Отидете към основна версия

6 987 19

Радикално! Отстъпете Косово на Русия

  • сърбия-
  • косово-
  • косово-
  • милан стаматович

Лидерът на партия "Здрава Сърбия" заяви, че е съвсем реалистично сърбите в Косово да станат руски граждани

Снимка: Shutterstock

Лидерът на партия Здрава Сърбия и кмет на община Чаетина - Милан Стаматович заяви, че е съвсем реалистично сърбите в Косово да станат руски граждани, а Косово, съгласно международното право, да се отстъпи временно на Русия, предаде агенция Бета.

В свое писмено изявление Стаматович даде за пример предоставянето на руско гражданство на всички руснаци в областта Донбас в Украйна с указ на руския президент Владимир Путин, според който всички жители на Луганск и Донецк могат да получат руски паспорти по опростена процедура.

Стаматович посочи също, че Гренландия, автономна територия на Дания, "която американският президент Доналд Тръмп иска да купи", има такъв статут, че води самостоятелно вътрешната си политика, а е предоставила на Дания защитата на границите си, външната политика и управлението на финансите.

"Щом международното право вече позволява отстъпване на част от суверенна територия за временно управление, не виждам защо Сърбия да не направи това с Косово", заяви Стаматович.

Той добави, че би могло с международно споразумение с Русия да се уреди временно руско управление на Косово, докато не се гарантира пълна сигурност на сърбите в Косово и връщане на институциите на държавата Сърбия "в тази част от сръбската територия".

Стаматович припомни и Берлинския конгрес през 1878 г., на който великите сили се споразумяха Босна и Херцеговина да остане формално в състава на Османската империя, а Австро-Унгария временно да установи бюрократично управление на нейна територия.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: