Отидете към основна версия

10 722 66

Румъния купува още F-16, не може да си позволи F-35

  • f-16-
  • ф-16-
  • румъния-
  • португалия

Букурещ може да подпише договор с Лисабон за покупката на още пет изтребителя тази година

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Румънският министър на отбраната Габриел Леш заяви, че Букурещ може да подпише тази година договор за покупката на още пет изтребителя F-16 от Португалия, но има съмнения, че страната ще може да купи самолети F-35 от Съединените щати, предаде Медиафакс.

Леш съобщи на пресконференция за финализирането на документите с португалските партньори за покупката на пет самолета F-16 за допълване на ескадрилата на Румъния.

"За петте самолета (F-16) вече всички документи са изпратени на португалските партньори. Нещата се намират в последните сто метра. Силно вярвам, че тази година е възможно да подпишем договора за тези пет самолета", посочи министърът.

Той посочи, че би искал следващите 36 самолета, които Румъния ще купи, да бъдат нови, но добави, че в момента не може да каже каква е разликата в цената между модернизиран самолет втора ръка и нов самолет.

Във връзка с включването на Букурещ в списъка на клиенти за самолетите F-35 от пето поколение, румънският военен министър коментира, че "това е малко твърде много", съобщава радио Свободна Европа. Един нов самолет F-35 струва около 90 милиона долара, докато за използваните 12 самолета F-16 Румъния плати на Португалия около 150 милиона евро от общата сума на договора, подписан през 2013 г., в размер на 628 милиона евро.

По-рано този месец медиите в северната ни съседка съобщиха, че САЩ възнамеряват да разширят продажбите на произвеждания от "Локхийд Мартин" самолет F-35, включвайки пет нови страни - Румъния, Гърция, Полша, Испания и Сингапур.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: