Last news in Fakti

28 Май, 2019 08:03 2 186 4

Меркел: Спешно ни трябва нов председател на ЕК

  • ангела меркел-
  • ек-
  • ес-
  • еманюел макрон

Френският президент Еманюел Макрон също иска бързо споразумение за номинация

Меркел: Спешно ни трябва нов председател на ЕК - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Канцлерът Ангела Меркел смята, че новият председател на Европейската комисия трябва да бъде избран измежду водещите кандидати на големите партии в Европейския парламент, но френският президент Еманюел Макрон не иска този принцип да се прилага автоматично, предаде Ройтерс.

Меркел прикани европейските лидери да се споразумеят бързо за номинацията на председател на ЕК. "Ние искаме да намерим решение възможно най-бързо, тъй като Европейският парламент ще се събере в началото на юни и, естествено, е желателно по това време да имаме номинация от Европейския съвет", каза тя на пресконференция.

Канцлерът добави, че нейният Християндемократически съюз и социалдемократите - по-малкият партньор в управляващата коалиция в Германия, подкрепят механизма на "шпиценкандидата".

Макрон също иска бързо да се постигне споразумение за номинация и би било идеално това да стане през юни, въпреки че според него системата на "шпиценкандидата" не бива да се прилага автоматично, каза служител от френското президентство.

Той добави, че тази система е легитимна, но според френския президент изборът на новия председател на ЕК трябва да отразява резултатите от изборите в неделя.

Меркел: Спешно ни трябва нов председател на ЕК

Макрон е казал на Меркел, че Алиансът на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), към който се присъедини неговата партия "Република, напред", трябва да участва в процеса на селекция на новия председател на ЕК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 grot

    8 0 Отговор
    Дано не е алкохолик и/или джендър
  • 2 agop

    7 0 Отговор
    можем да предложим Цецко - а и той ще е доволен ако се сдобие с имотче и там
  • 3 Роско Плевнята

    5 0 Отговор
    Я съм идеалнио кандидат.
  • 4 Едо

    1 0 Отговор
    Дано е истински последовател на Иисус Христос, Господ! Да е взел цялото Божие всеоръжие; ИСТИНАТА през кръста, ПРАВДАТА за бронен нагръдник, щитът на ВЯРАТА, обут с обувките на БЛАГОВЕСТИЕТО, шлемът на СПАСЕНИЕТО, мечът на ДУХА, който е БОЖИЕТО СЛОВО и С ВСЯКАКВА МОЛИТВА И МОЛБА ЗА ВСИЧКИТЕ СВЕТИИ, т.е. ЗА ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙЦИ, без значение от конфесия, деноминация, националност! АМИН! ДАЙ,БОЖЕ!
Новини по държави: