Last news in Fakti

4 Октомври, 2019 18:30 3 864 35

Помпео в Скопие: Пазете се от Русия

  • северна македония-
  • балкани-
  • майк помпео-
  • русия-
  • китай-
  • нато

САЩ ще продължат да бъдат партньор на Северна Македония, обеща първият дипломат на Вашингтон

Помпео в Скопие: Пазете се от Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският държавен секретар Майк Помпео заяви в Скопие, че САЩ ще продължат да бъдат партньор на Северна Македония, и предупреди страната да се пази от руско и китайско влияние, съобщи телевизия Алсат-М.

На пресконференция Помпео благодари за приноса на Северна Македония в мисиите на НАТО и изрази увереност, че тази есен Сенатът на САЩ ще одобри протокола за членството ѝ в алианса.

Помпео приветства Преспанското споразумение с Гърция и договора за добросъседство с България, които подобряват връзките и стабилността на Балканите.

Държавният секретар на САЩ подчерта, че борбата с корупцията е много важен елемент в процеса на интеграция в ЕС и НАТО.

Той говори и за влиянието на Русия и Китай в региона, като добави, че не те, а "сърцата и умовете на гражданите на Северна Македония" трябва да водят държавата напред.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пипъна

    11 52 Отговор
    само така

    Коментиран от #3

  • 2 ПЕНКО

    52 8 Отговор
    НЕ "ЗАБРЕМЕНЯВАЙТЕ " ОТ РУСИЯ ...-"ЗАБРЕМЕНЯВАЙТЕ " ОТ НАС -КЪЛБОЙЦИТЕ !?!!!!
  • 3 Грух

    41 7 Отговор

    До коментар #1 от "Пипъна":

    Що имаш толкова минуси, пиле !
    Не е щот си умен.

    Коментиран от #4

  • 4 Пипъна

    6 27 Отговор

    До коментар #3 от "Грух":

    Щото мога да си го позволя! Капиш?!
  • 5 Гост

    37 1 Отговор
    Този, ако падне от височината на егото си до нивото на интелекта си, ще се пребие....
  • 6 Активист на БСП

    21 2 Отговор
    Толкова беше ! Екатерина Захариева и Бойчето ще подкрепят ,, Козяк,, за Вардарска Македония...
  • 7 Няма такава нация !

    25 3 Отговор
    Има разделяй и владей ! Ще ги признаем а нация ако покажат историята си за 10 века , след смъртта на Сашко хомосексуалиста до наши дни. Тоест те са били на Охрид 1,000 години преди ние да се появи на. Дунава. Нека представят списък кои' са им били жреците , фараоните, кралете , царете , императорите да 681ва година. И от какъв Х говорят български ? Зоват се с наши имена , молят се с наши молитви четът и пишат с наше писмо и русите се пеят Братя ? И кой заплодил баба им Тасаска с ембрион на Макетата , когато тук са шетали Римската империя, Византийската империя , после идем ние , а след нас Османлиите ? Нека тези кухи глави ни докажат някакво Д Н К от македонски сперматозоид нахендрен инвитро ! Тогаз ще кажем ОК. Иначе са си нашенци от село с потури и яморлук от шаек и поясче дебело !

    Коментиран от #12

  • 8 Лелееее

    18 4 Отговор
    Стана тя щи стана Вълкът съветва Агнето да се пази от русите.
    Оле да го послушат и ще разберат ко ги чака.
    Нека питат нас.
    А на коментар 1 ПИПЪНА >нямам думи той завалият не знае що е минус и що е плюс.
  • 9 Щом са толкоз улави

    16 2 Отговор
    Значи сме си своя рода , та ние по туй именно си мязаме като две капки вода. Празноглави. Но упорити пък им се е/е.
  • 10 Аз пък съм шоп

    11 1 Отговор
    Потомък ли съм на Шопен ?
  • 11 А брат ми пък е от Перник

    11 0 Отговор
    Той братовчед ли ще да е със Коперник ?
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 10 Отговор

    До коментар #7 от "Няма такава нация !":

    Генезисът на разногласията между българите и българите от Македония които се смятат за "македонци" е по въпроса за произхода.
    Има български историци, като например покойният д-р Ганчо Ценов- професор по Стара История на Берлинския Свободен Университет, които защитават тезата за местния (туземен, автохтотонен) произход на българите. От любознателност прочетох доста неща, от по-старите и от по-нови български историци. Склонен съм да твърдя, че цялата тази "история" за аспаруховата орда Българи, потомци на някакви тюркоезични племена от памиро-кавказкия регион е фалшификация с много ясна цел.
    Аспаруховите отряди прогонили и разбили цялата византийска войска? Това е смешно, тъй като за тази битка Империята прекратява всички други кампании и са прехвърлени всички легиони от Египет, Сирия, Мала-Азия.
    То тогава аспаруховите Българи трябва да сме били СУПЕРМЕНИ.
    Това е Българско въстание за отхвърляне на византийското иго.
    Именно затова уважавам нашите достойни братя от МАКЕДОНИЯ защото не са се повлекли по измислената история.
    Засега нека ни „мразят”, но всички ние трябва да издигнем авторитета на България на международната сцена. Страната ни да не бъде „позора на семейството” ЕС. Тогава, една авторитетна и просперираща България не би имала проблеми с българомразците в Македония, защото кръвта вода не става....

