6 Август, 2019 11:02 806 2

Край на политическата блокада в Босна и Херцеговина

  • босна и херцеговина-
  • парламент-
  • правителство

Постигнато е споразумение за ново правителство

Край на политическата блокада в Босна и Херцеговина - 1
Снимка: Shutterstock

Споразумение за съставяне на правителство беше договорено от лидерите на основните партии в Босна и Херцеговина, съобщи B92.

Очаква се съветът на министрите, който ръководи федерацията да бъде събран през следващите 30 дни. Споразумението беше постигнато от лидерите на водещите партии Бекир Изтебегович, Милорад Додик и Драган Чович.

Споразумението беше трудно постигнато, заради противоречията около евентуално членство на страната в НАТО. Парламентарните избори в нея се проведоха преди 10 месеца.

Представители на хърватите блокираха издигането на премиера от сръбския Съюз на независимите социалдемократите, заради отказа на групата да се ангажира с интегриране в евроатлантическия договор. В отговор сърбите блокираха работата на босненския парламент.

В крайна сметка е постигнато споразумение за сближаване на отношенията с евроатлантическия пакт. Договорено е обаче, че това няма да значи задължително членство в него.

Додик обяви, че ако няма съвет до 30 дни, неговата партия ще блокира дейността на парламента, без значение от желанието на европейските представители.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    5 0 Отговор
    Слава РОССИИ уе гербави ебани сороспии!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.