Отидете към основна версия

2 403 10

Москва подкрепя компромисно решение за Косово

  • александър боцан-харченко-
  • сърбия-
  • косово-
  • балкани

Ако Белград поиска, Русия ще бъде до Сърбия и ще окаже помощ

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Посланикът на Русия в Сърбия Александър Боцан-Харченко заяви, че в преговорите с Прищина трябва да се има предвид резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и това, че Косово е част от Сърбия, съобщава вестник "Политика".

Дипломатът добавил, че Москва подкрепя компромисно решение за Косово.

Ако Белград поиска, Русия ще бъде до Сърбия и ще окаже помощ, но решението е проблем на Белград. Косовският възел може да бъде развързан единствено от Белград в разговор с Прищина и с помощта на международната общност, посочва посланикът в предаването "Прав ъгъл" на белградската телевизия.

Попитан дали Москва подкрепя разделяне на Косово, Боцан- Харченко каза, че Русия е за компромис, тъй като единствено компромисът между Белград и Прищина е възможна основа за решение на Съвета за сигурност на ООН и добави, че по време на разговорите ще стане ясно какво решение е възможно.

Боцан-Харченко изтъкна, че посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в Белград на 20 октомври е много важно, тъй като е по повод 75-ата годишнина от освобождаването на Белград, дата, много значима и за Сърбия, и за Русия и която сега получава особено значение, тъй като има много опити за фалшифициране на историята и реабилитация на фашизма и нацизма.

Руският посланик каза също, че се надява, че "Турски поток" няма да има съдбата на "Южен поток", тъй като сега има повече разбиране и добра воля и тъй като "Турски поток" решава много енергийни проблеми в Европа и допринася за нейната енергийна сигурност.

Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: