Отидете към основна версия

2 312 13

Време разделно за бъдещето на Афганистан

  • сащ-
  • афганистан-
  • катар-
  • талибани-
  • нато-
  • залмай халилзад

Осмият кръг от мирните преговори между САЩ и талибаните започва в Доха

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Според висши служители, запознати с хода на преговорите, в края на осмия им кръг може да се очаква постигане на мирно споразумение, което да позволи изтегляне на чуждестранните бойни сили от опустошената от войната страна.

Американският специален представител за Афганистан Залмай Халилзад, който проведе серия от срещи с лидери на талибаните от миналата година насам, пристигна в Доха и сам съобщи това в Тwitter.

"Целта ни е споразумение за мир, а не за изтегляне, подчерта той в туита си. Мирно споразумение, което да даде възможност за изтегляне на чуждите войски. Нашето присъствие в Афганистан е свързано с определени условия и всяко изтегляне също ще зависи от определени условия. Ние сме готови за едно добро споразумение", подчерта представителят на САЩ.

Той добави, че и талибаните дават индикации, че ще сключат споразумение. Според два източника, близки до участниците в преговорите, споразумението се очаква преди 13 август и ще предвижда изтегляне на чуждите войски в замяна на гаранции за сигурност от бунтовниците.

"Вашингтон пост" и Си Ен Ен цитираха неназовани източници, според които при евентуално сключване на споразумението то ще предвижда американските войски в Афганистан да бъдат съкратени от около 14 000 на 8000-9000.

То освен това ще задължи бунтовниците да започнат преки преговори с правителството в Кабул, което те определят като "марионетен режим".

Евентуалното споразумение ще предвижда и драстично съкращаване на броя на служителите на посолството на САЩ в Кабул, както и този на служителите по сигурността, съобщи Си Ен Ен.

В Афганистан се намират около 20 000 чуждестранни войници, повечето от тях американски, като част от мисия на НАТО, оглавена от САЩ, за обучение, подкрепа и съвет за афганистанските сили.

Твърдолинейната ислямистка групировка на талибаните в момента контролира повече територия, отколкото когато и да е след 2001 г., когато с военна намеса на САЩ те бяха свалени от власт в Афганистан.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини