Last news in Fakti

17 Юни, 2019 07:23 4 504 23

САЩ: Не искаме война с Иран, но...

  • сащ-
  • иран-
  • майк помпео-
  • джон болтън-
  • доналд тръмп

Демократите обвиниха Майк Помпео, че спъва усилията на президента за диалог с Техеран 

САЩ: Не искаме война с Иран, но... - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ не искат да влизат във война с Иран, но ще предприемат всичко необходимо, включително дипломатически стъпки, за да гарантират безопасно корабоплаване през жизненоважните морски пътища в Близкия изток, каза държавният секретар на САЩ Майк Помпео, цитиран от Ройтерс.

Той не даде подробности за какви нови действия от страна на САЩ става дума.

"Ние не искаме война. Направихме всичко, каквото можем, за да предотвратим това, - каза Помпео в интервю за телевизия "Фокс нюз". - Но иранците трябва да много ясно да разберат, че ние ще продължим да предприемаме действия, които да възпират Иран от подобно поведение."

Той отново защити заключението на американската администрация, че Иран стои зад атаките срещу танкерите в Оманския залив, като посочи, че има и други доказателства за това освен видеокадрите, разпространени миналата седмица. "Разузнавателните служби имат много данни, много доказателства. Светът скоро ще види много от тях", отбеляза държавният секретар.

Помпео каза още, че САЩ обсъждат възможни международни ответни стъпки, като добави, че е звънял на редица чуждестранни политици относно атаките срещу танкерите.

Той посочи Китай, Япония, Южна Корея и Индонезия като страни, които са силно зависими от свободата на корабоплаването през протоците. "Уверен съм, че когато те видят рисковете за своите икономики и за техните народи и възмутителното поведение на Ислямска република Иран, те ще се присъединят към нас", подчерта държавният секретар.

Един от най-видните демократи в Камарата на представителите - Адам Шиф, който е председател на нейната комисия по разузнаването, обаче постави под съмнение способността на САЩ да обединят международната общност в защита на морските пътища и за налагане на санкции. Според него действията на Вашингтон отблъскват съюзниците.

"Проблемът е, че за нас се оказва трудно, дори при наличието на солидни доказателства, да убедим нашите съюзници да ни подкрепят за каквито и да са ответни действия, и това показва в каква изолация са се оказали Съединените щати", каза Шиф, цитиран от Ройтерс.

САЩ: Не искаме война с Иран, но...

Освен това той обвини Помпео и съветникът на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън, че подкопават опитите на президента Доналд Тръмп да избегне военни действия срещу Иран.

"Президентът каза, че не иска война, но въпреки това неговите хора - и аз не зная дали става дума за Помпео или Болтън, или за двамата - като че ли предприемат действия, спъващи стремежа да бъде избегната война", подчерта демократът.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българското ЦРУ Гестапо СС ДС ФБР

    13 38 Отговор
    До всички приятели които коментират тук без заплащане. Много от нас, като станем сутрин, си казваме ''я чакай да смачкам 5-6 руски шпиони русофили'' във факти и да се заредя с енергия за целия ден. Така си мислиме, но това не са никакви русофили, а още по-малко руски шпиони. Те са хора в неравностойно положение - куци, сакати, без крака, без ръце, слепи, инвалиди, неподвижни, тежко болни, повечето нелечимо и тук срещу жълти стотинки от НПО /а това е и единствения начин да имат някакви доходи/ възхваляват ''социализма'' на Русия, Венецуела и Китай. Това което не знаят тези нещастни хора е, че в Русия капитализма е върл и безпощаден. Там за да повикаш линейка и да дойде, трябва да се спазариш по телефона, какви пари ще им дадеш, иначе няма да дойде. Тези хора си мислят, че връщането на социализма е лечението на техните заболявания. Просто не влизайте тук и не коментирайте, защото влизайки в спор с тези болни хора, приемате негативизма им и кармата на болестите им, а и така ще ги оставите и без тези жълтите стотинки, които им дават.Не приемайте върху себе си нещастието, негативната енергия и божието наказание на тези хора, оставете ги без събеседници за спор.Оставете ги да си мечтаят, че някъде на планетата Земя има социалистическа система за която те бленуват, безплатно здравеопазване и безплатни помощници за гледането им, и придвижването им, мечтата е единственото което им остава, в малко оставащите им дни.Иначе сайта е приятен с интересни зарибяващи статии

    Коментиран от #6, #11, #16, #22

  • 2 Циганин

    36 4 Отговор
    Разузнавателните служби имат много данни, много доказателства. Светът скоро ще види много от тях", отбеляза държавният секретар. Да много скоро светът ще ги види, в момента работим усилено с киноиндустрията за да представим най-убедителните кадри.

    Коментиран от #7

  • 3 Гоост

    9 6 Отговор
    Човече, под всяка статия ли ще го пишеш този твой коментар? Явно имаш много свободно време, не го пилей, по-добре лови шпиони, руски, американски, китайски, каквито явно много се навъдиха напоследък.

    Коментиран от #5

  • 4 Дедо ви

    30 3 Отговор
    Той и Саддам имаше химическо оръжие. Даже показваха някакви епруветки от някаква трибуна...Та едни видеокадри ли няма да покажат. Халивуд май си е към Пентагона, НАТО И НАСА. Може да покажат и кадри от кацането на Марс.
  • 5 Биоробот

    2 16 Отговор

    До коментар #3 от "Гоост":

    Човекът те предупреждава, пък ти помако ако искаш вярвай, ако не щеш не вярвай.
  • 6 до дежурния плювач

    15 7 Отговор

    До коментар #1 от "Българското ЦРУ Гестапо СС ДС ФБР":

    да не мислиш,че всички са олигофрени и могат да четат само по една статия на ден?Също като твоя"пост"?Друго не ти ли спуснаха да пишеш или си го забравил на някоя усамотена пейка,заедно с иглата и сега правиш"копи-пейст"

    Коментиран от #8

  • 7 Да да

    1 12 Отговор

    До коментар #2 от "Циганин":

    Не се напъвай да мислиш индиецо! Гласувай си за БСП/ДПС и си кради водата и тока, пе скоро може да ти бутнат колибата!

    Коментиран от #18

  • 8 Да да

    1 9 Отговор

    До коментар #6 от "до дежурния плювач":

    Да не се разпозна някъде в редовете, та така квичиш?
  • 9 Kcaniba

    20 3 Отговор
    Не искаме война с Иран, но...
    ...много недемократичен нефт и газ има там.
  • 10 Тъп

    18 1 Отговор
    Мученето у оборо се усилва.Персия не нито Ирак,нито Либия.Ке ядат сериозен лобут говедата.Ам пусти петролец ,тъй сладък е .Наш краварски е но пък тече под техните песаци.
  • 11 СссереМ

    3 19 Отговор

    До коментар #1 от "Българското ЦРУ Гестапо СС ДС ФБР":

    По точен и верен коментар скоро не бях чел,наистина не си струва човек да си губи времето с копейкаджийските тролове.
  • 12 Aчо

    16 1 Отговор
    Чакам още доказателствата за химическите оръжия на Саддам. Имаше една чернилка дето показваше едни манипулирани снимки. Друго не видя света, омразен амер.
  • 13 Лосът Джентълмен

    17 2 Отговор
    Добро утро евроджендъри! Добро утро атлантически гейове! Драго ми да видя че пак изпълзяхте от дупките си.
  • 14 USран

    11 1 Отговор
    Евроатлантически гейове да ви го на так так !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Война или мир

    11 0 Отговор
    Казал го е отколе ... "Искаш ли мир, готви се за война!". Най-добро от всичко е : и най-лошият мир е много по-добър от най-добрата война! От себе си се разбира, че за САЩ - Америка всяко нещо се решава с война и масово избиване - местните индиянци, нещастните японци са чудесен пример, дори без да се изброяват "други" военни интервенции.
  • 18 Циганин

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Да да":

    Научи се да пишеш татарино и недей да изказваш мнение за хора които не познаваш!
  • 19 ****

    6 1 Отговор
    Този палячо се чуди как да подпали война,света ще види и други доказателства,но още не сме ги изфабрикували,щом видеото не хвана дикиш.Ами нали тези страни за които споменава,че уж ще минат на тяхна страна,като започнат да закъсват за горива,ще се изправят и ще наритат краварите от протока и региона.
  • 20 999

    5 0 Отговор
    Зат всичко това стои мосат израел не одавна иска да унищожи иран но нему стиска и иска да въвлече краварите и ангичаните в войната с иран не напразно хитлер навремето гие правел на сапун ционисти мръсни в целя близак исток кадето има война ционистите имат пръст щесе оплача на чичо хитлер
  • 21 Next

    5 1 Отговор
    Донал Трън издивява че друг чука жена му и се чуди пред кой да се прави на доминатор. Бай Дончооо как искаш да чукаш като се напикаваш?
  • 22 КУРТИ КУРТЕВ КУРТЕВ

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българското ЦРУ Гестапо СС ДС ФБР":

    Ей Насран Сородоиден Израстък- Ние може и да сме куци или сакати,но поне сме Някои,а Ти Плужек Недостоен,даже и Амеба не си,а просто Никой...!!! Заедно с Сссерем,Оня с коня,Професора,Хрониките на Евразия,Да Да,Руска Подлога,и други отявлени Евроатлантически Полюции,сте за Газовата камера....,щото като чуете звъна на шекели и долари ,се Осирате да величаете вашето ФАЩ и НАТО....!!!! Ама за Вас трябва камшик,Руски камшик...а най- добре " Циркон" ,или "Авангард".....!!!
  • 23 ББой

    2 0 Отговор
    Само чрез глобална война от която се надяваме само САЩ да останат, ние ще си оправим огромния външен дълг от 22 трилиона долара защото няма да има на кой да дължим -Помпео,Болтън...