Отидете към основна версия

814 2

Край на политическата блокада в Босна и Херцеговина

  • босна и херцеговина-
  • парламент-
  • правителство

Постигнато е споразумение за ново правителство

Снимка: Shutterstock

Споразумение за съставяне на правителство беше договорено от лидерите на основните партии в Босна и Херцеговина, съобщи B92.

Очаква се съветът на министрите, който ръководи федерацията да бъде събран през следващите 30 дни. Споразумението беше постигнато от лидерите на водещите партии Бекир Изтебегович, Милорад Додик и Драган Чович.

Споразумението беше трудно постигнато, заради противоречията около евентуално членство на страната в НАТО. Парламентарните избори в нея се проведоха преди 10 месеца.

Представители на хърватите блокираха издигането на премиера от сръбския Съюз на независимите социалдемократите, заради отказа на групата да се ангажира с интегриране в евроатлантическия договор. В отговор сърбите блокираха работата на босненския парламент.

В крайна сметка е постигнато споразумение за сближаване на отношенията с евроатлантическия пакт. Договорено е обаче, че това няма да значи задължително членство в него.

Додик обяви, че ако няма съвет до 30 дни, неговата партия ще блокира дейността на парламента, без значение от желанието на европейските представители.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Хърватската "Буря" спаси Босна и Херцеговина

    Акция „Буря“ спаси Босна и Херцеговина. Това заяви хърватският президент Колинда – Грабар Китарович, цитирана от B92. Китарович г ...
    02.08.2019
    2 825
    13
  • Скандал на Балканите

    Властта на хърватския президент Колинда Грабар – Китарович се клати и затова тя ни напада. Това заяви представителят на босненското президентств ...
    31.07.2019
    4 864
    17