Отидете към основна версия

2 574 25

Беларус: Нямаме никакви планове за обединение с Русия

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • русия

Причината не е, че нашето общество гледа с лошо око на Москва, заяви президентът Александър Лукашенко

Снимки: EPA/БГНЕС

Гражданите на Беларус са твърдо против обединяване с Русия, увери президентът Александър Лукашенко, цитиран от AFP.

По думите му "98 процента" биха гласували против обединяване на двете страни или, както мнозина го виждат в Русия, присъединяване на Беларус към Русия".

"Причината не е, че нашето общество гледа с лошо око на Москва", каза той на годишната си пресконференция в Минск. "Беларусите искат да бъдат заедно с Русия, но да живеят в собствения си дом".

От няколко седмици има спекулации, че Русия оказва натиск за формиране на една страна с цел оставане на власт на руския президент Владимир Путин след края на сегашния му мандат през 2024 година.

"Мисля, че трябва да следваме този път. Обсъждайки този въпрос с руския президент, се споразумяхме, че не трябва да влошаваме ситуацията", добави Лукашенко.

През декември руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Москва е готова на по-голяма интеграция с Беларус, включително чрез общи валута, правосъдие и митници, съгласно договор от 1999 г., който така и не бива приложен на практика.

Тези думи разгневиха Лукашенко, който оттогава отправя все повече критики към съседа си. Минск е най-близкият съюзник на Москва, но отношенията между двете страни често са изпълнени с напрежение.

Евразийският икономически съюз все повече се политизира и участниците в него имат много разногласия, каза Лукашенко на пресконференцията, цитиран от ТАСС.

"Тъжното е, че когато вземем решения, не ги изпълняваме. А дори да внесем разумно предложение за уреждането на тези проблеми, го скопяваме до такава степен, че то просто няма никакво значение", добави Лукашенко.

В рамките на блока има големи спорове, по-конкретно между Казахстан и Киргизстан, а "виждате и ние колко проблеми имаме с Русия", каза Лукашенко. "Твърде много национален егоизъм", добави той.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: