Отидете към основна версия

3 361 11

Тръмп заплаши: Ако се наложи, ще обявя извънредно положение!

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • извънредно положение-
  • стена-
  • мексико-
  • тексас

Президентът иска едно - стена на границата с Мексико

Снимка: БГНЕС/ EPA

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да обяви извънредно положение в страната, за да заобиколи Конгреса, ако не постигне сделка с демократите за финансиране на стената на границата с Мексико, предаде AP. Президентът направи това изказване в Тексас.

Изграждането на стена по границата с Мексико, за да се спре с нелегалното преминаване и трафик, бе основно обещание на републиканеца по време на предизборната му кампания. Заради отказ от финансиране обаче се стигна до частична парализа на федералната администрация в Щатите. Това обаче не притеснява Тръмп.

Попитан за мярката извънредно положение, Доналд Тръмп отговори, напускайки Белия дом: „Не съм готов още да го направя, но ако трябва, ще го направя”. По думите му въвеждането на крайната мярка ще позволи изпращането на военни към границата за започване на изграждане на стената. „Така че или ще имаме победа, правейки компромис – защото смятам, че компромисът е победа за всички, или ще обявя извънредна ситуация”, посочи държавният глава.

Тръмп посочи още, че няма да участва в Световния икономически форум в Давос заради частичната парализа на федералната администрация в САЩ. Демократите обявиха, че подкрепят идеята за укрепване на сигурността по южната граница на Щатите, но се противопоставят на стената, която иска Тръмп. Президентът посочи, че са необходими $5.7 милиарда за съоръжението по границата с Мексико.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини