Отидете към основна версия

10 300 90

Германия иска Русия да премести ракетите си

  • германия-
  • ракети-
  • русия

Предложение ракетите да минат зад Урал

Снимка: Shutterstock

Германски политици обмислят да предложат на Русия да премести новите си крилати ракети SSC-8 на изток и по-точно зад Урал, съобщи ДПА.

С подобни действия Европа ще излезе от обхвата на руските ракети и ще може да опита да спаси споразумението за премахване на ракетите със среден обхват.

САЩ обявиха, че ще излязат от споразумението, което доведе до същите действия от страна на Русия. При подобен сценарий най-застрашени ще са Япония и Европа.

Германският канцлер Ангела Меркел подкрепи обвиненията на НАТО, за това че Русия нарушава споразумението, но и призова за компромис.

Поради очаквания обхват от 2600 километра, SSC-8, според всички държави-членки на НАТО, нарушава забраната за ядрени оръжия със среден обсег, залегнали в Договора за INF. При преместването им обаче Европа остава извън обсега им.

Предложението на германските политици цели разкриването на нови възможности за преговори с Русия. На САЩ вече е било предложено да позволят на Русия да прави инспекции на обектите в Румъния. Там беше разположен противоракетния щит за Европа.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: