Last news in Fakti

25 Януари, 2019 15:33, обновена 25 Януари, 2019 15:55 2 530 19

Гръцкият парламент прие договора от Преспа (ВИДЕО)

  • гърция-
  • договор-
  • преспа-
  • македония-
  • име-
  • ратифицира-
  • парламент

Голям успех за Алексис Ципрас

Гръцкият парламент прие договора от Преспа (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Гръцкият парламент ратифицира договора от Преспа със 153 гласа „за“ и 146 „против“, и един въздържал се. По този начин се отварят вратите на Македония за членство в НАТО и Европейския съюз.

Гръцкият лидер Алексис Ципрас и македонският премиер Зоран Заев си стиснаха ръцете през миналата година за новото име на Македония, което в продължение на дълги години блокираше опитите на бившата югославска република да влезе в НАТО и ЕС.

Гърция отказваше да даде зелена светлина на Скопие да стане част от европейското семейство заради съмнения, че може да има териториални претенции към едноименната област в Северна Гърция. В крайна сметка бе избрано името Република Северна Македония, а договорът от Преспа бе внесен за ратифициране в правителствата на двете държави.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас гласува първи, защото е избран в парламента от първи район на Атина. Гласуването, което се състоя със закъснение, бе проведено по избирателни райони. Депутатите от северните региони, граничещи с Република Македония, в по-голямата си част гласуваха против ратифицирането на договора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 балкански синдром

    22 6 Отговор
    И в гръцкия парламент се върти алъшвериша с националните интереси, както и при нас
  • 2 Да ама НЕ

    20 4 Отговор
    Гърците са втори братовчеди с евреите Май бяха пред фалит? Да ама Не!
  • 3 АНАЛлизатор

    20 18 Отговор
    Една добра новина за бъдещето на Балканите!!!....браво!!!...
  • 4 Българин

    19 24 Отговор
    Браво на комшиите, устояха на натиска на националните предатели русоиди.
  • 5 миш

    14 12 Отговор
    Доста убедително са го приели-все пак са намерили четирима предатели да гласуват за , вместо против,иначе 149-150 и те така.
  • 6 Мирослав

    22 4 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Депутатите от северните региони, граничещи с Република Македония, в по-голямата си част гласуваха против ратифицирането на договора" Точно в северните райони на Гърция са заселени бежанците от Мала Азия. Взели са земите, имотите и къщите на прогонените оттам българи. И понеже знаят, че са откраднали чуждото и се притесняват, че в един момент ще трябва да върнат откраднатото, затова не искат Македония в ЕС и НАТО. Защото все още в Гърция не допускат да влизат наследниците на прогонените оттам българи. А когато Македония е в ЕС, това няма как да стане. Страх ги е. И нека! Идва Видовден!

    Коментиран от #10

  • 7 АНАЛлизатор

    16 7 Отговор
    Добра новина за македонските патриоти и лоша новина за сърбоманите в Македония. Македония къса със Сърбия, Русия и се приобщава към Европейските народи. Бляновете на сърбите и сърбоманите в Македония за създаването на нова мини Югославия от съюз на Република Сръбса, Сърбия и Македония умряха.

    Коментиран от #9

  • 8 Фен

    5 2 Отговор
    Корекция! Парламентът е южно македонски!
  • 9 А,де ...

    7 7 Отговор

    До коментар #7 от "АНАЛлизатор":

    Македония къса със Сърбия и Русия и се приобщава към Албания. Смешник.
  • 10 напред

    11 3 Отговор

    До коментар #6 от "Мирослав":

    Тази история отдавна е приключила. На базата на 200те човека които още говорят български ли ще има ревизия на договорите от преди 100+ години? Време е да се откажем от претенциите си и да си гледаме кочината. Държави като Швейцария, Австрия, Чехия и Унгария имат по-малко територия и нямат излаз на море, но като условия на живот не можем да ги настигнем следващите 100 години. В България спокойно могат да живеят 20 милиона души, но скоро ще станем 5 милиона, а някои искат земи.... Де това да ни беше проблема. Германия се е примирила с настоящето, както и Австрия, Унгария, време е и ние да го направим и да продължим напред.

    Коментиран от #11

  • 11 Мирослав

    5 5 Отговор

    До коментар #10 от "напред":

    Приключила за кого? Освен за интернационалистите от Коминтерна и партийните секретари от БКП? Ако е приключила, защо не пускат хората да ходят по родните си места? Защо изобщо не ги допускат да влязат в Гърция? Далеч не са само 100 човека там. Иска им се на гръцките и московските другари, но не е така. Доказателство са и постоянните демонстрации на паравоенни гръцки националистически групи (такива като Златна зора), правени почти всяка седмица в Лерин. Само преди две години бях арестуван е Европейска гърция (нарочно с малка буква) защото се опитах да посетя мястото където е загинал Гоце Делчев. И ми беше казано в прав текст, че там българи не са добре дошли.

    Коментиран от #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 macedonicus

    3 7 Отговор
    В Гърция няма българи , а има македонци славофони това са т.н. славяногласни елини , част от който са вулгарозодес - българеещи се експулсирани от Гърция 1913 г. , 1918 г. , 1922 г. , 1932г. и гражданската война 1949 г.

    Коментиран от #18

  • 14 среднощен

    2 0 Отговор
    Макар и "седмаче" бебето се роди "живо и здраво"..!? Да ни е честито..!! Глобалистите успяха на Балканите през "страха" от "призрака" на комунизма и "религиозния национализъм" на Албания - подкрепяна от САЩ и ЕС..!? Въпросът е - НАТО и ЕС "майка" или "мащеха" ще бъдат за Македония от тук на сетне..!?

    Коментиран от #15

  • 15 колкото на нас

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "среднощен":

    толкова и на тях,но повече!
  • 16 Обективен

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Мирослав":

    И в цяла България не са приети гърци, които искат да се върнат потомците на онези които сме изгонили от страната и които са много. Освен вас и тях, които искате да създавате проблеми, всички останали, българи и гърци, са приети съответно в Гърция и България.
  • 17 Бесен Язовец

    1 0 Отговор
    По този начин се отварят вратите на Македония за членство в НАТО и Европейския съюз ! Руските подстилки беснииииии !!!
  • 18 АНАЛлизатор

    2 4 Отговор

    До коментар #13 от "macedonicus":

    Тресеш глупости на квадрат. В северна Гърция населението е със светла кожа и коса от гените на славяните. Чистите гърци са на юг от Солун. Оригиналните гърци идват от Етиопия и първо се населяват в източна Италия, а от там в Пелопонес. Черни са като араби.
  • 19 Казах

    0 0 Отговор
    А какво очаквахте да направи една фалирала държава - каквото и наредят това. Ако не иска - ще я притиснат /демократично/. Предатели, патриоти, по-рано, по-късно - все тая.
Новини по държави: