Last news in Fakti

11 Януари, 2019 07:38 5 313 19

САЩ: Извънредно положение чука на вратата

  • сащ-
  • стена-
  • доналд тръмп-
  • мексико

Белият дом е започнал да подготвя терена за обявяване на национално извънредно положение

САЩ: Извънредно положение чука на вратата - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Белият дом е започнал да подготвя терена за обявяване на национално извънредно положение, за да може да се построи стената по границата с Мексико, за която настоява Доналд Тръмп, пише в. The Washington Post. Изданието се позовава на два запознати източника.

Тръмп вече на няколко пъти предупреди, че може да въведе извънредно положение, за да прокара плана си за изграждане на стената, но без Конгреса да му предостави исканите от него средства.

Обявяването на извънредно положение ще бъде оспорено несъмнено в съда от противниците на Тръмп, но то може да е начин за излизане от задънената улица и да поправи пътя към подновяване на работата на федералните учреждения. Парализата там продължава вече трета седмица и засяга около 800 000 души.

Тръмп е поръчал освен това на инженерния корпус към сухопътните сили да определи колко бързо ще могат да бъдат сключени договори за стената и дали строителството ще може да започне до 45 дни, според един от източниците.

Администрацията освен това проучвала дали може да се използват неизползвани средства. Тя била насочила вниманието си върху закона за бюджета, приет от Конгреса миналата година, включващ 13,9 милиарда долара за финансиране на различни проекти, които все още не са били похарчени, допълни вторият източник.

Тръмп иска от Конгреса 5,7 милиарда за стената по границата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Garrincha

    6 1 Отговор
    Чук, чук ...
  • 3 Тръмп

    15 0 Отговор
    Страхотно!
  • 4 Айдееее

    18 3 Отговор
    Рсзтурайте това змийно гнездо...
  • 5 Морук

    21 0 Отговор
    Пожелавам ви го от цялото си сърце,цяла южна Америка да ви дойде на главата,колкото до оградата да ви пратим Симеонов че да видите вие патриот,и ограда пиле няма да може да прехвръкне

    Коментиран от #17

  • 6 Xxx

    11 1 Отговор
    А кога извънредно положение тук?!
  • 7 гост

    7 2 Отговор
    Ами мислят и действат, а не вдигат рамене и да казват,че нищо не могат да направят оставяйки всички в летаргия, както е положението у нас. Тук слагат една тел по границата, а граничните служби ескортират мигрантите и им държат стълбата. Или след всеки обилен дъжд оградата се срива, нали, качество по български. Дони е скандален, но има ефективен метод на действие: през последнита година доходите на американското домакинство бележат голям ръст, компаниите им са на печалба, цените са им ниски или с други думи стандарта им на живот сериозно се е повишил, това е неоспоримо и е заслуга на политиката на му.

    Коментиран от #12

  • 8 зидаро мазач

    13 0 Отговор
    Време е САЩ да си изградят стени около цялата държава и да си стоят там,никъде да не излизат и никой да не пускат.Започва строежа на ВАС (Великата американска стена)пак ще се вижда от космоса.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 соросоидни кърлежи

    14 0 Отговор
    А в Европа талибани мюсулмани се разхождат спокойно по покана на една изкуфяла Шмеркел, и дори им плаща социални помощи на тези мързеливци с 5-6 деца, а те в отговор убиват гражданите на Европа.Скоро ще ги пращат обратно в кочинката откъдето са дошли.
  • 11 Фронтекс

    8 1 Отговор
    Тръмп има доста за изглаждане, но при всички положения е по-добър от който и да е от демократическата партия, както от който и да е друг, който би могъл да заеме поста в този момент. Кефи ме.
  • 12 Патриот

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Ние патриотите обмисляме идея да ви изхвърлим вас соросоидите както направиха в Унгария. И пак са си в НАТО и ЕС. Ние построихме оградата в България въпреки важето плюене и пряка съпротива. Организирахте автобуси с евроджендъри от цяла Европа и какво! Оказва се че сме били ПРАВИ.

    Коментиран от #13

  • 13 Републиканец

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Патриот":

    Браво бай Дончо мачкааааай соросоидната пяна маааааачкай. Те това е президент, отстоява позицията си, не е като нашите продажници.
  • 14 Русофил

    5 1 Отговор
    Алооооу сороснята. Орбан, след като закри соросоидните НПОта и уж университети сега разтуря с полиция фисите. Кандидатствайте пред вашите господари началници да прехвърлят нещо втора ръка бсе принтерзе, компютърче. Нали сте по келепиреца. То кога ли и вас ще изнесат
  • 15 Строител

    4 1 Отговор
    не могат да договорят цената. Много здрава стена и сега си има, и даже още преди Тръмп. Не ги мислете Американците, гледаите си нашата България.

    Коментиран от #16

  • 16 kjl

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Строител":

    Там е работата, че нашата Бъгария се оказва твърде зависима от интересите на Америка. Те решават какви самолети да имаме, и на каква цена. Те решават колко да ни е скъп тока. Те разрешава дали да мине икономически изгодна за нас газова тръба или не! В тази васална и напълно зависима ситуация, няма как да не се интересуваме от Америка. Тя е майка и баща. Тя е хлябът на трапезата ни. Тя е .... дали нашите деца ще бъдат близо до родителите си или на другият край на света.
  • 17 Ники

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Морук":

    Само слон
  • 18 Savata

    3 0 Отговор
    На някой направи ли му впечатление че цялата администрация на Америка е 800 000 ,вкл.пожарникари,музейни работници и д-р.А у нас колко ли е?А сме 50 пъти по-малко .
  • 19 Rommel

    1 1 Отговор
    А така дърт пенсионер значи не всичко ставало както искаш ти , поне себеподобните ти от този фалшив - емигрантски - смесица от мелези народ те оправят хубаво