Новини

Престъпни кланове завладяват германските градове

Полицията е почти безпомощна - може само да контролира съмнителните заведения, в които се събират техните членове

Публикувана: 13 Август, 2019 20:30
36 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5230
Престъпни кланове завладяват германските градове
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Есен и други германски градове се опитват да се преборят с престъпните кланове, които са ги завладели. Но полицията е почти безпомощна - може само да контролира съмнителните заведения, в които се събират техните членове.


Полицаите от месеци се борят интензивно срещу престъпните кланове в Германия. Наред с Берлин и Бремен, засегнати от тях са предимно градове в Рурската област, а "столица на престъпните кланове" - както пише “Нойе Цюрхер Цайтунг” - е Есен. Маскирани специални части ежедневно обискират частни домове, заведения и фирми за наемане на автомобили, откъдето конфискуват оръжия, наркотици и пари в брой. Всекидневникът “Тагесцайтунг” допълва: освен с прояви на насилие, клановете се занимават с имуществени престъпления, измами, фалшификации,трафик и продажба на наркотици.

Членовете на престъпните групи работят в принципно законни фирми (автокъщи, служби за сигурност, ключарски магазини), но са там най-вече с цел измами, пране на пари или прикриване на други престъпни намерения. “Тагесцайтунг” посочва, че в Есен клановете защитават територията си особено явно и агресивно, а полицията и органите на реда се считат за “нашественици”. Само в провинция Северен Рейн-Вестфалия живеят около 100 такива семейства, гласят данните на Федералната криминална служба, цитирани от вестник “Нойе Цюрхер Цайтунг”. В Есен през последните три години властите са установили повече от 2 400 престъпления, извършени от турско-арабски кланове. В Северен Рейн-Вестфалия като цяло за същия период е имало 14 000 престъпления, за които са открити доказателства срещу приблизително 6 500 извършители, които се числят към тези среди.

По "криминогенните" места

“Нойе Цюрхер Цайтунг” отбелязва, че в Есен живеят около 600 000 души, нивото на безработицата е около 10 процента. Северната част на града има особено лоша слава и е обявена от полицията за “криминогенно място”. Следователно длъжностните лица имат право да проверяват хора и без конкретен повод. Тук живее и Хаким*, един от героите в репортажа на “Нойе Цюрхер Цайтунг”. Всички се страхуват от него, защото смятат, че е свързан с редица вандалски прояви и престъпления в града. Той е от Сирия, но отдавна живее в Есен. След първоначалния си отказ да разговаря, Хаким се отпуска и споделя пред репортера на НЦЦ Йонас Херман, че преди е бил престъпник, но сега вече не е. Опитвайки се да започне редовна работа, той станал пазач на паркинг, но бил уволнен, след като нападнал журналистически екип, който снимал репортаж за клановете. От думите му не става ясно дали самият той е бил член на клан или не, но и той (както и останалите събеседници на Херман) обяснява, че властта на клановете е относително понятие и се дистанцира от техните действия.

Въпреки това, когато млади мъже с турски или арабски произход отварят заведения, които скоро след това затварят или сменят собственика си, полицейските служители задължително идват на проверка, пише в статията на НЦЦ. Есенската полиция има цял списък с подозрителни заведения в града, много от които са наргиле барове. Както и в други германски градове, възниква въпросът - кой всъщност посещава тези барове? Повечето от тях нямат добра клиентела. Според криминалната служба на Северен Рейн-Вестфалия, тези заведения трудно биха издържали икономически, ако редовно и законно си плащат данъците.

"Всичко е като в Третия райх"?

В един от многобройните наргиле барове в Есен Йонас Херман се среща с 46-годишния Хасан Ануар. Сириецът разказва, че три пъти се опитвал да развие собствен бизнес и три пъти фалирал. В момента няма работа и обвинява за това полицията. Тя претърсвала бара му толкова често, че накрая и последният клиент бил прогонен. Ануар живее в Германия от 25 години и се чувства "напълно интегриран“. Разказва, че в края на 90-те години е бил четири години в затвора, но сега е почтен гражданин и спазва закона. Той и неговите близки описват по-твърдата политика срещу клановете като расистка кампания, предизвикана от опасенията, свързани с "Алтернатива за Германия". Ануар споделя пред Херман: "Ние сме новите евреи, всичко е точно като в Третия райх”.

Ануар и неговите роднини са съгласни, че борбата срещу клановете заклеймява турско-арабската общност. Тяхната ненавист обаче е насочена не към полицията, а към политиците, които преследват мигрантите. Според тях престъпниците в крайна сметка са само жертви, пише още Йонас Херман.

По-нататък в статията той представя историята на клановете в Германия: голяма част от членовете им са кюрди, които произхождат от Турция, но впоследствие се заселват в Ливан. Когато през 70-те години там избухва гражданската война, част от тях емигрират в Германия и търсят убежище. Въпреки, че молбите на повечето не са одобрени, те не могат да бъдат депортирани, защото са без гражданство или без документи. А понеже разполагат само със “статут на мълчаливо толериране”, не им е позволено да работят.

Полицаите са почти безпомощни

Проблемът с престъпните кланове е известен на органите на реда в Германия от години, но доскоро политиците го игнорираха, тъй като съществуването на групировките не съвпадаше с визията им за мирно мултикултурно общество, пише още Херман. Нещата обаче се променят - след като престъпните кланове стават все по-арогантни.

Сега полицията и правосъдието разполагат с подкрепата на политиците и се опитват да въведат по-сериозни мерки срещу клановете. През 2018 г. шефът на полицията в Есен Франк Рихтер създаде специална организационна структура срещу клановата престъпност, което на практика означава повече обиски. Четири дни в седмицата на разположение на Рихтер е екип от сто служители, които проверяват съмнителните заведения - не могат да се противопоставят по друг начин на клановете. Програмите за превенция, предназначени за младите хора, свързани с клановете, тепърва се разработват. А депортациите са възможни само в отделни случаи, тъй като повечето от по-младите членове на клановете имат германско гражданство, завършва материала си за НЦЦ Йонас Херман. "Тагесцайтунг" от своя страна посочва, че в Есен двама специално назначени прокурори се занимават единствено и само с престъпните прояви на местните кланове.

*името е променено, за да се запази самоличността

Германия

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.3 от 12 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
дзвера
(гост)

Неутрално
1 Отговор
да пускат още чарчафосани уж интегрирани бежанци.Всъщност хахаха ето как се интегрират бежанците.

Оценка:
-0 +89

Дух
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Сетила се Мара........ Трябва незабавно да се измете цялата Турско-арабска-циганска-мюсюлманска напаст от цяла Европа към родните им страни или ще се появи някой нов с мустачки който има още по-добри методи и решения.

Коментиран от #17


Оценка:
-3 +105

Morgoth
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Прoблeмът c прecтъпнитe клaнoвe e извecтeн нa oргaнитe нa рeдa в Гeрмaния oт гoдини, нo дocкoрo пoлитицитe гo игнoрирaхa, тъй кaтo cъщecтвувaнeтo нa групирoвкитe нe cъвпaдaшe c визиятa им зa мирнo мултикултурнo oбщecтвo ....
Тук просто е казано всичко!

Оценка:
-0 +72

Анти милиционер
(гост)

Неутрално
4 Отговор
90% от немците са с интелект на високопланинска коза. И въобще не е нужно да ходите на Слънчев Бряг или Златните, за да се убедите.

Оценка:
-5 +41

КЛЮКАР
(гост)

Неутрално
5 Отговор
Още нищо не са видели германците. Еврейката им разказа играта. Това е само началото.

Оценка:
-4 +60

TTT
(гост)

Неутрално
6 Отговор
Германия-най гнусната страна на планетата !

Оценка:
-18 +21

отегчен
(гост)

Неутрално
7 Отговор
Мисля че все повече германци си задават въпроса дали Хитлер не е бил прав и 50 години не е изгубено време.

Коментиран от #20, #28


Оценка:
-1 +55

Бат Вал
(гост)

Неутрално
8 Отговор
Проблема с мюсюлманите в германнско е от няколко десетки години, но в последните баба им меркел го умножи по сто! И понеже все да се покажат като толерантни, сега ще го поемат толерантно! Винаги съм казвал, че различните раси имат различни ценноссти, различни виждания за живота, и поради тази причина всички трябвада живеят в своите си държави! Омешат ли се, става джуркана манджа, която изобщо не се харесва нито от едните, нито от другите!

Коментиран от #9


Оценка:
-0 +53

Факти
(гост)

Неутрално
9 Отговор

До коментар #8 от "Бат Вал":


Ама иди го кажи на толерастите, който твърдят, че ние всяваме умраза към нацийте, а всъщност те я всяват, като канят агресивни религий да съжителстват. Никаде в историята мюсолманина не се е интегрирал напротив за него е традиция да те мрази ако не се приобщиш към него, че много често и убива за това. 500г турско робство го е доказало. Ама иди обеснявай на толерантните коне с капаци, че малцина са добронамерени.

Коментиран от #24


Оценка:
-0 +46

Eleonora
(гост)

Неутрално
10 Отговор
Неслучайно е, че клановете са особено силни точно в Бремен и Берлин, тъй като преди всичко членове на червено- зелените местни управления силно се противопоставяха срещу прокарването на остри закони спрямо клановете структури.....! Затова и ситуацията в берлинския квартал "Neukölln" задминава вече итал.мафия..., затова и тези кланове стоят над правовата система в Германия.....

Оценка:
-1 +30

Мек Член
(гост)

Неутрално
11 Отговор
Аууу ама нали само тука имало мафия,престъпност,дрога?В Копенхаген има 10 пъти повече убийства отколкото в цяла България.

Оценка:
-1 +20

12
Този коментар е премахнат от модератор
Кратуни
(гост)

Неутрално
13 Отговор
ХОРА СПРЕТЕ ДА ВЯРВАТЕ НА МЕДИИ И ТЕЛЕВИЗОРИИИИИИ И НОВИНИ. Те са по голяма мафия от всичко тия медии

Оценка:
-8 +15

Ник Гешев
(гост)

Неутрално
14 Отговор
викай на помощ мама меркел , да ви изчисти сега акото ама е късно чадо

Оценка:
-0 +10

МЕДИИ Мафия
(гост)

Неутрално
15 Отговор
Защо според вас тези всички медии искат да кажат на народа какво е положението? Защото искат да ни помогнат ли??? Или някои им плаща да бълват глупости и обикновения човек да се вкарва в някви филми....

Оценка:
-9 +7

Телевизори
(гост)

Неутрално
16 Отговор
Лично аз не гледам новини. Особено БТВ И НОВА....тяхната цел е да те разстроят и да се чувстваш зле. 90% от новините са само лоши неща всеедно в тази държава само лоши неща се случват. АРЕ БЕГАЙ ОТ ТУКА

Оценка:
-2 +23

Хелиос
(гост)

Неутрално
17 Отговор

До коментар #2 от "Дух":


Грешките се плащат Меркел е руска възпитаничката Русия налага нов ред в Европа след създаване на милионна мигранска вълна чрез масово бомбардиране на сирийските градове тръгвайки от сирия те увличат и други групи мигранти от други народи ЕВРОПА става постепенното не добро място за живеене Европейската общност се разколебава и РУСИЯ започва хибридни войни с които цели постепенното разделяне на( национални ) държави зависими от нея Унгария Орбан БЪЛГАРИЯ Бойко и Ахмед Доган главен резидент на руското разузнаване чрез ДПС И ДС партиите Русия държи БЪЛГАРИЯ и ръководи политическо икономическите процеси у нас.

Коментиран от #21


Оценка:
-13 +6

Allah akberr
(гост)

Неутрално
18 Отговор
Allah akber celoto ewropa zapad mapad allah akber

Коментиран от #27


Оценка:
-14 +0

Тита
(гост)

Неутрално
19 Отговор
Easy, easy.. Tammam tammam

Оценка:
-3 +2

ало ало
(гост)

Неутрално
20 Отговор

До коментар #7 от "отегчен":


Задават си въпрос чийто отговор е отдавна ясен.

Оценка:
-0 +9

21
Този коментар е премахнат от модератор
Прасе
(гост)

Неутрално
22 Отговор
Чума по хората

Оценка:
-0 +9

23
Този коментар е премахнат от модератор
Зайко Байко многознайко
(гост)

Неутрално
24 Отговор

До коментар #9 от "Факти":


Хубаво написано и вярно по съдържание, но с ужасни граматически грешки!

Оценка:
-1 +3

Зайко Байко многознайко
(гост)

Неутрално
25 Отговор
Проблемът не е от днес. Мюнхен, на изток от Стахус само германски магазини на запад и около гарата само турски. Баба Меркел направо закла германците, първо с ЕС, второ с тарамбуките, които напуска в Германия без всякакъв контрол. Хитлер в гроба си се е изправил на челна стойка!

Оценка:
-1 +15

Чичо АДИ
(гост)

Неутрално
26 Отговор
ЧИЧО АДОЛФ БЕШЕ ПРАВ МИР НА ПРАХА МУ !!

Оценка:
-0 +18

27
Този коментар е премахнат от модератор
Чичо АДИ
(гост)

Неутрално
28 Отговор

До коментар #7 от "отегчен":


Адолф беше прав ,сган се управлява със сила ! И "интеграция" в комините !!

Оценка:
-0 +14

Естествено
(гост)

Неутрално
29 Отговор
Ми като сте ,,новите евреи,, какво дирите там па не си идете у дома , нагли същества

Оценка:
-1 +9

miro
(гост)

Неутрално
30 Отговор
теа американци искат да прецакаш балканите

Оценка:
-1 +2

Димов
(гост)

Неутрално
31 Отговор
Меркел - щерка на полски евреи, здраво си го върна на германците за холокоста. Кога ли ще се усетят, че толерантността е за хора, не за примати?

Коментиран от #32


Оценка:
-1 +7

ЗайоБайо
(гост)

Неутрално
32 Отговор

До коментар #31 от "Димов":


Меркел за съжаление не е еврейка. И Каснер не е еврейско име. стига идиотизми

Оценка:
-4 +3

спутник
(гост)

Неутрално
33 Отговор
Меркел е прекарала доста години в ссср и сигурно е била вербувана от кгб.

Оценка:
-2 +3

сноу
(гост)

Неутрално
34 Отговор
Грешката я направи още дяд Кол..Оня циркаджия Рони каубоя го хлъзна да си вземе секретарка от Източна за чалъм ,че видиш ли стената вече паднала и вече цветя и рози.ЦРУ-то грабна тая чавка Шменкел цял месец и набива канчето как да натъпче под дюшека всички тайни и хитрости от стария Кол.Подло и нагло извъртяха избори тип панаир и изведнъж Германия се оказа с първата жена канцлер.Със същите похвати по-късно и наш Гойко грабна властта.Само след един мандат Меркел ханъм превърна Германия в Германландъ ,а в края на втория вече беше Циганория .Настъпило е вече тежко и безвъзвратно увреждане в цялото германско общество ,което ще му трябва кръв и много кръв за да се освести .Циганията така безжалостно и кръвожадно се е впила, като кърлеж по цяла Европа ,че без кръв е невъзможно да се изчисти.

Коментиран от #36


Оценка:
-0 +12

Дисциплина и ред
(гост)

Неутрално
35 Отговор
То само с добрина не става, требва строга дисциплина и образцов ред, както казваше навремето старшината. Но на кой му пука, продължаваше той, всичко е разложение! Е, прав ли беше?

Оценка:
-0 +1

Еми
(гост)

Неутрално
36 Отговор

До коментар #34 от "сноу":


...прав си. Краварите осраха целия свят водени от къде добри, къде неясно какви намерения. И хората дето планираха осирането вече не са между живите или са пенсионери. Е, готин наследството оставиха тъпите бейбибумъри.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.