25 Януари, 2019 16:17 1 434 11

ЕС: Гърция и Македония написаха нова страница в общата ни история

  • гърция-
  • договор-
  • ес-
  • преспа-
  • македония

Гръцкият парламент ратифицира важния договор

ЕС: Гърция и Македония написаха нова страница в общата ни история - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Горещо приветстваме поредната решаваща стъпка в ратификацията на споразумението от Преспа, предприета днес чрез гласуването на гръцкия парламент. Това се казва в съвместно изявление на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, на върховния представител и зам.-председател Федерика Могерини и комисаря Йоханес Хан.

От самото начало Европейският съюз подкрепяше силно историческото споразумение подписано от министър-председателите Ципрас и Заев след преговорите под егидата на ООН. За решаването на един от най-сложните спорове в региона беше нужна политическа смелост, лидерство и отговорност от всички страни. И двете държави използваха благоприятния момент и дадоха пример на цяла Европа за помирение, което ще насърчи още повече европейската перспектива на региона, се казва още в изявлението.

Въпреки че все още очакваме следващите процедурни стъпки за пълното прилагане на споразумението, вече можем да заявим с увереност днес, че Атина и Скопие заедно написаха нова страница в общата ни история в Европейския съюз, се казва в съвместната позиция. Гръцкият парламент ратифицира договора от Преспа, с което бе направена решителна стъпка за слагане край на спора между двете страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДАН

    3 5 Отговор
    Местим ли?

    Коментиран от #2

  • 2 mom4eto

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "ДАН":

    Да! ;)
  • 3 браво

    8 8 Отговор
    Браво на политиците! Най-после се вижда бъдеще без конфликти, войни и предателства дирижирани от Русия и другите големи играчи на Балканите.

    Коментиран от #5

  • 4 Зорбас

    8 6 Отговор
    Ципрас е национален предател. Народът и историята ще го съдят
  • 5 бравос

    10 6 Отговор

    До коментар #3 от "браво":

    На политиците, които продадоха националния интерес на Гърция за една шепа долари ли викаш браво
  • 6 Адалиетака

    2 1 Отговор
    Напук на всички манипулирани протестъри и недоброжелатели, споразумението мина. Това означава много. Стандарта в Македония ще се вдигне значително и границите ще им бъдат гарантирани. Означава също, че скоро и Сърбия ще последва този процес напук на всичките хейтъри. След това ще има мир и благоденствие. Гражданските войни, които палят в страните от третия свят нямат място на Балканите. Ще докажем, че сме зрели общества и ще си помагаме.
  • 7 Гостенин

    2 1 Отговор
    Интересът на гърците съвпада с този на Северна Македония и който не го е осъзнал е повърхностен, чеврен трол или просто глупав.
  • 8 Цар Вул

    1 1 Отговор
    Гърция го отцепи на"Макетата",но и не само на тях ,но и на нас!Все пак те винаги са били хитреци!И печеливши в края на краищата!Не случайнослед ВСВ Чърчил поиска гърците,а не нас!!Затова и сега са по добре свсичко:стандарт на живот/РЗ,пенсии/и други благинки!!!А ние тъпцитеближем захар през стъкло!!Сто години да бягаме срещу тях няма да ги стигнем!А и ни натресоха име ,което може да претендира и за нашата т.н.Пиринска Македония!!Айде.е.е.е.е. на пангара!

    Коментиран от #9

  • 9 Адалиетака

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Цар Вул":

    Какви претенции към нас да имат бе човек?
    Те искат европейска интеграция, а влезнат ли след няколко месеца в НАТО не могат предявяват претенции към територията ни, защото ние също сме член. Обикновените македонци искат да работят и пътуват в България и ЕС. Искат да намалят бедността и безработицата си. За чии ще се чепкат с нас и ще пропуснат възможността, която току що си извоюваха.

    Коментиран от #10

  • 10 Аладаламангала

    0 3 Отговор

    До коментар #9 от "Адалиетака":

    Айде Хасане, след македонците и гърците, следващите да станат приятели сте вие и кюрдите.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.