    Коментиран от #16, #17, #18, #20

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Биде

    18 1 Отговор
    А от добрата Америка кой ще ни пази?????????
  • 15 И аз заприличах на шантаво маке !

    18 2 Отговор
    Я да се напрая че некой ме вика . ЛюПка ? Защо пишат Любка със "П" а не със "Б" ? Нали името иде от любя , любиш, любов - и се пише с "Б" а тия серсеми от Охрид вместо да се ЛЮБЯТ, те Галина се ЛюПят ! Е кво го правиш таквос ? Любиш ли го , люПиш ли го а ? Срам и позор , а те се тупат у гърдите.
  • 16 Пръдни си

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    И е ти олекне !
  • 17 На майка ти пеперудката

    14 3 Отговор

    До коментар #12 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Аз съм българин и от Отче наш , и в името на Отца и Сина и Света го Духа знам че с руският Иван съм бил и съм оцелял и ще ме има , дорде и Иван до ме го има !
  • 18 Хей пъпеш

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Историята покажи - черно на бяло ! Тези мръхлячи ги няма нито у Ватикана нито у регистъра на ООНто. Каун ! Шикалка ! Соросоп/ткин !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хеш шишарко

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ти шъ си галиба бургъзлия , види се търсиш си нещо курназлия ? Ще си го найдеш !
  • 21 Брат

    3 10 Отговор
    Помпео каза че ще се признае Македонското малцинство в България. Да живее демокрацията! Уааа за диктатурата!
  • 22 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    12 4 Отговор
    Народна власт , и декрет за възстановяване държавната и национална цялост на България ! Георги Сава Раковски и знаменосеца Васил Кунев Лъвски, сиреч Лески са в Скопие в Легия за освобождението на български народ и земя. На кой да вярвам на Академик Вежди Рашидов , на Табак Соломон Паси или на на Отче наш и Боже опази от предателски чорбаджийски криминални души !
  • 23 Да свикваме идват трудни дни и бедност

    3 2 Отговор
    Късно...
  • 24 Инфо

    9 2 Отговор
    8 септември Ванче/българско име Иван, впослествие променено/ Михайлов обявява Независима Република Македония. Тоест отделя Македония от България, връх на продажната му дейност.След среща с Хитлер и Шелевберг, разбира се, както и договореност сп албански и италиански фашисти.
    Затова не трябва да ви учудва фактът, че ВМРО продава паспорти на ислямисти.
  • 25 Малко историч

    8 0 Отговор
    1943 г. Гестапо обръща внимание на Хитлер върху предимствата за Германия от създаването на една независима Македония. Такова държавно образувание би дължало своето съществуване изключително на Германия, а това би означавало трайна връзка и признателност. Така Македония би се превърнала в благонадежден преден пост на Германия на Балканите и с него тя би си осигурила нов сателит с излаз на Егейско море, както и резервен вариант при промяна на политиката на България спрямо Райха. Така в началото на август 1943 г. инкогнито Иван Михайлов замина от Загреб за Германия, като посещава Главната квартира за сигурност на Райха. Там се обсъжда идеята за организирането на Македония като отделна автономна държава. Михайлов разговаря с Химлер и други висши германски ръководители. От тях той получава конкретни инструкции да създаде 3 батальона от доброволци, въоръжени с немско оръжие и муниции за действие в Западна Македония. Такива разговори се водят и в София между представители на ВМРО и германски високопоставени лица. Българското правителство също е известено.
    При последвалата среща между Цар Борис III и Хитлер в средата на август, фюрерът изразява мнение, че трябва да се създаде „Велика автономна Македония“ от Лесковац до Елбасан и Воден, която ще има определени автономни права в Българското царство, нещо като Чешкия протекторат в Третия райх. Борис изразява съгласие с това и подчертава, че „Ванче Михайлов ще стане мъдър държавник“.[1]
  • 26 Малко история

    4 1 Отговор
    На 8 септември 1944 Иван Михайлов, след среща с Хитлер, обявява Независна Држава Македонија/Независима република Македония/. Малрионетъчната фашистка република просъществува до 13 ноември същага година, глава на правителството е Спиро Китанчев, до тази дата кмет на Скопие. Съден за македонски сепаратизъм и колаборационизъм с германските фашисти, той се признава за виновен и получава 20 години затвор.

    Коментиран от #32

  • 27 Хан Кубрат хан Аспарух, хан Тервел т.н.

    8 1 Отговор
    Хан Кубрат управлява Дунавска България 615 - 650 г. Хан Аспарух 681 -700 г. Хан Тервел 701 - 721 г. Хан Кормесий 722 - 738 г. Хан Севар 738 - 753 г. Хан Кормисош 753 - 756 г. Хан Винен 756 - 762 г. Хан Телец 763 - 765 г. Хан Сабин 765 - 766 г. Хан Имот 766 г. Хан Токту 767 г. Хан Паган 767 - 768 г. Хан Телериг 768 - 777 г. Хан Кардам 777 - 802 г. Хан Крум 802 - 814 г , Хан Омуртаг 814 - 831 г. Хан Маламир 831 - 836 г. Хан Пресиян 836 - 852 г. Княз Борис I Михаил 852 - 889 г. Княз Владимир Расате 889 - 893 г. Цар Симеон Велики 897 - 927 г. Цар Петър I 927 - 970 г. Цар Борис II 970 - 977 г. Цар Роман -до 991 г. Цар Самуил до 1014 г. Цар Гавраил Радомир до 1015 г. Цар Иван Владислав до
    1018 г. Това е Първата Българска Държава продължила до 1394 /1422 г. Теодор - Петър 1185- 1190 г. Цар Иван Асен 1190 - 1196 г. Цар Калоян 1197 - 1207 г. Цар Борил 1207 - 1218 г. Цар Иван - Асен II 1218 - 1241 г. Цар Колман I Асен до 1246 г. Цар Михаил Асен до 1256 г. Цар Коломан II Асен 1256 г. Цар Мицо Асен 1256 - 1257 г. Цар Константин I Тих Асен 1257 - 1277 г. Цар Ивайло до 1279 г. Цар. Иван Асен III 1279 - 1280 г. Цар Георги Тертер - 1292 г. Цар Смилец до 1298 г. ЦарЧака 1299 г. Цар Теодор Светослав 1300 - 1321 Цар Георги Тертер до 1330 г. Цар Михаил Шишман до 1371 г. Цар Иван Стефан , Цар Иван Александър , Цар Иван Шишман до 1395 г. Цар Иван Срацимир до 1396г.
    И следва Османското робство. Никакъв Македонски народ тук НЯМА ! ИМА БОЛНИ КУХОГЛАВИ ПУЯЦИ !
  • 28 Ако има 1, 000 години преди нас

    7 2 Отговор
    Македонци - тогаз нека си напишат имената на владетелите си ? От 365 г Преди Новата ера до 682 г. От новото летоброене. Ще напишат ама - Таратанци.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Наши бугарски лавандули са 100(процента)

    9 2 Отговор
    Няма такава нация а има район Македония както район Добруджа но нема Добруджанска нация.!
  • 31 И ти си гнусен но женати те целува

    7 2 Отговор

    До коментар #29 от "руската нация е най гнусната нация":

    Въпрос на вкус !

    Коментиран от #33

  • 32 Той и Хитлер е пристигнал в София

    8 1 Отговор

    До коментар #26 от "Малко история":

    На 8ми Септември 1944 г. Да срещне заедно с Тодор Живков и отряд. " Чавдар " и съгласуват тържествата по случай посрещането на Червената армия. Тъй ве ! Аз бях там и повня ! Няма нация такава - Македонска ! А е географски РАЙОН ! Пълно с юрдеци Боже , им да ти зайде ! До вчера нямаха име . И от 365 г преди Новата Ера до 681 г. от Новата Ера са 1,000 години история и те нямат един документ. А и до ден днешен още 1,350 години т.е. 23 века са в пълно безхаберие , невжество и съжаление и нямат една страница ИСТОРИЯ ЗА ДЪРЖАВА И НАЦИЯ. Хванали са се като удавници за тоз Македонски , защото друго нямат и само туй знаят. Както се казва - " тъп но упорити " ! Аз бих казал - не стреляйте по пианиста , той толкоз умее ! Пъпеши, шикалки , лавандулковци и шишарки , но весели и щастливи. Луд на шарено се радва - имат гранитен конник в центъра на Скопие и му се кланят като замаени езичници. Прости им Господи че не си знаят Рода и Родината !
  • 33 Комшият им

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "И ти си гнусен но женати те целува":

    От три години не го е целувала, точно щото е гнусен. Сама ми го каза докато ме целуваше по устата и по главичката с едно око.
  • 34 Римува се

    1 0 Отговор
    От тях се пазете, само с нас ще се е***е.
  • 35 Нашенец

    3 0 Отговор
    Помпео беше в Македония, а в България не. Толкова му пука за бегето затова.
Новини по държави: