Отидете към основна версия

6 671 59

Русия насочва "Турски поток" през Балканите

  • русия-
  • турски поток-
  • сърбия

Владимир Путин заяви, че иска проектът да стигне до Европа

Снимка: БГНЕС/EPA

Русия е готова да насочи „Турски поток“ към европейските държави. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на посещението си в Сърбия, съобщи РИА Новости.

Руският държавен глава обяви, че неговата страна е готова да инвестира $ 1.4 млрд. в Сърбия за изграждането на газопровода. Така той ще стигне до европейските държави през балканските страни.

„Ние сме готови да изпълним плана за насочване на „Турски поток“ към европейските държави и потребители. Много страни имат интерес към това“, заяви Путин по време на съвместната си пресконференция със сръбския президент Александър Вучич.


Според него това зависи много и от позицията на другите балкански държави и страни от ЕС. Той ги призова да защитят своите суверенни национални интереси в диалога с европейските структури.


Путин припомни работата по проекта „Южен поток“, за която той подчерта, че не е била спряна по вина на неговата страна и посочи, че в момента България проявява интерес към „Турски поток“.


Той допълни, че по-късно ще се срещне с турския президент Реджеп Ердоган, който гледа положително на продължаването на проекта към Европа.


Путин посочи, че Русия и Сърбия са заинтересовани ситуацията на Балканите да остане стабилна. Той заяви, че Косово действа провокационно със създаването на своя армия, което буди несигурност на Балканите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: