Отидете към основна версия

1 339 7

Макрон: Готов съм да подкрепя Меркел за председател на ЕК

  • еманюел макрон-
  • ес-
  • ангела меркел

Все още няма споразумение за следващ председател в ЕС

Снимка: БГНЕС/EPA

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че е готов да подкрепи кандидатура на Ангела Меркел за председател на Европейската комисия, съобщи France 24.

Европейските лидери все още не могат да постигнат съгласие за фигурата, която да заеме най-висшия пост в ЕС. Никоя от водещите партии не успя да спечели твърдо мнозинство в Европейския парламент, което затруднява и избора на председател.

„Нямам нищо против кандидата на Германия. Бих подкрепил кандидатурата на Ангела Меркел, ако тя кандидатства за длъжността“, заяви Макрон.

В момента Германия твърдо подкрепя кандидатурата на ЕНП в лицето на Манфред Вебер. Той обаче не е добре приет от либералните групи в парламента.

За френското противопоставяне на кандидатурата се говореше в навечерието на срещата на върха на Европейския съюз през тази седмица. След неуспешен дебат, изборът за нов председател на ЕС беше отложен до 30-ти юни.

Вече беше обявено, че ще бъде свикана извънредна среща на върха на ЕС, на която ще бъдат обсъдени всички водещи постове в групата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: