма такива.сега ако българските историци решат отново да се правят на толерантни ще си създадем сами проблем.
  • 14 Хасан

    48 0 Отговор

    До коментар #9 от "Али Пача":

    Колкото аз съм "турчин" толкова и Самуил е " македонец"!На сега турнете ми по един +!
  • 15 ГосТ

    23 2 Отговор
    Гърците ги направиха луди калинки,а ние като първите балъци и гащите си свалихме пред тея смешници. И после ни се смеят в лицето дивите македонци. Изобщо не ми е за тея диваци с пущинакът си да се наричат българи,от много други големи държави са се отцепвали издънки, обаче аре да стига крали култура ! Освен всичко друго продадено,са и историята ще продадат на безценица.
  • 16 TeooGeoo

    11 0 Отговор
    Това тук е къкънижене в стил "женски пазар".Нашата политическа смрад и измет нищо сериозно няма да свърши по темата....
  • 17 Klaus

    8 1 Отговор
    Като ги напънат албанците,ще тичат да молят за помощ ама трябва ги з......Ем да се оправят сами
  • 18 Гост

    18 1 Отговор
    Договорът м/у BG и BG - West е онагледен пример за идните поколения как, КАК се фейква хисторито! Има ли робство или присъствие. Чий са еди кои си покрайнини. Много е важно това, което ще се прави от тук нататък в учебниците, относно скопските и охридските НИ райони. Трябва да се помни! Как аджеба ще обясните научно обосновано, че намерените погранични камъни с надписи "Самуил - самодържец български" или пък най-известното - прякора на Василий II не са баш и само български?! Може би на средновековният каменоделец не му е стигнало мястото на камъка? Че в онзи район някой(и) искат измислена държава - о'к. Ние по Балканите старите си държави не можем да оправим и напълним с население, та някакви си 20 к км2 с 2 млн. лумпени ще мислим! Ама да крадат или изискват нагло готова история или наименования - не съм съгласен! Гърците им го казаха, че са българи. Всички знаем, че Македония си е гръцко географско и административно наименование. Като по-големи и държави с мнение и глас с Гърция в района, не разбирам защо ги "бавим" вербално тези там?! Мишоци!!! Аз поне ще разказвам коя е правилната история, напук на учебници и бъдещи "научни трудове". Правете го и Вие. Все някога ще дойде Видов ден!
  • 19 Ники

    4 0 Отговор
    За съжаление историята е субективна .. и ако приемем , че сме били дълго време едно цяло ... то как да се раздели после историята на мое и твое ...
  • 20 ХанкоБрат

    9 1 Отговор
    Това вече е прекалено. Кои са тези, че да казват какво ние, българите ще пишем в учебниците си по история. За разлика от тях сме държава от няколко века и макар да сме бедни и едва да оцеляваме, няма да късаме учениците, заради прищевките на разни селски кравари!
    Да се криминализира всякаква помощ за македония, защото каквото и да правят продажните ни правителства , предатели там винаги ще ни мразят. То наглостта на тези селяци минава всякакви граници, така че се спира дипломатическите контакти с тази така наречената държавица, докато не се осъзнаят.
    Май ще направят доста българи макемразци с огромните си претенции, затова им пожелавам да използват в скоро време албанската история за тяхна и да забравят, за съществуването на България. Никакви паспорти повече за макета, дори да се отнемат раздадените им 300 000. Нека стават албанчета.
  • 21 Ссссс

    11 0 Отговор
    Да ни кажат тогава кой ни е бил цар по това време щом не е Самуил.
  • 22 Знам знам

    3 0 Отговор
    Оооф нищо не разбирате колеги.
    Ква България кви 5 ЛЕВА.
    Сичко си е било Македония ама гърците още тогава са знаели колко ги е яд макетата да им викат българи.
    И те поради таа сложна политическа причина са прекрачили толкоз несправедливо историята.
    В най скоро време очаквам Македония да обяви Русия за териториален домейн на базата на етническо присъствие ,език и религиозна идентичност.
    Княз Владимир е внук на великия македонски просветител Борис 1.
    Маайкооо Божия защо ни изостави
  • 23 Otso

    4 0 Отговор
    И Египет да извади всички факти от учебниците си за Александър Македонски и да заличи град Александрия .
  • 24 ураа

    2 0 Отговор
    сичките българ ще са макета след мъдрото упправление на гроб!!!
  • 25 Пижо без Пенда

    2 0 Отговор
    Ако нашите са истински патриоти ще отговорят на макетата, че ще извадим Македония от учебниците като област, когато таправят това и гърците. Да ги убедят.
  • 26 До Комисията

    1 0 Отговор
    Добре известно е, че семейството на цар Самуил се е сродявало на два пъти с унгарскско кралско семейство. Затова просто реших, без да съм историк по образование, "да надникна" в историческия архив на средновековна Унгария и по-конкретно в генеалогията на унгарския кралски род. Моля, уважаемата българо-македонска комисяя да стори същото, за да се убеди с очите си, че и за унгарците от епохата на Самуил не е имало грам съмнения, че неговото царство е БЪЛГАРСКО !
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Желени факти

    1 0 Отговор
    Надникнах също в оригинала на известния Дуклянски летопис, в който средновековният автор разказва на сръбски език историята на цар Самуил, на сина му цар Гавраил Радомир, на дъщеря му Теодора Косара и нейния мъж - чернокорския княа Иван Владимир, както и на племенника на Самуил цар Иван Владислав. Там авторът също разказва, че Самуил "се е въздигнал из средите на българския народ" и че племенника му Иван Владислав е български цар - факт, който е повърден от самия цар Иван Владислав в надписа на Битолската каменна плоча ! Ето и линк към оригиналния текст на Дуклянския летопис: http://www.montenegrina.net/pages/pages1/istorija/duklja/ljetopis_pop_dukljanina_latinicna
    А да не говорим за Византийските източници, в които се говори за българския цар Самуил, както и за писмото на цар Калоян до Папата, в което той се представя като потомък на цар Самуил и продължител на неговите Самуиловите български държавни традиции..
Новини по държави: