Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Юли, 2019 14:40 4 320 27

"Северен поток - 2" е капан за Европа

  • украйна-
  • северен поток - 2-
  • европа

НАФТОГАЗ се обяви срещу проекта

"Северен поток - 2" е капан за Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Украинският енергиен монополист „Нафтогаз“ обяви, че проектът „Северен поток – 2“ крие опасности за европейските държави, съобщи РИА Новости.

Представители на компанията обвиниха руски представители в употреба на език на шантажа и силата при реализирането на проекта. В Украйна се опасяват, че новият газопровод ще осигури коридор за руски газ, който да не преминава през страната.

„Ние знаем, че Украйна се справи с трите енергийни кризи, устроени от „Газпром“. Благодарим на ОССЕ за резолюцията, в която „Северен поток – 2“ и „Турски поток“ се определят като потенциално опасни и даващи възможности за оказване на руски политически натиск над различни страни“, се казва в съобщението на компанията.

В него „Северен поток – 2“ се определя като капан за Европа.

Руският проект се подкрепя от Германия, Австрия и Норвегия, които твърдят, че той ще осигури надеждна и непрекъсната доставка на газ.

САЩ подкрепиха Полша, Латвия, Литва и Украйна, които са противници на проекта. Страната вече призова ЕС да се противопостави на неговото реализиране.

Русия твърди, че това е изцяло икономически проект, който няма за цел да указва политическо влияние.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 El chochone

    11 50 Отговор
    СЛАВА НА САЩ
  • 3 дедо Мишо

    71 15 Отговор
    Май опасността укрите да останат на сухо е доста по-голяма. Западът показа, че си гони собствения интерес и не му пука за подлогите, към които вече се причислиха и украинците.
    А ние отдавна сме си там и заравяме проекти като Бургас-Александропулос, Южен поток и АЕЦ Белене. За да могат такива като чехите да развиват, това, което на нас не ни разрешават.
    Осъзнай се българино!

    Коментиран от #6, #7, #15

  • 4 мнение

    10 2 Отговор
    Този проект показва две неща:
    1. Колко лесно се манипулират алчните, без значение дали си голям и дали си зависим...
    2. Шума на парите не се измерва в децибели...
  • 5 Танас

    32 6 Отговор
    Те също така знаят, че Украйна ще загуби милиарди $ приходи от транзит, та затова квичат.
  • 6 гост

    9 33 Отговор

    До коментар #3 от "дедо Мишо":

    Опасност "укрите да останат на сухо" няма и никога няма да има !!! Щото колкото и да ревете русколизците , експорта на Газпром за Европа е над 200 млд куб и даже се надяват на увеличение !! А двата ти северни потока общо са 110 млд куб ,ама на теория , на практика както Синия поток ще са не повече от 70% от това !!! Доказано от вече десетина години работа на последния !!! А турския , ако въобще тръгне , щото засега е 50/50 е 15 млд куб. , ама пак теоретично !!!! Та в най-добрия случай да докарат половината от тия 200 млд куб за износ !!! А другата половина откъде , хахаххах ???? През Луната ??? Нали няма да се убеждаваме сега , че ще има други "потоци" някога въобще , даже и на картинка ??!!!!!
  • 7 гост

    7 25 Отговор

    До коментар #3 от "дедо Мишо":

    Да не говорим , че в Украйна са най-големите газохранилища в Европа , без които въобще е невъзможно да съществува газоразпределителната система на същата !!!!!!

    Коментиран от #27

  • 8 куку руку ку

    29 4 Отговор
    Монополист съзира опасност... за кого бре, джанъм? Май за себе си. Никой в Европа няма да забрави как посред зима врътнахте кранчето на целия континент.

    Коментиран от #10

  • 9 kick

    21 5 Отговор
    Жалки и смешни урки, почти като нас!
  • 10 гост

    8 25 Отговор

    До коментар #8 от "куку руку ку":

    Ако случайно си забравил , кранчето го врътна "Газпром" !!!!! И след като се убеди , че с това само загуби , го пусна пак и оттогава думичка не е продумал за "връткане" !!!! А Европа си направи изводите и ушанките никога повече няма да доставят повече от 30-35 % от газ за Европа , както е и в момента !!!!

    Коментиран от #22

  • 11 НАТО ВЕЦ

    20 5 Отговор
    Е, що реват украинците?! Извинявам се, Байдънчетата. Нали уж всичко е "пазар" и той регулира всичко. Колкото повече тръби, толкова повече и съответно, по-евтин газ. Не казва ли така пазарната логика?!

    Коментиран от #23

  • 12 ПЕНКО

    16 5 Отговор
    РУСИЯ ЩЕ ПРИЕМЕ ОТНОВО УКРИТЕ ПОД ГАЗОВОТО СИ " ЛОНО" ,АКО ТЕ ЛИКВИДИРАТ ВСИЧКИ УБИЙЦИ ОТ "ДЕСЕН СЕКТОР-ЦРУ" И 90% ОТ БАНДЕРОВЦИТЕ ОТ ЛВОВ И ТИРАСПОЛ- И ПРЕМАХНАТ ШЛЯХТИЧКИЯ ГОВОР В ЗАПАДНА УКРА !!!!! ДРУГОТО СИ Е РУСИЯ !!!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 едикойси

    9 3 Отговор
    Целта на руснаците е да фалират Нафтогаз това е чрез нейният фалит ще върнат Украйна в тяхната сфера на влияние.Едновременно разгращат газовата си мрежа .Целите са 2 . 1ва. икономическа повече газ за пренасяне за развиващите се икономики на запад и на изток (да не забравяме че се строят 2 газопровода за китай) 2ра.Сфера на влияние .ТОВА Е
  • 15 гост

    5 21 Отговор

    До коментар #3 от "дедо Мишо":

    Между другото , дедо изкуфясал , Синия поток е над 2,5 ПЪТИ по-къс от Турски поток и минава само през териториални води на Русия и Турция !!! И що ушанките не го удвоиха , като толкова разчитат на Турция , ами правят три-четири пъти по-скъп маршрут ??? Ако не знаеш да те светна ! Щото Син поток минава на почти два пъти по-голяма дълбочина и ушанките се убедиха , че не могат да стигнат и 70% от капацитета , да не говорим за постоянните тапи от кондензат в дълбоководната част !!! Плюс повече от сигурното преминаване на Турция на азерски ,ирански и втечнен газ , познай какво очаква газпромовци в близко бъдеще !!! Та затова решиха , че под уж "турския" поток , ще маскират бившия южен за Италия и централна Европа !! Обаче Италия още миналата година обяви , че вече изобщо не се интересува от руски газ от юг , защото от там ще дойде далеч по-евтиния азерски по ТАП !!! А за средна Европа трябва от първата европейска граница , демек България , да участва наравно със всички други вносители !!! Та по-полека с мечтите , още мнооого фъшкии има да ядат газпромовци , под "мъдрото" ръководство на вожда , хахаххаха !!!!

    Коментиран от #17, #18, #19

  • 16 Ники

    24 5 Отговор
    Хем са във война а реват за Руски транзит а най лошото е че смятат останалия свят за глупаци пазели Европа да им го начукам. Пояснявам не на украинския народ а на управленческата върхушка от Бендеровци.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ники

    15 3 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    На чужд гроб недей да плачеш не знаеш къде са му краката може да му плачеш на Х У... И чужди сметки недей да правиш ако беше много умен и компетентен щеше да бъдеш в борда на Булгаргаз за Газпром не говорим.
  • 19 дедо Мишо

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Добре де, малко ще се коригирам. Може би няма да останат на сухо още доста време, но едно е да бъркаш в кацата с мед до дъното, а друго да ти разрешат само да си близнеш отгоре. Надявам се, че какъвто си умник ще разбереш алегорията. А по думите, с които мислиш че обиждаш и засягаш хората си личи, че си завършен простак, но не си признаваш чий задник ближеш, че такива ла*на ти текат от устата.
  • 20 Нико

    7 3 Отговор
    Оф,тези продължават да ревът от Украйна и по точно частната компания Нафтогаз на сина на Джо Байдън. Има разлика от държавни и частни компании. Ако Русия не иска да прави бизнес с частна компания някъде по света, това означава че няма да прави бизнес с тази компания.Понеже е купина от сина на Джо Баидън( вероятно с пари на американския народ-щото това са много пари да купиш цяла една газопреносна системе в дадена държава) също и подкрепяна от америцанската администрация за да контролират износа на руски газ от Русия за Европа и сега започват да ревът още повече защото се вижда че ще успеят да пуснат и Северен поток 2 другата година . Видяха че краят им е близо и настройват всички срещу този проект като главната пречина е: даващи възможности за оказване на руски политически натиск над различни страни.Не съм превърженик на русите нито на урките нито на каубоите ,но бизнеса си е бизнес. Каубоите да си продават газта так където могат и на по-ниски цени от руската газ за 25 годишен период от време и тогава ще има реално конкуренция без натиск от който и да е !!!!
  • 21 Румяна Костова

    8 3 Отговор
    Украинците още чакат ЕС да се противопостави на Северен поток 2.Е,не са ли идиоти? За политиците ми е думата, не за обикновените хора.
  • 22 Румяна Костова

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Използвайте по-пестеливо думичката,, никога,, , особено когато става за пари, а в случая за много пари. Някои от главите, които решават колко газ ще преминава през Северен поток 2 са акционери на този поток . На 50 процента за сега е договорено, че ще бъде използувани тръбите. Ще видим.
  • 23 НАТО ВЕЦ

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "НАТО ВЕЦ":

    Гледам, някой е сложил (-) на мнението ми. Сигурно не вярва в "пазарната икономика" и "свободния пазар"?! ;)
  • 24 Кой68

    7 1 Отговор
    САЩ са против този проект,а жалките кохли са паравана им.....Но ще има Видов ден?
  • 25 сноу

    6 1 Отговор
    Че какво му украинското на нефтогаз..? Отдавна го налапа Байдънчето ..То и затова рИве и хвърля къч, където седне и му падне да сръчка някоя медия
  • 26 Пройчо

    5 0 Отговор
    Опасността е особено голяма за синчето на щатския сенатор, дето "купи" Нафтогаз. Щото шъ съ окаиш собственик на жилезо за СКРАП.
  • 27 Д-р Гигълс

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Не стига,че гост ами и прост... Ако си спомняш тъкмо усраинците заплашваха да спрат доставките на руски газ за европа. Аре бегай!
Новини по държави: