23 Август, 2019 20:40 2 190 46

Повечето сърби искат в ЕС

  • сърбия-
  • ес-
  • европейски съюз-
  • косово

Западните ни съседи свързват Европейския съюз с по-добри възможности за работа, по-добър живот и по-висок стандарт

Повечето сърби искат в ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

Повече от половината сръбски граждани подкрепят членството на страната в ЕС, показва проучване на тема "Европейската ориентация на гражданите на Сърбия", направено в началото на юли от министерството за европейска интеграция, предаде агенция Бета.

Ако утре има референдум с въпрос "Подкрепяте ли членството на Сърбия в ЕС", 53% от гражданите биха гласували "за", 25 процента "против", 10 на сто не биха гласували изобщо, а 12% нямат определен отговор на въпроса.

На подобен въпрос, поставен през юни и през декември миналата година, отговорите са били почти идентични (55 процента "за").

Повечето граждани (59%) смятат, че проблемите между Белград и Прищина трябва да се решават независимо дали ЕС настоява за това или не.

Както и миналата година, подкрепата за реформите е много висока - 68 процента от анкетираните смятат, че реформите, изисквани от ЕС, са необходими не само за членството на страната в съюза, а и за благосъстоянието на гражданите.

Според сърбите реформите, които имат най-положително влияние в ежедневния живот, са борбата с корупцията (20%), реформата на здравната система /16 процента/ и по-добрата защита на човешките права (13 на сто).

Общо 51 процента от анкетираните смятат, че членството в ЕС ще бъде полезно за Сърбия.

Повечето сърби искат в ЕС
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гражданите свързват Европейския съюз с по-добри възможности за работа и пътувания, по-добро бъдеще за младите хора, по-добре уредено общество, по-добър живот и по-висок стандарт в страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Наблюдател

    30 27 Отговор
    Всички нормални хора избират ЕС пред руската кочина.

    Коментиран от #4

  • 3 Тръмп

    20 18 Отговор
    Лъжат,да си стоят под робството на Путин-комуноида!!!:):):)Да ги храни с танкове и самолети,като искат комунистически стандарт!!!:):):)Сърбите се продадоха и на Катар,та станаха за смях тия простиТутки!!!:):):)
  • 4 Раша

    12 22 Отговор

    До коментар #2 от "Наблюдател":

    Руска кочина не се нуждая от балканска кочина.
    Паразтни Балкани НИКОГА не са били надежни.Утре ще предадат и европа,без да им мигне окото.
    На балкански кочини няма доверие в свъта.
    Запомни го завинаги,трошляк!

    Коментиран от #7, #10, #11

  • 5 Колю

    11 7 Отговор
    Тези които не искат са достатъчно, за да не влязат
  • 6 onq s konq

    20 11 Отговор
    Е нали Русофилите тука непрекъснато твърдят че Сърбия е по-добре от България - ЗА КАКВО ИМ Е ЕС тогава?Любопитното е,че Сръбският Министър на Иновациите в Правителството от квотата на някакъв Коалиционен партньор наскоро се изказа,че Сърбия "НЕЩЕ ЕС",веднага след което Премиерката Бърнабич го сряза,че като "Министър без портфейл" НЯМА ПРАВОМОЩИЯ да се изказва по въпроса и Цел ном.1 на държавата е влизане в ЕС.Турция и ТЯ иска...И Македония и Албания искат!Русофилите обаче пък призовават към незабавното ни излизане от ЕС защото "не било хубаво" и най-добре ще сме си ако търгуваме с Русия.Не казват какво ще търгуваме обаче,на какви цени и ще ни плаща ли Русия Еврофондове по 7 МИЛИАРДА И КУСУР ГОДИШНО.Нито пък дали ще можем да работим като Гастарбайтери в Русия на Европейски заплати...В ЕВРО!

    Коментиран от #8, #31

  • 7 Наблюдател

    22 9 Отговор

    До коментар #4 от "Раша":

    Щом повдигаш въпроса за кочини нали знаеш следния виц:"Кто самый лучший хозяин в мире? - Путин конечно!! - А почему??? - У него 148 миллионов баранов, и самый большой свинарник в мире!!!" Хайде пошол безродник, щом руснак ще ми се пишеш отивай в кочината да живееш.

    Коментиран от #12

  • 8 Да да

    11 8 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Ще можем да работим в Русия на европейски заплата, даже двойно по голяма сума, нонв рубли! Не ти ли харесва да взимаш 5000 на месец? Хляба по 1 рубла, бензина без пари, тока като станеш на 70 безплатен и възможноста да лижеш дупката до фамилията на президента всеки ден! Мечатата на всеки бг русофил! Данните са от форума на Факти!
  • 9 Borislav Popov

    14 8 Отговор
    Западните ни съседи свързват Европейския съюз с по-добри възможности за работа, по-добър живот и по-висок стандарт !!! Мат в три хода, за руските подлоги, които постоянно плюят тук по ЕС. А, нек сега да дойдат тук и да обвинят по вечето от сръбскте граждани, които избират здравия смисъл в лицето на ЕС, вместо вечната уж братска дружба с империята на злото Русия, че са НПО - подлоги и чеда на Сорос.
  • 10 Тръмп

    15 11 Отговор

    До коментар #4 от "Раша":

    Аре сбогом,бе таралясник жигулски!!!:):):)Ходи да гниеш на някой паркинг в Камчатка!!!:):):)
  • 11 Бесен Язовец

    11 5 Отговор

    До коментар #4 от "Раша":

    Като не се нууждае Руската кочина от балканската, защо трупа постоянно там оръжие, то танкове им подаряват, то самолети, то БТР-и, от какъа зор са тез подаръци ?? А преврат в паразитната Черна Гора, кой се опита да спретне, за да не влязат черногорците в НАТО, китайците ли ??

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Раша

    8 6 Отговор

    До коментар #11 от "Бесен Язовец":

    Пидарас,-аре държ си по надалече от политически становища!!!!!
    Тиквата ти не е способна да оценява пълноцено политически живот в света.Нямаш капацитет,пидаро!

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хрониките на Евразия

    12 7 Отговор
    Сърбия сега е подложена на руска хибридна атака , много по ожесточена , подла и лъжлива , от тази която наблюдаваме в България ..

    Коментиран от #27

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Borislav Popov

    5 6 Отговор

    До коментар #13 от "Раша":

    Ти сам си пидорас, отговаряй на зададените въпроси, като си такъв капацитет и можеш да оценяваш политическата обстановка бе, петал !
  • 18 Сашо

    8 7 Отговор
    Да свикват тогава с гей парадите и тахните малцинства да им се качват на главите също, да свикват и с мулти култи модела тоест тотално обезличаване. Да свикват и с чуждите грабителски монополи, и инвестиращите западняци, заради евтината работна ръка. Щото при нас 13години вече, чистата истина е, че вместо да се увеличаваме ние намаляеаме с бързи темпове като население, как пък не си мръднахте от евросаюза пръста за този проблем. А да ни купувате земята за ресурси евтино можете и да изнасяте мозъци също можете. Още 20г така и тъмно зелените братя ще си имат нова държавичка.
  • 19 Азз

    7 3 Отговор
    Дано Сърбия влезе в ЕС. Ако това стане, трафика тръгва оттам, и румънците умират
  • 20 Помнещ

    6 6 Отговор
    За съжеление сърбите са отдавна в Европа , много преди нас още при Тито, но в онази истинската Европа ,която няма нищо с тази карикатура на Съюз!А тази ,,евро- п******ка , организация ама въобще не им трябва да влизат!
  • 21 Краси

    8 6 Отговор
    Ами какъв е проблема? Повечето сърби могат да вземат български паспорт и веднага, влизат в ЕС. А на нас ни се увеличава прираста и територията..
  • 22 кряк

    9 7 Отговор
    Едва ли е така цяла Сърбия помни кой ги бомбардира и трепа сърби по здания и улици. Лъжат, това е хибридната война, да даваш невярна информация и да манипулираш хората. Арее къш.
  • 23 Борката съм бе, Попов

    10 4 Отговор
    Бе то ако ги питат, и повечето рушняци ще поискат да влязат в ЕС.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Истината

    7 11 Отговор
    Какво да кажем?В България 90% не искаме Европейски съюз,а 100% не искаме НАТО.
  • 26 Истината

    7 8 Отговор
    Какво да кажем?В България 90% не искаме Европейски съюз,а 100% не искаме НАТО.

    Коментиран от #41

  • 27 бай Даньо

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Хрониките на Евразия":

    Това което твърдиш е много интересно . Имаш ли впечатления какво предствляват сръбските медиини форуми. Какви са настроенията освен към ЕС и към България. Изобщо има ли такова нещо като форума на факти - без никакви ограничения , регистрация и изисквания анонимно пишеш каквато си искаш антидържавна пропаганда ( дори като че ли проруски и протурски каузи са по добре толерирани от модераторите) с една дума рай за хибридната пропаганда е българския интернет. Дори Македония която инак не е никаква държава, поограничи тия форуми ... на запад ги има тия форуми само до колкото тайните служби да следят откачалките ... та ако е верно, например според хибридната пропаганда, че България не е никаква държава то няма никакъв смисъл и от тия форуми...

    Коментиран от #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Rusnak

    6 6 Отговор
    Да се набутват, после ще скимтят като в БГ. ЕС балона скоро ще се пръсне и ще омаже всички членки с гофна, особенно най бедните.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 МСМ

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Евофондове за 7 000 000 000 !!! Всичко се краде...

    Коментиран от #34

  • 32 Учуден

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "бай Даньо":

    Какво значи антидържавна пропаганда? КОЕ Е ДЪРЖАВАТА ? Премиера ,парламента ,народа...Или лудите форумци,които мислят ,че само тяхното мнение е меродавно?

    Коментиран от #33

  • 33 бай Даньо

    8 3 Отговор

    До коментар #32 от "Учуден":

    Антидържавна пропаганда е когато с неверни твърдения, полуистини и изопачаване на реалноста ( "колко добре се живее в Русия", "колко велика е турската армия/икономика" , "колко добре ще сме без европейския съюз" , "България става все по зле икономически", "при бай Тошо всичко си имахме" ) се прокарват каузи на чужди държави и идеологии и се създава нагласи за пораженчество и чуждопоклоночество с което се разрушава тъканта на българското общество и населението се превръща в тълпа дърпаща в разлини посоки ... Става ли по ясно? Ако не, нито пиши дори не си губи времето да четеш ... Добронамерена критика!? Ехе, то ако си чувахме думата нормалните и съвестни хора да почваме ама то с толкова полезни идиоти на хибридната война за какво и ние да рушим.

    Коментиран от #36

  • 34 onq s konq

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "МСМ":

    Ако всички Еврофондове се крадяха,ОТКЪДЕ тогава идват парите за Държавно строителство и рехабилитация на всякакви сгради,поддръжката на Магистралите пък отделно?Аз специално плащам единствено данък "сгради" и данък МПС - нищо повече върху приходите си.А честно казано и кръгът ми от познати и приятели също не си дава парите за подобни глупости:)

    Коментиран от #35

  • 35 МСМ

    4 4 Отговор

    До коментар #34 от "onq s konq":

    Ти ,явно си държавен служител или силнозависим от властта.Парите за строителство и рехабилитация идват от „някъде” ,но повечето потъват ,или казано по друг начин-не стигат до никъде.Сръбските магистрали са с пъти по-добри от нашите.Полята и нивите са с пъти по-добре обработени от нашите,защото тук само се гледат еврофондове и субсидии ,а там хората работят.

    Коментиран от #39

  • 36 Учуден

    4 4 Отговор

    До коментар #33 от "бай Даньо":

    Не мисля ,че ако кажа добри думи за Русия ,Турция или която и да е държава е антидържавна пропаганда.Как се живее в Русия ?-не знам.Но знам как се живее в България-трудно.Турската армия може би е силна,може би -не.Ние нямаме никаква.Как ще е без ЕС не знам,но знам ,че при Тодор Живков се построи повече ,отколкото в прехода се разруши...Крадоха ,рушиха...И пак нещо остана.А сега само се краде,като се замазват кражбите с понякоя свършена работица.

    Коментиран от #37

  • 37 Несериозно

    3 3 Отговор

    До коментар #36 от "Учуден":

    Не се строеше а крадеше Пълна пародия на всичко Затова и режима рухна
  • 38 Марийка от гарата

    4 2 Отговор
    Всички искат ЕС никой не иска Русия

    Коментиран от #42, #43

  • 39 onq s konq

    4 2 Отговор

    До коментар #35 от "МСМ":

    "И там/в Сърбия/ хората работят"...И кое според тебе е за предпочитане - да работиш,или "да гледаш" Еврофондовете?Бе я не ми отговаряй,че кой знае каква глупост ще изръсиш:)Между другото народа ясно и точно е казал:Като нямаш в главата,ще имаш в краката!
  • 40 На Путкин ден

    4 1 Отговор
    Искали в ЕС ама първо да питат братушката Путин дали ще ги пусне
  • 41 руската нация е най гнусната нация

    6 2 Отговор

    До коментар #26 от "Истината":

    Това сте 100% от глупаците наречени русофилия.Народа иска в ЕС и НАТО.Това не го искат само малък процент русофило-комунистически глупаци :)) Не причислявай народа към простите ви слугинажни личности
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Кой68

    0 1 Отговор
    Да гледат нас?Ако си мислят че ще цъфнат и вържат ........
  • 45 крепостни

    3 0 Отговор
    Путин не дава Русороби за винаги
  • 46 крепостни

    3 0 Отговор
    Путин не дава Русороби за винаги
Новини по държави: