Отидете към основна версия

2 049 2

Пробив! Иран е готов за преговори

  • иран-
  • саудитска арабия-
  • мохамад джавад зариф-
  • али лариджани

Техеран иска диалог по регионалните въпроси със Саудитска Арабия, но преди това Рияд трябва да спре да убива хора

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф каза, че неговата страна е готова за диалог по регионалните въпроси със Саудитска Арабия, но преди това Рияд трябва да спре "да убива хора", предаде официалната иранска агенция ИРИБ, цитирана от Ройтерс.

Според Зариф при създалата се напрегната обстановка в района на Персийския залив Саудитска Арабия явно се стреми към диалог с Иран. Той потвърди, че Техеран е готов за диалог с Рияд, ако "решаването на проблемите в региона не се основава на войни и убийства на хора, както става сега в Йемен".

Шиитски Иран и сунитска Саудитска Арабия са заклети противници в района на Залива и подкрепят различни страни във войните в Йемен и Сирия.

Готовност за диалог със Саудитска Арабия изрази преди няколко дни и председателят нa парламента на ислямската република Али Лариджани, цитиран от ТАСС. Според него диалогът между Техеран и Рияд може да допринесе за решаването на много съществуващи в региона проблеми в сферата както на политиката, така и на сигурността.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: