Отидете към основна версия

1 650 3

Кои са претендентите за председател на ЕК

  • ес-
  • манфред вебер-
  • франс тимерманс

Манфред Вебер изглежда като фаворит за поста

Снимка: БГНЕС/EPA

Трима са претендентите за поста на председател на Европейската комисия, съобщи Japan Times.

Като голям фаворит се очертава представителят на германските консерватори Манфред Вебер. Настоящият председател Жан – Клод Юнкер вече обяви, че ще напусне поста си.

Вебер получи обещание за подкрепа от страна на германския канцлер Ангела Меркел. От ЕНП вече обявиха, че е решено, че той ще получи подкрепата на група при следващата среща на лидерите.

Председателят на ЕНП Джоузеф Дол вече обяви, че партията е спечелила европейския вот и че нейният представител трябва да получи председателското място.

Либералният блок се опитва да фаворизира Маргарет Вестагер, която е известна със своята програма за засилване на ограниченията за американските интернет гиганти. По-рано председателят на европейския съвет Доналд Туск призова жена да бъде избрана за поста.

Големият победител в предизборните дебати излезе холандският външен министър Франс Тимерманс. В съвета обаче има само петима социалистически лидери, които могат да го подкрепят.

В същото време главният преговарящ за излизането на Великобритания от ЕС Мишел Барние не е фаворит, но има шансове да вземе поста в последния момент. Той може да получи подкрепата на френския президент Еманюел Макрон, който също ще се опита да наложи френски кандидат за някой от водещите постове.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини