Отидете към основна версия

5 083 10

Берлин връща контрола по границата с Швейцария

  • хорст зеехофер-
  • шенген-
  • мигранти-
  • германия-
  • швейцария

Расте броят на нелегалните преминавания към Германия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер иска да върне граничния контрол по границата с Швейцария, която както Германия е част от Шенгенското пространство. В интервю за „Шпигел“ баварският политик заяви, че расте броят на нелегалните преминавания през границите на Федералната република.

40-годишен еритреец, който живее от години в Швейцария, е обвинен в предумишлено убийство на осемгодишно дете във Франкфурт на Майн. Преди дни той умишлено бутна момчето под пристигащ на централната гара влак. Еритреецът е издирван от швейцарските власти и очевидно се е укривал в Германия.

Случаят потресе страната и накара вътрешният министър да призове за връщането към граничния контрол. 43 хиляди души са влезли миналата година нелегално в Германия, твърди Зеехофер, който ще предложи до септември план за охрана на границите.

Плановете на Зеехофер предизвикаха остра критика сред опозицията, която го обвинява в популизъм на гърба на една трагедия.

В същото време в Мюнхен стартира пилотен проект за поставянето на автоматични обезопасителни прегради на пероните в градската железница, които да се отварят само заедно с вратите на влаковете.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: