Last news in Fakti

27 Май, 2019 10:20 1 646 3

Кои са претендентите за председател на ЕК

  • ес-
  • манфред вебер-
  • франс тимерманс

Манфред Вебер изглежда като фаворит за поста

Кои са претендентите за председател на ЕК - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Трима са претендентите за поста на председател на Европейската комисия, съобщи Japan Times.

Като голям фаворит се очертава представителят на германските консерватори Манфред Вебер. Настоящият председател Жан – Клод Юнкер вече обяви, че ще напусне поста си.

Вебер получи обещание за подкрепа от страна на германския канцлер Ангела Меркел. От ЕНП вече обявиха, че е решено, че той ще получи подкрепата на група при следващата среща на лидерите.

Председателят на ЕНП Джоузеф Дол вече обяви, че партията е спечелила европейския вот и че нейният представител трябва да получи председателското място.

Либералният блок се опитва да фаворизира Маргарет Вестагер, която е известна със своята програма за засилване на ограниченията за американските интернет гиганти. По-рано председателят на европейския съвет Доналд Туск призова жена да бъде избрана за поста.

Големият победител в предизборните дебати излезе холандският външен министър Франс Тимерманс. В съвета обаче има само петима социалистически лидери, които могат да го подкрепят.

В същото време главният преговарящ за излизането на Великобритания от ЕС Мишел Барние не е фаворит, но има шансове да вземе поста в последния момент. Той може да получи подкрепата на френския президент Еманюел Макрон, който също ще се опита да наложи френски кандидат за някой от водещите постове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОМНИТЕ ЛИ ТОЗИ КОМЕНТАР

    4 4 Отговор
    БЕСЕПЕРАСТИТЕ МНОГО МНОГО НЕ СЕ НАПЪВАЙТЕ ЗАЩОТО,ВИ ЗНАЕМ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ НАПЪН, НА ИЗБОРИТЕ ЕДНА ГОЛЯМА БЕСЕПЕРАСТКА ПРЪДНЯ,ПОСЛЕ ХАПВАТЕ НАРОДНИТЕ ШУТОВЕ, И НАКРАЯ ТИШИНА МИШУВАТЕ ВСИЧКИ.!!!
  • 2 ясна е работата

    2 4 Отговор
    Щом Меркел и Борисов ще го подкрепят,Европа върви към логичния си край.

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "ясна е работата":

    Към логичния край вървят мераците на Путя , щото Вебер още преди месец обяви , че КОГАТО стане председател на ЕК , първата му и най-важна задача ще бъде Газпром да види Северен поток през крив макарон , хахахах !!!!