Last news in Fakti

11 Юли, 2019 06:33 4 292 29

"Бащата на народа": Лукашенко управлява вече четвърт век

  • александър лукашенко-
  • беларус

От председател на совхоз до президент и авторитарен "баща на народа" - Александър Лукашенко управлява от 25 години насам

"Бащата на народа": Лукашенко управлява вече четвърт век - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От председател на совхоз до президент и авторитарен "баща на народа" - Александър Лукашенко управлява вече от 25 години насам. Но най-голямото предизвикателство тепърва му предстои.

Той вече е номер едно. След като президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев се оттегли през март, несменяемият лидер на Беларус Александър Лукашенко вече е най-дълго управлявалият държавен глава в постсъветското пространство. 64-годишният самодържец празнува юбилей - 25 години начело на държавата.

„Бащата на народа“

Лукашенко, който е бивш председател на совхоз, на 10 юли 1994 година беше избран за президент на Беларус. Това стана 3 години след като бившата съветска република, граничеща с ЕС, получи независимост. В началото Лукашенко все още гальовно беше наричан от сънародниците си "батька" (бащица). И до днес той остава верен на своя „бащински“ стил на управление. Грижи се дори за това кравите да не са прекалено мръсни и да имат достатъчно храна. Такъв си е Лукашенко. През март той посети едно земеделско стопанство и незабавно уволни няколко държавни служители, вкл. земеделския министър, заради лошите условия, в които се отглеждали животните.

Често ще чуете, че Лукашенко е успял да направи от своята държава с 10 милионно население един „миниатюрен Съветски съюз". Сравнително успешно развиващите се промишленост и селско стопанство се ползват с държавна подкрепа и извличат ползи от политическата обвързаност на страната с Русия. Но Русия обича да използва тази зависимост и като инструмент за натиск. Пример за това са наложените от Москва ограничения за вноса на млечни продукти от Беларус.

Към тъмните страни на неговото управление трябва да причислим строгия едноличен авторитарен режим на Лукашенко. Властта му се крепи на тайната служба КГБ, която в Беларус все още се нарича така, както по времето на СССР. С помощта на референдум той промени конституцията и редица закони, за да заздрави властта си и да може да бъде преизбиран до безкрайност. Парламентът беше отслабен, либералната опозиция - задушена, а върху медиите беше наложена цензура. Част от лидерите на опозицията изчезнаха безследно, а протестите бяха потушени.

Валерий Карбалевич, политолог и автор на биографична книга за Лукашенко, посочва две причини за възникването на авторитарния режим в Беларус: "От една страна Лукашенко беше жаден за власт и не желаеше да търпи никакви ограничения в това отношение, а от друга - обществото изпитваше носталгия по строгия ред от времето на Съветския съюз", казва той за ДВ. На запад гледаха на Лукашенко като на "последния диктатор в Европа". Срещу него и неговото обкръжение ЕС наложи санкции.

Сближаване със Запада след 2014

Това обаче се промени – особено след като Русия поведе военни действия срещу Източна Украйна през 2014 година. В този конфликт Лукашенко зае неутрална позиция, с което си спечели международен престиж - благодарение и на това, че преговорите за примирие в Източна Украйна се проведоха в белоруската столица Минск. Освен това президентът освободи част от опозиционните лидери и така откри пътя за отмяната на санкциите на ЕС, което се случи през 2016 година. Наблюдатели обаче твърдят, че Беларус все пак не е демократична държава. По данни на специалния представител на ООН за правата на човека, в Беларус редовно се нарушават човешките права.

Повторното сближаване на Беларус със Запада достигна своята връхна точка през февруари 2019: Лукашенко беше поканен да участва в Мюнхенската конференция по сигурността, но участието му беше отказано в последния момент и то след срещата му с руския президент Владимир Путин. Това подхрани слуховете, че отказът на Лукашенко е дошъл по нареждане от Москва.

Нарастващ натиск от Русия

Лукашенко винаги е поддържал много близки отношения с Русия. През 1997 година той дори създаде една обща държава между Русия и Беларус – това стана още по времето на Борис Елцин. Де факто, съюзът просъществува само на хартия. Беларус беше и сред съоснователите на Евразийския икономически съюз - един от любимите проекти на Путин, целящ реинтеграцията на бившите съветски републики.

Напоследък обаче Москва засили значително натиска си над Лукашенко с цел да го обвърже по-тясно с Русия. Променената икономическа политика на Кремъл вече не дава на Беларус възможност да извлича големи ползи от руския петрол, неговата по-нататъшна преработка и от продажбите на суровината на Запад. Имаше и спекулации, че Кремъл е решил да съживи проекта за съвместна държава на Русия и Беларус, за да даде възможност на Путин да бъде преизбран още веднъж. След два мандата като президент на Русия Путин повече не може да се кандидатира на изборите през 2024 година. Твърди се, че Лукашенко е отхвърлил този план, в случай, че наистина е съществувал такъв. Лидерът на Беларус напоследък критикува необичайно остро Русия, но избягва личните нападки срещу Путин.

