Отидете към основна версия

1 607 10

Пендаровски: България няма да блокира преговорите ни с ЕС

  • северна македония-
  • ес-
  • преговори-
  • българия-
  • стево пендаровски

В Скопие очакват започването на преговорите с ЕС

Снимка: БГНЕС

Българската позиция за бъдещето на интеграцията на Северна Македония е вътрешен въпрос и няма да бъде представена на предстоящия Европейски съвет, заяви днес президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, цитиран от агенция МИА.

Той добави, че не е имал скоро контакт с българския си колега Румен Радев, но подчерта, че България няма да блокира започването на преговори на Северна Македония с ЕС.

"Първо да получим дата, а след това всички страни членки на ЕС трябва да съставят рамка за преговори от техен национален аспект. Ние ще определим своите позиции за преговори в съответствие с това, което страните членки поискат от нас. Ако въобще дойде на дневен ред този въпрос за блокирането на преговорите, това ще стане към средата на следващата година, когато започне да тече процесът на преговори. На практика е невъзможно да се коментира преговорна позиция, чиито елементи все още не са ви известни. Да видим първо елементите и тогава ще координираме нашата позиция според тях", каза Пендаровски.

На 30 септември българският президент Румен Радев свика консултативна среща с премиера Бойко Борисов, външния министър Екатерина Захариева и министъра на отбраната Красимир Каракачанов. След срещата Борисов подчерта, че подкрепата за членството на Северна Македония в ЕС не е безусловна.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: