Last news in Fakti

19 Юни, 2019 08:07 1 683 8

Пентагонът отново остана без шеф

  • патрик шанахан-
  • пентагон-
  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • иран

Доналд Тръмп предлага Марк Еспър за и.д. министър на отбраната на САЩ 

Пентагонът отново остана без шеф - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Изпълняващият длъжността министър на отбраната Патрик Шанахан е оттеглил номинацията си за шеф на Пентагона, съобщи американският президент Доналд Тръмп, пораждайки несигурност около ръководството на Пентагона в момент на нарастващо напрежение между САЩ и Иран, предаде Ройтерс.

Решението беше огласено на фона на публикации за случаи на домашно насилие в семейството на Шанахан, включително между бившата му съпруга и сина му и между самия него и бившата му съпруга. Сведенията за тези случаи се появили при проверки на ФБР на миналото на Шанахан преди изслушване за утвърждаването му от Сената.

Тръмп обяви, че вероятно ще номинира за шеф на Пентагона министъра на сухопътните войски Марк Еспър. Еспър, който се ползва с широко уважение в Пентагона, беше разглеждан като водещ претендент за поста, ако Шанахан в крайна сметка не бъде утвърден. Няколко часа преди това Тръмп заяви, че ще номинира Еспър за и.д. министър на отбраната.

"Познавам Марк и нямам съмнение, че той ще свърши фантастична работа", написа Тръмп в Тwitter.

Решението на Шанахан, което според Тръмп се дължало на желанието му да прекарва повече време със семейството си, заплашва да удължи още повече най-продължителния период без утвърден министър на отбраната. Според архивите на Пентагона Шанахан е човекът, който най-дълго време е бил министър на отбраната като изпълняващ длъжността.

Тръмп съобщи през май, че ще номинира Шанахан, но процесът по утвърждаването на номинацията в Сената необяснимо се забави. Шанахан бе и.д. шеф на Пентагона от 1 януари - необичайно положение за вероятно най-чувствителната позиция в кабинета.

Критиците на Тръмп вече повдигнаха въпроса дали без да е утвърден от Сената Шанахан има правомощията да се противопостави на президента, ако има различно виждане за военната стратегия, след като номинацията му може да бъде оттеглена в произволен момент.

Пентагонът отново остана без шеф

Шанахан, бивш шеф в Boeing, не притежаваше опит в сферата на националната сигурност, преди да бъде избран от тогавашния министър на отбраната Джим Матис за негов заместник. Шанахан беше и.д. министър откакто Матис подаде оставка в края на 2018 г. поради разногласия с президента по политиката му.

Тръмп огласи решението на Шанахан малко след като в. "Ю Ес Ей тудей" съобщи, че ФБР проучва данните за деветгодишен семеен конфликт между Шанахан и тогавашната му съпруга в рамките на проверка на миналото на кандидата за шеф на Пентагона.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    7 0 Отговор
    Тръмп е идиот......домашно насилие....желанието му да прекарва повече време със семейството си.
  • 2 Иван

    4 0 Отговор
    Евреите са иэроди със сбъркани гени.
  • 3 Домашно насилие

    8 0 Отговор
    Боже Господи от какви идиоти зависи мирът в света...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Иван

    4 0 Отговор
    Мишел Обама да бъде наэначен эа шеф на Пентагона.
  • 6 Румяна Костова

    2 0 Отговор
    В семейството на Шанахан системно са се трепали един друг дълго време, но американските служби чак сега научават за този факт? Или са живеели в пълен синхрон и едва от скоро са почнали да проявят причудливи напъни за семейно насилие?
  • 7 да поканят

    2 0 Отговор
    Шойгу!

    Коментиран от #8

  • 8 Реалист

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "да поканят":

    хахахаха - добър ход - шойгу+най-младия генерал в рашка и щоуто ще е пълно. то и без това руските журналисти не спират да го оплюват че направи любовницата си генерал.