Отидете към основна версия

2 020 9

Техеран: Санкциите на САЩ са безсмислени

  • иран-
  • сащ-
  • ядрена сделка-
  • доналд тръмп-
  • персийски залив

Петролът и неговите деривати са основен източник на приходи за иранския режим

Снимка: Shutterstock

Новите американски санкции срещу водеща петролно-химическа иранска група са доказателство за "лишената от съдържание" реторика на САЩ. Това заяви говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави, цитиран от АФП.

Не мина и една седмица и твърденията на американския президент, че има желание да преговаря с Иран бяха лишени от съдържание, заяви Абас Мусави в комюнике. То бе реакция на обявените нови икономически санкции, наложени от Вашингтон срещу Персиън гълф петрокемикъл индъстрис къмпани.

Говорителят на иранското външно министерство определи тези санкции като пореден пример за "икономически тероризъм" на САЩ срещу страната му и за "враждебността" на Вашингтон срещу Ислямската република. Мусави отбеляза, че "американската политика на максимален натиск" срещу Иран е "обречена на провал".

Белият дом наложи санкции на Персиън гълф петрокемикъл индъстрис къмпани, свързана с Корпуса на гвардейците на Ислямска революция. Според Вашингтон холдингът и неговите филиали представляват 40 на сто от иранския капацитет за производство в петролно-химическата индустрия и 50 процента от износа. Петролът и неговите деривати са основен източник на приходи за иранския режим.

Санкциите се налагат заради финансовата подкрепа, оказвана от холдинга за конгломерата Хатам ал Анбия, който се занимава с инженерни и инфраструктурни проекти, като изграждане на пътища, мостове, язовирни стени, пристанища, тръбопроводи и който също е свързан с Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.

Свързани новини