Last news in Fakti

7 Октомври, 2019 12:33 1 493 8

Аятолахът: Врагове се опитват да ни скарат

  • иран-
  • ирак-
  • али хаменей-
  • аятолах-
  • саддам хюсеин-
  • кербала-
  • ирак

Иран и Ирак са страни, чиито сърце и душа са свързани, написа Али Хаменей

Аятолахът: Врагове се опитват да ни скарат - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Върховният ирански лидер аятолах Али Хаменей каза, че "врагове" се опитват "да всяват раздор" между Иран и неговия съсед Ирак, разтърсван от близо седмица от протести, при които бяха убити над 100 и ранени повече от 6000 души, предаде Франс прес.

"Иран и Ирак са страни, чиито сърце и душа са свързани. Врагове се опитват да всяват раздор, но те не успяха и заговорът им няма да даде резултат", написа в Тwitter Хаменей, без да назове тези "врагове".

Според държавната информационна агенция ИСНА туитът е реакция на демонстрациите в Ирак, главно в столицата Багдад и южната част на страната с преобладаващо шиитско население, избухнали на 1 октомври с искания за оставката на обвиненото в корупция правителство и за икономически реформи.

Иракските власти заявиха, че сред демонстрантите са били внедрени "саботьори" и "неустановени стрелци", които да стрелят по протестиращите и силите на реда. Според медицински източници и правоохранителните органи сред убитите има осем членове на силите за сигурност.

На този фон Техеран призова своите сънародници да отложат поклонението си до свещения за шиитите иракски град Кербала по случай шиитския религиозен празник Арбаин на 17 октомври. На 2 октомври иранската телевизия съобщи, че три от граничните пунктове, използвани от поклонниците, са затворени. По официални данни в поклонението по случай Арбаин през 2018 г. са участвали 1,8 милиона иранци.

Аятолахът: Врагове се опитват да ни скарат

Техеран поддържа близки, но сложни отношения с Багдад и подкрепя няколко групировки в Ирак. Иранското влияние в Ирак се засили след американската инвазия там, довела до свалянето на диктатора Саддам Хюсеин през 2003 г. Между 1980 и 1988 г. двете страни водиха две кръвопролитни войни.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жозеф

    2 2 Отговор
    Ох, горките
  • 2 Ганди

    11 1 Отговор
    Ами те години наред ви "бутаха шилата',продаваха ви оръжията си а вие се избивахте един друг.Мисюлмански малоумници.
  • 3 домакин

    7 2 Отговор
    Cкъпи приятeли бългaрoфили!! Дa ocтaвим крeмълcкитe шпиoни бeз хoнoрaритe, кoитo им плaщaт зa трoлeнe тук в този еврейски сайт!! Кaк, кaк, кaк дa cтaнe??? Кaтo нe влизaтe пoвeчe тук. Мoжe дa кoмeнтирaтe пo aбcoлютнo cъщитe cтaтии и тo в oригинaл в българските сайтове - nоvini.bg, dir.bg, blitz.bg /бeз регистрация като тук/ или в други национални сайтове с регистрация, без oпacнocт дa ви изтрият кoмeнтaрa и в които работят чисти българи. Ocтaвeтe ги бeз oпoнeнти. Нa тях им e зaбрaнeнo дa влизaт в други caйтoвe и дa кoмeнтирaт и пaритe им щe cпрaт. Кaтo cпoритe c тях им изкaрвaтe прeхрaнaтa. Бъдете националисти и не се давайте на руско-еврейската сган тук!!!

    Коментиран от #8

  • 4 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    МЮСЮЛМАНИТЕ ШИИТИ СА ДОСТА ПОВЕЧЕ ОТ СУНИТИТЕ !!! НО , КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ДЖИХАДИСТИТЕ / СУНИТИ/ И ИСПАНСКИТЕ КОНКВИСТАДОРИ ????????????
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Уточнение

    0 2 Отговор
    Според Мохамед, враг е всеки, който не е мюсюлманин. Това е доказан исторически факт, и по-добре муслимите да не го отричат, защото противоречат на месията си, а не вярвам да бъдат поущрени за това

    Коментиран от #7

  • 7 Тръмп

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Уточнение":

    Това е наполовина вярно,а Истината е че Всички сме от Авраамските религии и не би трябвало да се избиваме,като Каин и Авел!!!:):):)Саладин е бил Мъдрец,а Аятоласите са разбойници!!!:):):)
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.