Отидете към основна версия

3 581 23

Започна търговската война между САЩ и Китай

  • китай-
  • сащ-
  • война-
  • търговска-
  • доналд тръмп

Високо напрежение между Вашингтон и Пекин

Снимка: Shutterstock

Увеличените от президента Тръмп мита за китайски внос за 200 милиарда долара влязоха в сила и това засили напрежението между САЩ и Китай, предаде AP.

Увеличението на митата над китайския внос от 10 до 25 процента влезе в сила от днес (0 ч. и 1 минута източноамериканско време). Китай заяви, че дълбоко съжалява за решението на САЩ да увеличат митата и добави, че ще наложи контрамерки.

Преговорите между САЩ и Китай в опит за слагане край на търговската война помежду им ще продължат днес, съобщи говорител на Белия дом. Постоянният търговски представител Робърт Лайтхайзър и финансовият министър Стивън Мнучин се срещнаха с президента Доналд Тръмп, за да обсъдят търговските преговори, които се водят с Китай.

Министрите на Тръмп са имали работна вечеря с китайския вицепремиер Лю Хъ, на която са се разбрали да продължат дискусиите. Администрацията на Доналд Тръмп твърди, че през последните години са били подписвани лоши сделки от Вашингтон с Пекин, което е навредило на американския бизнес. Тръмп иска да сложи край на несправедливостта и да направи "Америка велика отново".

Тръмп обяви, че двете страни са били близо до сделка, но китайците са се опитали да я предоговорят. Той допълни, че е готов да увеличи обема на допълнително облаганите китайски стоки с още 325 милиарда долара. Американският президент започна търговската война с Китай преди година, защото смята азиатската страна за нелоялен конкурент, предвид дисбалансите в стокообмена помежду им и нарушаването на интелектуални права. Според Международния валутен фонд икономическия конфликт между САЩ и Китай представлява заплаха за глобалната икономика.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини