10 Май, 2019 13:26 5 300 9

Тайното оръжие на Тръмп срещу Китай (СНИМКИ)

  • робърт лайтхайзър-
  • сащ-
  • китай-
  • доналд тръмп

Постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър споделя с президента недоверието и неотстъпчивостта към Пекин

Тайното оръжие на Тръмп срещу Китай (СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър споделя с президента на САЩ Доналд Тръмп недоверието и неотстъпчивостта към Китай. Пестелив в думите си, този майстор на действията в сянка се наложи през месеците като силния човек на Вашингтон в търговските преговори, твърдо решен да накара Пекин да отстъпи, информира Франс прес.

Именно в офисите си, недалеч от Белия дом, Лайтхайзър се среща вчера и днес с китайския вицепремиер Лю Хъ, близък до президента на Си Дзинпин, за високорискови преговори за двете страни.

Той наследи китайското досие в края на 2018 година, след като с мъка подписа новото Споразумение за свободна търговия САЩ-Мексико-Канада (ЮСМКА).

Тази мисия беше поверена преди това на министъра на търговията на САЩ Уилбър Рос и на министъра на финансите Стивън Мнучин, но без успех.

Тайното оръжие на Тръмп срещу Китай (СНИМКИ)

Позицията на постоянен търговски представител на САЩ прави Лайтхайзър пълноправен член на кабинета, тоест на правителството на американския президент. Той е също така представител на САЩ в Световната търговска организация.

Службата на постоянния търговски представител, която той оглави преди две години, не е нещо ново за този специалист по международно търговско право, тъй като той беше заместник ръководител на службата при президента републиканец Роналд Рейгън през 80-те години.

Подобно на Тръмп и Лайтхайзър смята, че свободната търговия не е безгранична, като пледира за "прагматизъм" в търговската политика.

Целите му по отношение на Пекин са ясни: да принуди азиатския гигант да сложи край на определяните като "нелоялни" търговски практики. Той привежда като пример за такива практики "кражбата" на американска интелектуална собственост, "принудителния трансфер" на технологии или "държавния капитализъм" - предпочитаната реторика на президента републиканец.

Тайното оръжие на Тръмп срещу Китай (СНИМКИ)

"Технологията е най-голямото предимство, с което разполагат американците. Ние сме иновативни и отличници в технологичен план", твърди "Боб", както го нарича Тръмп, в едно от много редките си интервюта пред американска медия в началото на декември. И дума не може да става да се се отстъпват водещите позиции в тази област.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жозеф

    5 13 Отговор
    Наказвай!
  • 2 Говеждите

    25 12 Отговор
    са бита карта, влиянието им се топи от ден на ден, а противниците им се увеличават. Бог да прости ФАЩ, да почиват в мир, ако скоро не ги разпарчатосат.

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 onq s konq

    19 3 Отговор
    Сега ще обясня играта на Китай:Според техните закони ЗАПАДНИТЕ КОМПАНИИ НЯМАТ ПРАВО ДА РЕГИСТРИРАТ ПРОИЗВОДСТВО В КИТАЙ БЕЗ СЪУЧАСТИЕТО НА КИТАЙСКИ ФИРМИ.Което пък НЕМИНУЕМО води до ДОСТЪП ДО ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ.Е няма ДА КРАДАТ ТЕХНОЛОГИИ ЛИ?!!...след като по този начин ЗАДЪЛЖАВАТ чуждите инвеститори да им ги ПРЕДОСТАВЯТ ПО ЗАКОН!

    Коментиран от #5

  • 5 Антисоциалист

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Уважаеми, не е кражба или принуда договорено действие. Нещо повече, чуждите фирми в Китай няма как да не предоставят технологиите за производство и разработка щом искат да произвеждат в Китай. Защо искат ли? В Китай сега средната заплата е около 1 800 USD - за американските фирми това е безценица. Това е една от причините да са там. Има и други - обучението на работниците и служащите, местообитаването им и месторабототата им са в непосредствена близост - невъзможно в САЩ и отново принос за безценица на труда. С очите си преди два дни видях в Китай да се строят квартали от десетки небостъргачи един до друг - пак невъзможно в САЩ. Няма причини ни за хвалби, ни за ругатни- ни към САЩ, ни към Китай. Договарят се за взаимно изгодното. И ще се гоговорят.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Антисоциалист":

    Виж сега , като решиш да плещиш на едро , поне свери очевадните данни , дето не можеш да ги отречеш колкото и да ти се ще !!!!! ОФИЦИАЛНАТА СТАТИСТИКА на всички световни организации дава на Китай БВП на глава от населението 8500-8600 долара !!!!!!!! ГОДИШНО !!!!! Могат да сбъркат най-много със 100-200 долара !!!!! Това е почти колкото България - 8100 долара !!!! Това прави 700-720 долара МЕСЕЧНО , от които като доход -заплата могат да са в най-най-най- оптимистичния случай половината или 350-360 долара !!!!!! Та тия 1800 долара месечно може и да ги взима някой началник и то от по-големите , ама за средна заплата айде повече не се напъвай , че голяяяяяма излагация !!!! Че то ако беше даже наполовина тая заплата в Китай , тука щяха да се избият американци и европейци да правят заводи в Източна Европа , айде малко по-полека с мечтите !!!!!!
  • 8 onq s konq

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "Антисоциалист":

    Принципно си прав с тая подробност,че се договаря СЪУЧАСТИЕ,А НЕ ПОСЛЕДВАЩА КРАЖБА И КИТАЙСКО ПРОИЗВОДСТВО БЛАГОДАРЕНИЕ НА ОТКРАДНАТОТО.Както и да е-реципрочната реплика на сащ по въпроса е "ЗЕМИ СЕГА ТИЯ МИТА,ПЪК КАТО ТИ УВРИ КИТАЙСКИЯ БУЛГУР,ЗАПОВЯДАЙ НА РАЗГОВОРИ":)
  • 9 Чиче Ун

    1 1 Отговор
    Китай е икономика номер 1 и това дразни Тръмпи