Отидете към основна версия

4 513 23

САЩ: Не искаме война с Иран, но...

  • сащ-
  • иран-
  • майк помпео-
  • джон болтън-
  • доналд тръмп

Демократите обвиниха Майк Помпео, че спъва усилията на президента за диалог с Техеран 

Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ не искат да влизат във война с Иран, но ще предприемат всичко необходимо, включително дипломатически стъпки, за да гарантират безопасно корабоплаване през жизненоважните морски пътища в Близкия изток, каза държавният секретар на САЩ Майк Помпео, цитиран от Ройтерс.

Той не даде подробности за какви нови действия от страна на САЩ става дума.

"Ние не искаме война. Направихме всичко, каквото можем, за да предотвратим това, - каза Помпео в интервю за телевизия "Фокс нюз". - Но иранците трябва да много ясно да разберат, че ние ще продължим да предприемаме действия, които да възпират Иран от подобно поведение."

Той отново защити заключението на американската администрация, че Иран стои зад атаките срещу танкерите в Оманския залив, като посочи, че има и други доказателства за това освен видеокадрите, разпространени миналата седмица. "Разузнавателните служби имат много данни, много доказателства. Светът скоро ще види много от тях", отбеляза държавният секретар.

Помпео каза още, че САЩ обсъждат възможни международни ответни стъпки, като добави, че е звънял на редица чуждестранни политици относно атаките срещу танкерите.

Той посочи Китай, Япония, Южна Корея и Индонезия като страни, които са силно зависими от свободата на корабоплаването през протоците. "Уверен съм, че когато те видят рисковете за своите икономики и за техните народи и възмутителното поведение на Ислямска република Иран, те ще се присъединят към нас", подчерта държавният секретар.

Един от най-видните демократи в Камарата на представителите - Адам Шиф, който е председател на нейната комисия по разузнаването, обаче постави под съмнение способността на САЩ да обединят международната общност в защита на морските пътища и за налагане на санкции. Според него действията на Вашингтон отблъскват съюзниците.

"Проблемът е, че за нас се оказва трудно, дори при наличието на солидни доказателства, да убедим нашите съюзници да ни подкрепят за каквито и да са ответни действия, и това показва в каква изолация са се оказали Съединените щати", каза Шиф, цитиран от Ройтерс.

Освен това той обвини Помпео и съветникът на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън, че подкопават опитите на президента Доналд Тръмп да избегне военни действия срещу Иран.

"Президентът каза, че не иска война, но въпреки това неговите хора - и аз не зная дали става дума за Помпео или Болтън, или за двамата - като че ли предприемат действия, спъващи стремежа да бъде избегната война", подчерта демократът.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.

Свързани новини

  • САЩ изпращат военни в Саудитска Арабия

    САЩ ще подсилят своите военни отношения със Саудитска Арабия, съобщи CNN. Администрацията на президента Доналд Тръмп е решила да изпрати нова група ...
    18.07.2019
    1 348
    7
  • А, ако САЩ наистина ударят цели в Иран?

    Нищо чудно, ако скоро чуем новините, че в Иран са били бомбардирани ядрени съоръжения. Никой не иска ескалация в региона, но след последните събития т ...
    20.06.2019
    7 997
    58
  • Иран е виновен? В ЕС не са убедени

    САЩ смятат, че Иран e виновен за атаките срещу двата петролни танкера в Оманския залив. В ЕС не са убедени и припомнят как започна войната в Ирак: със ...
    19.06.2019
    2 484
    10
  • Пентагонът отново остана без шеф

    Изпълняващият длъжността министър на отбраната Патрик Шанахан е оттеглил номинацията си за шеф на Пентагона, съобщи американският президент Доналд Тръ ...
    19.06.2019
    1 689
    8
  • Решено! Вашингтон изпраща още войници в Близкия изток

    Пентагонът съобщи, че изпраща още 1000 военни в Близкия изток в отговор на "враждебното поведение" на иранските сили, предадоха световните а ...
    18.06.2019
    2 638
    57
  • Иран: Европа има малко време

    Европа има малко време да спаси международното ядрено споразумение с Иран след изтеглянето на САЩ от него. Това заяви иранският президент Хасан Рухани ...
    17.06.2019
    4 705
    21