На Лукашенко обаче тепърва му предстои да се сблъска с най-голямото предизвикателство: сбогуването с властта. Неотдавна той обяви, че следващите президентски избори в страната ще се проведат по план - през 2020 година. На тях той отново ще има право да се кандидатира. В биографичната си книга Валерий Карбалевич пише по този повод, че Лукашенко се е превърнал в "заложник" на системата, която сам е създал. "Той няма друг начин освен да се опита да остане на власт пожизнено", пише авторът. Неговото оттегляне неминуемо би довело до смяна на режима, защото е немислимо да се появи негов наследник.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Давид

    51 10 Отговор
    Лукашенко е мъдър лидер от народа и работещ за народа . Модернизира предприятията си и вдигна селското стопанство до там , че кравите си имат собствени автомивки . Тук в България в гетата няма и санитарен възел . Не допусна запада да вкара упадъчните си ценности и да участва в играта между Русия и САЩ . Борисов е диктатор , защото стои на власт насила за да краде и съсипва народа си по чужди заръки а Лукашенко е истински баща на народа си .

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Ето

    43 9 Отговор
    Така се прави. В Беларус има прираст на населението, а тук всички бягат от прост и крадлив РазБойко.

    Коментиран от #15

  • 3 Borislav Popov

    8 30 Отговор

    До коментар #1 от "Давид":

    Това след вечерна проверка в Карлуково ли ви го съобщават?

    Коментиран от #4, #6, #12

  • 4 Давид

    16 6 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    Не , това ни го обясняват на сутрешната оперативка за правилата на тролене . Как да удължим дебата по дадена тема при липса на коментари ;) а сега отивам да действам по партийни задачи , лек ден .
  • 5 Така е

    30 0 Отговор

    До коментар #1 от "Давид":

    В гетата е ясно, но преди дни се опитах да ползвам тоалетните на автогарата в Пловдив. Културната столица на ЕС. Видял съм много, но направо бях потресен! Мърсотия невероятна, а писоарите пълни до горе! Изхвърчах светкавично
  • 6 Чети неграмотнико

    37 2 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    Беларус произвежда 20% от тракторите в света, тежкотоварни самосвали, влекачи за МБР на Русия, та дори и голямата част от мотрисите на софийското метро са от Минск.

    Коментиран от #7

  • 7 Borislav Popov

    7 18 Отговор

    До коментар #6 от "Чети неграмотнико":

    Бе как бе, аз го знам това. Даже пропусна да отбележиш, че дрогаря ЛукаВшенко, бащицата на всички русофили, лично ги произвежда.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Минск

    31 4 Отговор
    Минск - страхотна чистота, липса на безработица, сигурност, липса на престъпност и строги закони -контрол. Безплатно здравеопазване и образование. Ниски цени на бензин, храни, стоки. Евтини ток и газ, парно, вода. В Мински ми се смееха като изключвах лампите след себе си.

    Наш ББ и той почти ЧЕТВЪРТ век, на е й го на БГ тъне в корупция, закриват болници, мръсни въздух и улици. Платено здравеопазване и образование. Ширеща се престъпност, мръсотия улици и въздух.
    Безработица. Храни второ качество. Непоносими цени на ток, парно, вода.

    ББ не може да стъпи на малкия пръст на Лукашенко.
    При ББ има тоалетна хартия, банани и железа Ф16.
    Това че няма многопрофилна детска болница, не му пука, важното е САЩ да го потупат за 4 милиарда подарени на държавата им.

    Коментиран от #22

  • 10 БАРС

    30 4 Отговор
    Ако сравняваме България и Белорусия то тя по много показатели ни бие .В белорусия се произвежда много повече от от това което внасят сръвнение с нас като повече се внася у нас.Имат и силно развито машиностроене пътищтита им са перфектни нямат никъде мръсотия и пустеещти земи.Безработица няма престъпност почти е изкоренена знам от мой приятел българин който пътува постоянно през белорусия като казва ако си забравиш чантата на гарата то като се върнеш дая потърсиш ако я няма на местото то тя е в полицията ние снищо не певъзходаме белорусия .Запъдът не го харесват защтото той не им позволи да купят предприятията им гледълсъм го като казва че готовото никога няма да им продам като искат има земя свободна щте им дам под аренда и да си построят няма проблем имат и силно производство на битова техника начело с хладилниците.Така че има лумпени които обиждат лукашенко но да видят ние какво имаме нашо почти нищо
  • 11 Румяна Костова

    22 4 Отговор
    Ех да имаше и нас някоя държава така да ни използува, както Русия използува Беларус и да ни продава значително по-евтина газ, отколкото вървят цените за останалия европейски пазар. Дойче Веле нека си пее изтъркания припев как още малко и Лукашенко ще се предаде на Западните НПО щото почнал да критикува Путин. И да тръгне по пътя на Украйна? Дори и след него ще им е трудно на начални ите на Дойче Веле да спретнат Майдан в Белорус, народът там е замесен от по-друго тесто и няма да се предаде, пидлъган от не реални обещания и пакет бисквити.
  • 12 Щом твърдиш

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    Ти много си бил запознат , с начина на живот в Карлуково , явно не си отсъствал от вечерната проверка.
  • 13 Румяна Костова

    33 1 Отговор
    Когато от Брюксел наложиха санкции на Белорус за неспазване на човешките права и министърът на външните работи на Германия по това време и гей по ориентация, нарече Лукашенко диктатор, същият му отговори,, По-добре да съм диктатор, отколкото гей. ".
  • 14 Да го кажем направр

    31 2 Отговор
    Дойче..Дойче-как само тьпо пропагандирате-"бащата на народа"...--ама сте велики бе...За Беларус говорят,че е в пьти по-добре от някои страни членки на Е.С.За нас е ясно-далеч назад сме...-ама акцента ви че бил управлявал дьлго Лукашенко е лицемерен--обяснявам защо...Например в Сингапур имат политик който е дьржал властта над 35 години-и сега Сингапур е чудото на света...А и самата ви канцлерка е на власт почти 20 години-това прави ли я лоша според Дойчето??? Айде тьрсете си бальци другаде...
  • 15 От много мислене става увисване

    21 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ето":

    В Беларус са най-красивите , и женствени жени на света , и как да няма при това положение, положителен прираст на населението. Тук като си включа телевизора , и се покаже Менда Стоянова , която ми съобщава новите цени на ток , парно , данъци , горива, ГО , и направо ми се ОтЕбАва за 6 месеца напред.
  • 16 Румяна Костова

    15 4 Отговор
    Дадоха Нобелова награда за литература на белоруската Светлана Алексиевич преди доста време , за остра и дългогодишна русофобска позиция, но тя не е уважавана нито в страната си, нито в руско езичното пространство. Та тя е един от главните врагове на Лукашенко, но усилията и отиват на вятъра. Може би точно за това има такова противно и в същото време тъжно излъчване. На няколко пъти се пробвам да я чета, ей така, да имам понятие за тараканите в главата и, но бързо захвърлям книгата и. И тя е писател, колкото и Обама борец за мир, и двамата получили Нобелова награда.
  • 17 Видял

    29 2 Отговор
    Незнам дали тоя е бащата,ама няколко пьти сьм бил там с товари за Минск и мога да кажа,че са години пред нас.Това е истината-само пьтищата и храните им не можем да направим.Нямаше село без поликлиника и училище-а у нас села вече няма.Абе неможем да им стьпим на беларусците.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Да си знаеш

    12 3 Отговор

    До коментар #18 от "На чичо ми Сорос козяка в Атака":

    В Нато са Литва ,Латвия,Естония...--кой други от бившите сьветски републики са в НАТО бе троле неук? Само с пьрвото изречение ставаш за смях-абе защо вьобще ви плащат ,като сте толкова неграмотни и неуки?!

    Коментиран от #29

  • 20 Кофти комунисти във Венецуела

    12 1 Отговор

    До коментар #18 от "На чичо ми Сорос козяка в Атака":

    А бе смешко, кой ви избира в ДАНС такива убити серсеми? Какви арести за държавна измяна те гонят? Защо БНТ и
    другите медии нямат директни телефони? Защото освен псувни и закани друго нямат да чуят. А Боко Българоубиец защо ходи с десетка гавази? Върхушката да се готви за нов Народен съд
  • 21 ай де бе

    7 1 Отговор
    А какво да кажем за ФЕД в сащ, които управляват повече от век!!
  • 22 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Минск":

    Вярвам ти,че е така,слушам го и от братовчеда ,женен за жена от Минск,но само не мога да си обясня защо жена му не иска да живее там.В България по и харесва,има си малък бизнес тук.Има нещо тук което ги привлича и то не е чистотата.

    Коментиран от #23

  • 23 Даммм

    8 0 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Абе то и европейци живеят у нас и в Русия и в Китай и в Африка-та това не е критерии с твойта позната жена
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ТИКВИ С ВЛАСТ

    7 0 Отговор
    И НИЕ ИМАМЕ ЕДИН ТАКЪВ...С ДЖИПКАТА...И ПОЛИТИК...
  • 26 Най здравите хладилници Минск

    10 0 Отговор
    На село, в къщата на дядо ми, има малък хладилник "Минск", купен от руски летци селска авиация, работи без поправка над 60 години
  • 27 Джони пита

    8 0 Отговор
    Защо за всички режими които не са про-американски се казва че са авторитарни, а останалите са демокрации? (например - Саудитска Арабия). Колкото до това, кой колко години управлява, с най-дълъг "стаж" е ангийската кралица. Г-жа Меркел също управлява 0т 2005-та година.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 невеж

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Да си знаеш":

    еми нарочно го правят това , да сцел неуки хора да говорят глупости които не са верни но да е в техен плюс , след като има такова раз единение на нацията ни ,така стават нещата ,и няма никакво трезво мислене за тая дьржава , защото станаха дупедавци , на господата зад океана , рибата мерише ит кьм главата ,е казал народа , и няма никаква оправия ,и позле става всеки божи ден.