Отидете към основна версия

17 869 18

Осъдиха на смърт мъж, убил албинос „за късмет”

  • албинос-
  • убийство-
  • малави-
  • смърт-
  • късмет

Казали на убиеца, че ще "забогатее бързо", ако убие албинос

Shutterstock, снимката е илюстративна

Върховният съд на Малави осъди на смърт мъж, признат за виновен в убийството на албинос през 2017 година. Това е безпрецедентна присъда в югоизточната африканска държава, където албиносите са обект на насилие, предаде AFP.

"Беше изрично казано, че понякога смъртното наказание ще е неизбежно, предвид обстоятелства, и трябва да бъде прилагано в тези случаи", заяви в петък съдия Маклийн Камвамбе в Тиоло - южен район на Малави, където е било извършено убийството. 19-годишният албинос Мфацо Пенсуло е станал жертва на 28-годишния през 2017 г. Уилард Микаеле.

Той искал да убие албинос, за да забогатее бързо, както му обещал билкар, каза съдията. Смъртното наказание не се прилага в Малави от 1994 г. и се заменя с доживотна присъда. Тази най-тежка присъда показва, че властите си дават сметка за "ужасната престъпна лудост", чиито жертви са албиносите в Малави, каза вчера експертът на ООН по албинизма Икпонвоса Еро, който е противник на смъртното наказание.

Всяка година десетки албиноси са преследвани, убивани и разчленявани, за да се използват крайниците им в ритуали за благоденствие и късмет. Албиносите страдат от липса на пигментация на кожата, в косата и очите.

Сдружението на албиносите в Малави съобщава за 148 случая на насилие от 2014 г. насам, 21 от които са убийства. По-малко от една трета от тях са били разследвани, като 90 на сто от тях са завършили с оправдателна присъда.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини