Отидете към основна версия

1 647 19

ЕС може да помогне на Украйна с €500 милиона

  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • ес-
  • помощ-
  • милиони-
  • президент-
  • доналд туск

Украинският президент изрази благодарност към ЕС за помощта

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна се придвижва към постоянно прекратяване на огъня с подкрепяните от Русия сепаратисти. Това заяви новият украински президент Володимир Зеленски след среща на върха ЕС-Украйна в Киев, предаде DPA.

По-рано днес Зеленски отправи призив за подновяване на мирните преговори към руския си колега Владимир Путин. Украинският президент обаче остави в сила санкциите срещу Русия, като каза, че тези мерки ще продължат да се прилагат, докато териториалната цялост на Украйна бъде възстановена.

"Санкционната политика е последното цивилизовано средство за постигане на мир", заяви Зеленски. Украинският президент изрази благодарност към ЕС за помощта, оказана за възстановяване на обхванатите от конфликта райони в страната му и за подкрепата за антикорупционните реформи. Зеленски каза, че европейските партньори са готови да предоставят на Украйна помощ в размер на 500 милиона евро, предаде ТАСС.

Това ще бъде четвърта програма за макрофинансова помощ за Украйна, уточни той.
В срещата от страна на ЕС участваха председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер. Туск каза, че вероятно това е последното му пътуване до Украйна като ръководител на Европейския съвет. Той припомни, че в Брюксел някои са го наричани проукраински маниак и че често са му заявявали това в лицето. "Честно казано, аз съм много горд от този епитет", каза Туск.

През уикенда председателят на Европейския съвет посети украинския президент и обхванатата от конфликта Луганска област. Първата задгранична визита на Зеленски след избирането му за президент беше миналия месец в Брюксел като знак на солидарност с ЕС.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: