Last news in Fakti

13 Март, 2019 14:04 5 067 34

Румънските F-16 зaстъпват на бойна служба (ВИДЕО)

  • f-16 fighting falcon-
  • румъния-
  • нато

Букурещ започва използването на изтребителите за въздушна полиция

Румънските F-16 зaстъпват на бойна служба (ВИДЕО) - 1
Снимки: БГНЕС/EPA

Румънският министър на отбраната Габриел Леш заяви в интервю за Аджерпрес, че самолетите F-16 Fighting Falcon, които Букурещ купи от Португалия, ще започнат мисии на въздушна полиция под национално командване.

Той говори за програмата за въоръжаване на армията с бойни самолети, като спомена, че необходимостта от изтребители е много по-голяма и че в момента Румъния се намира в първата фаза на този процес.

"Нашите програми за оборудване предвиждат и имат всички одобрения, включително от Върховния съвет за национална отбрана, за още един комплект от 48 самолета F-16, които трябва да влязат на въоръжение в румънската армия, защото тези 12 самолета, които имаме в момента, представляват само първата фаза", посочи министърът.

Той изтъкна, че "нашата необходимост от самолети е много по-голяма" и добави, че дискусиите за покупката им е в напреднала фаза и че за следващите пет самолета се преговаря отново с Португалия.

Леш напомни, че Румъния отделя 2 процента от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана и че нормите на НАТО предвиждат най-малко 20 на сто от тази сума да бъдат използвани за оборудване. "Нуждата от въоръжаване е огромна, тъй като трябва да сменим почти всичко, което имаме", подчерта министърът.

"Утре, 14 март, ще имаме оперативна готовност на националната служба за въздушна полиция F-16. Досега тази служба се извършваше със самолети МиГ, ако говорим за румънските военновъздушни сили. Бих искал да благодаря и на нашите партньори - Великобритания, Канада и САЩ, които ни помагаха през тези години със самолети за тази служба, дойдоха със своите самолети и извършваха въздушна полиция", заяви Леш.

Румънските F-16 зaстъпват на бойна служба (ВИДЕО)

Той уточни, че ескадрилата от самолети F-16 за въздушна полиция ще бъде първоначално под румънско командване, като предстои през следващите месеци да се извършва и под натовско командване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мамалига

    40 59 Отговор
    Браво на Румънците прогониха комунистите и за това са по добре от нас

    Коментиран от #8, #15

  • 2 Kcaniba

    53 16 Отговор
    Робите на жидите со щастливи!!
    С полтугалски трошки трета ръка

    Коментиран от #7, #24

  • 3 Перър

    22 31 Отговор
    Ех кога ще ги стигнем Румънците.
  • 4 НКВД

    49 24 Отговор
    Браво браво 1989г.дългът им беше 0 $ 2019 гони 100милиярда но имат Ф16 рука втора от Португалия браво на Мъсеску, Бъсеску, Гъзеску
  • 5 Тракиец

    41 16 Отговор
    С тенекии 2-3 ръка,гаргите ли ще плашат!Пълнят гушите на чифутите.С-400 да си вземат и само птички ще летят.
  • 6 Реалист

    22 25 Отговор
    50 самолета Ф-16 - тея здраво оборудват армията си. Като се има в предвид къде е Приднестровието и проблема с Молдова, са напълно прави. А ние кога??? Трябват ни поне 16 ф-ки за да имаме поне една паралелка в Долна Митрополия авиатори.
  • 7 Само питам

    17 35 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    А руските роби защо се пените?

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ссср

    27 8 Отговор
    Охо ще има скрап за циганите.
  • 10 гост

    28 11 Отговор

    До коментар #7 от "Само питам":

    Не , нещо си в грешка краварски джендър. Ние не се пеним ние ви се подиграваме .

    Коментиран от #11

  • 11 Само питам

    10 23 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Не само си се разпенил си се като дърт позитански джендър на 9 май пред паметника на окупаторите, ами и сополи си пуснал, руска подлого. Какво се обясняваш?

    Коментиран от #13

  • 12 пилот

    21 10 Отговор
    Малееееее ! Само да не се появи някой стар Миг 21, че тия таралясници ф16 ще падат като круши

    Коментиран от #14

  • 13 джендар

    8 4 Отговор

    До коментар #11 от "Само питам":

    Хайде бе жени и ти си от нас в софия . какво се правиш на мъж и обиждаш групата ни ?

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пешо

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "мамалига":

    Точно комунистите са на власт в Румъния, ама ти откъде да знаеш, важното е да показваш простотии.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Беряну

    9 20 Отговор
    Румънците са мъже, а не подлоги- затова ще имат 50 F16, а не ремонтирани Мигове! По-добре F16 втора ръка, отколкото МиГ на изкуствено дишане.

    Коментиран от #21, #31

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Borislav Popov

    17 7 Отговор

    До коментар #19 от "Беряну":

    До сега имаха ремонтирани Миг-ве - сега ще имат ремонтирани ф16 ! Каква е разликата ? Май само в парите ?!!
  • 22 СССР

    9 9 Отговор
    Дрогари и дрогарки и аз се чудя кое е по-добре - мерцедес втора ръка или нов мускал ? Ама нещо гледам мускалите не ги карат много … :(

    Коментиран от #23

  • 23 Borislav Popov

    8 2 Отговор

    До коментар #22 от "СССР":

    Ако Мерцедеса мине първо през мене ,а ти си втората ръка - аман ти е системата ! По добре колело !!!
  • 24 Хрусчов

    8 12 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Няма значение , важното е е че застреляха своевременно оная червена гнида Чаушеско и жена му. С нашите комунисти се направихме на милостиви и за това надигат глава. Отрочета им се правят на русофили и то тук във Факти. Само че да знаят, че имаме в предвид, че са петата колона не червената кочина у нас. А воденето на съответната документация за всеки случай е задължително.

    Коментиран от #25, #26, #29

  • 25 Borislav Popov

    12 1 Отговор

    До коментар #24 от "Хрусчов":

    За това че застреляха Чаушеску имаме вина и ние ! Румънците даже не знаеха че някой се бил бунтувал в Тимишоара - докато нашите пишман журналисти не се намесиха и там ! Тогава румънските "десиденти" изкараха и труповете от моргите и погребалните агенции и ги представиха пред света като загинали от "режима" на Чаушеску !!!
  • 26 без аналог

    9 6 Отговор

    До коментар #24 от "Хрусчов":

    тзи дума "русофил" е много странна , всеки я върти както си иска . Аз например вероятно съм русофил - разбирам руски , слушам руска музика , гледам руски филми , живял съм в Русия като дете и съм ходил няколко пъти в съвременна Путинландия . Дори харесвам руските (съветски) оръжия . Но да говориш и пишеш откровенни глупости и лъжи в интерес на чужда страна с не особенно приятелски настроено политическо ръководство не е русофилия , а просто национално предателство
  • 27 Козяк2

    9 3 Отговор

    До коментар #14 от "Само питам":

    Ти за тези Фи 16 питай пакистанеца,където го опушка един стар МиГ 21, та и Индия се отказа да прави новите супер, пупер,хипер,липер Фи 16 ръждив блок 70. А Радев може да е според някои малоумници шофьор на самолет,ама такива като теб изпълнения не могат да бъдат шофьори да управляват сами себе си,защото нямате първичното вещество за пазене на равновесие.
  • 28 Козяк2

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Само питам":

    Сбъркал си историята ,джендърството се зароди в управата на еврогейският съюз,там е люпилнята и от там се пръквате вие неопределените лопати.
  • 29 Козяк2

    7 4 Отговор

    До коментар #24 от "Хрусчов":

    Само,че по времето на Чаушеско Румъния в годините на заеми до 80г. имаше всичко,а след това се оказа,че няма безплатен обяд и стегнаха коланите и при ликвидацията на фамилията Чаушеско имаха заем 0,и стартираха на чисто,сега са потънали и те в заеми,но теса от друго европейско тесто замесени,и от голямо значение е кой те е владял. Едно е да си бил под австро-унгарско,съвсем друго под турско владение/робство. Сега ги владеят великите сили и САЩ и както през ВСВ пак няма да прокопсат много,както и тогава.
  • 30 Мирча Кришан

    4 2 Отговор
    Нашите майтапи край нямат , пак ще плашим гаргите !
  • 31 Тракиец

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Беряну":

    Не ни трябват мигове нито F-ки,нас Русия ще ни пази,но недай боже да стане нещо гарантирано Румъния ще изчезне от картата,доста пъти ви прощаваха.
  • 32 Ото Скорцени

    6 3 Отговор
    Престанете да внушавате на хората че Ф16 е самолет страшилище. Най добрата аеродинамика имат руските изтребители доказан факт и от американските компании
  • 33 Рашън

    0 0 Отговор
    Индийски пранкери предизвикаха пакистански военни да се изтърват да кажат истината,че е имало свален ф16.По договор за доставката на самолети ф16 трябвало да се използват само против терристите от Афганистан,а не против съседни страни.Сега си помислете Индия дали строи завод за Ф16.
  • 34 Рашън

    0 1 Отговор
    А ние ще видим Новите Ф16 през Крив Макарон
Новини по държави: