Отидете към основна версия

6 703 87

Румъния към Русия: Противоракетният щит е срещу настоящите заплахи

  • румъния-
  • нато-
  • русия-
  • ракети-
  • девеселу

Букурещ отговори на руския призив за унищожаване на ракетните системи в базата "Девеселу"

Снимка: БГНЕС/EPA

Румънското външно министерство заяви, че противоракетният щит на НАТО представлява "действие, пропорционално на настоящите заплахи", след като Русия призова САЩ да унищожат ракетните си системи, разположени в румънската база "Девеселу", предаде Аджерпрес.

Руското министерство на отбраната заяви вчера, че САЩ трябва да унищожат ракетните си установки МК-41, разположени в Румъния, за да спазват сключения през 1987 г. Договор за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег.

Концепцията на противоракетния щит на НАТО представлява пропорционално на настоящите заплахи действие, което е в съответствие с международните ангажименти, включително Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРМСО), а всеки опит на Руската федерация да отрече това представлява "груба дезинформация" и опит да се отклони вниманието от реалното нарушаване на този договор от руската държава, се посочва в съобщение на румънското външно министерство.

Позицията на министерството е публикувана след консултации между външния министър Теодор Мелешкану с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и със съюзниците от алианса, отбелязва агенцията.

"Изразената от министерството на отбраната на Руската федерация позиция по отношение на нарушаване на разпоредбите на ДЛРМСО от страна на противоракетната система на НАТО, чийто компоненти са разположени и в "Девеселу", е напълно неуместна, тъй като противоракетната система в "Девеселу" не е обект на ДЛРМСО", подчертава министерството.

Румънската страна отново подчертава, че "противоракетната система на НАТО, чиито елементи са разположени в Румъния, няма никакъв офанзивен капацитет, тъй като е изцяло дефанзивен инструмент, изключотелно важен за обезпечаването на сигурността на евроатлантическото пространство".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: