Last news in Fakti

25 Февруари, 2019 17:50 1 968 10

ЕС удължи оръжейното ембарго срещу Беларус

  • беларус-
  • ес-
  • ембарго-
  • оръжия

Ограничителните мерки срещу Беларус бяха въведени през 2004 г.

ЕС удължи оръжейното ембарго срещу Беларус - 1
Снимка: Shutterstock

Съветът на ЕС реши да удължи срока на действие на ограничителните мерки срещу Беларус с една година - до 28 февруари 2020 година. Тези мерки включват ембарго върху оръжията и оборудването, които биха могли да се използват за вътрешни репресии, както и запор на имущество и забрана за пътуване на четирима души от списъка за неразкритите случаи на изчезване на двама политици от опозицията, един бизнесмен и един журналист през 1999 г. и 2000 г.

Съветът удължава изключението от ограничителните мерки, за да се позволи износът на екипировка за биатлон и на ограничен брой спортни пушки и пистолети със специална употреба за Беларус. Този износ остава предмет на предварително разрешение от съответните национални власти за всеки отделен случай.

Ограничителните мерки срещу Беларус бяха въведени първоначално през 2004 г., в отговор на изчезването на посочените четирима души. Впоследствие бяха приети допълнителни ограничителни мерки срещу участниците в нарушенията на международните избирателни изисквания и международното право в областта на правата на човека, както и в репресиите срещу гражданското общество и демократичната опозиция.

Оръжейното ембарго беше въведено през 2011 г. На 15 февруари 2016 г. Съветът на ЕС реши да отмени ограничителните мерки срещу 170 граждани и четири дружества, като запази оръжейното ембарго и санкциите срещу четирима души, съобщи Нова телевизия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цирк

    25 1 Отговор
    Поредното недомислие Беларус ако иска ще купи оръжие от Русия!я на Франция и Испания защо няма ембарго?
  • 2 123

    22 2 Отговор
    Ама тия сериозно ли? От къде им хрумна че на Беларус им трябва оръжие от ЕС,точно от оръжие въобще нямат нужда.
  • 3 тъпотия

    12 2 Отговор
    С това ембарго зорлем карат Беларус да е близо до Москва.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Оле

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тя и е":

    И ще бъде
  • 6 със същият успех

    6 1 Отговор
    еврогейците могат да забранят и износът на вода за Беларус!
  • 7 mediator37

    1 0 Отговор
    Жените им били най-красиви в света и Лукашенко каза преди години, че те са национален капитал и не ги дава за женене за западни кавали. Западът пък не му дава тапешници за полицейски нужди, а в същото време белоруската полиция по стародавна традиция чеше народа с направо с тежко армейско оръжие. Не си играе с полицейско.
  • 8 Националист

    2 0 Отговор
    Педалски западни мозъци, нищо нормално не очаквайте от тях. Ами да не им позволяваме да влязат с педеругската си идеология в учебниците на децата ни.
    Българката за сега държи фронта!
  • 9 айде бе

    1 0 Отговор
    ЕВРОШМАТКИ!!!
  • 10 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    УВАЖАЕМИ ПАРТНЬОРИ , ПРОСТО НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ !!! САНКЦИИТЕ СА --ДА НЕ БЪДЕ ВНАСЯНО ОРЪЖИЕ ОТ БЕЛАРУС В ЕС , А НЕ ОБРАТНОТО !!!!
Новини по държави: