Отидете към основна версия

1 489 11

ЕС: Гърция и Македония написаха нова страница в общата ни история

  • гърция-
  • договор-
  • ес-
  • преспа-
  • македония

Гръцкият парламент ратифицира важния договор

Снимка: БГНЕС/ EPA

Горещо приветстваме поредната решаваща стъпка в ратификацията на споразумението от Преспа, предприета днес чрез гласуването на гръцкия парламент. Това се казва в съвместно изявление на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, на върховния представител и зам.-председател Федерика Могерини и комисаря Йоханес Хан.

От самото начало Европейският съюз подкрепяше силно историческото споразумение подписано от министър-председателите Ципрас и Заев след преговорите под егидата на ООН. За решаването на един от най-сложните спорове в региона беше нужна политическа смелост, лидерство и отговорност от всички страни. И двете държави използваха благоприятния момент и дадоха пример на цяла Европа за помирение, което ще насърчи още повече европейската перспектива на региона, се казва още в изявлението.

Въпреки че все още очакваме следващите процедурни стъпки за пълното прилагане на споразумението, вече можем да заявим с увереност днес, че Атина и Скопие заедно написаха нова страница в общата ни история в Европейския съюз, се казва в съвместната позиция. Гръцкият парламент ратифицира договора от Преспа, с което бе направена решителна стъпка за слагане край на спора между двете страни.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини