8 Октомври, 2019 18:00 1 549 10

Пендаровски: България няма да блокира преговорите ни с ЕС

  • северна македония-
  • ес-
  • преговори-
  • българия-
  • стево пендаровски

В Скопие очакват започването на преговорите с ЕС

Пендаровски: България няма да блокира преговорите ни с ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

Българската позиция за бъдещето на интеграцията на Северна Македония е вътрешен въпрос и няма да бъде представена на предстоящия Европейски съвет, заяви днес президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, цитиран от агенция МИА.

Той добави, че не е имал скоро контакт с българския си колега Румен Радев, но подчерта, че България няма да блокира започването на преговори на Северна Македония с ЕС.

"Първо да получим дата, а след това всички страни членки на ЕС трябва да съставят рамка за преговори от техен национален аспект. Ние ще определим своите позиции за преговори в съответствие с това, което страните членки поискат от нас. Ако въобще дойде на дневен ред този въпрос за блокирането на преговорите, това ще стане към средата на следващата година, когато започне да тече процесът на преговори. На практика е невъзможно да се коментира преговорна позиция, чиито елементи все още не са ви известни. Да видим първо елементите и тогава ще координираме нашата позиция според тях", каза Пендаровски.

На 30 септември българският президент Румен Радев свика консултативна среща с премиера Бойко Борисов, външния министър Екатерина Захариева и министъра на отбраната Красимир Каракачанов. След срещата Борисов подчерта, че подкрепата за членството на Северна Македония в ЕС не е безусловна.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    17 7 Отговор
    Румен Радев е №1 ;)
  • 2 Северозапад

    21 5 Отговор
    Мнението на България е без значение. Пунта Мара има заповед от Брюксел и Козяк и ще я изпълни. А българските интереси са на мнооого заден план, важно е само Главната Мутра да остане на власт!

    Коментиран от #8

  • 3 Ал та фанах Атаопънах

    10 1 Отговор
    Може да преговарят за анексирането на България от Македония.
  • 4 Ние нямаме

    12 0 Отговор
    топки за това.
  • 5 Анонимен 123

    8 2 Отговор
    Беше ясно, че анти-българина РазБойко, няма да защити българската история. Гърците си направиха перфектен договор, а овчаря от Банкя, който е всичко друго, но не и политик. Няма бъдеще тази държава.
  • 6 Кой68

    4 2 Отговор
    Каквото кажат от САЩ подкрепено от EU и те това ще са е нашата позиция.....
  • 7 Горо

    14 1 Отговор
    Македонците само чакат да влязат в Европейския съюз и плюенето по България ще се възроди с пълна сила. Напълно грешна политика още от времето на Жельо Желев да бъде признат измисленият българо-сръбски диалект за "официален език", както и самата държава "Северна Македония". Както навремето Иван Костов припкаше до Скопие да сменя пелените на тогавашния премиер Любчо Георгиевски, същото прави и Бойко Борисов по отношение на хитреца Зоран Заев. Откакто сме възродени като Трета българска държава не е имало правилна външна политика, което е причина за всички национални катастрофи.

    Коментиран от #10

  • 8 Стадо

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Северозапад":

    Що търпите прости потки като Пунта Мара да ви управляват ??????? Стадо, чакайте да намерят сега и чумата по българите...
  • 9 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО Е ПЕНДАРА ??? МОГА ДА ВИ" СВЕТНА"-НО СЪМ СИГУРЕН ,ЧЕ ЗНАЕТЕ !!!
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Горо":

    Смятам, че тактиката ни до сега е правилна. Ако имахме подобна и към Северна Добруджа и Южна Тракия, то те нямаше сега да са безвъзвратно загубени за БЪЛГАРСКАТА КАУЗА
Новини по държави: